Εύα Καϊλή: Από το μπούλινγκ του Ξυνίδη, στην αντιπροεδρία της Ευρωβουλής και τον απόλυτο εξευτελισμό μέσω Κατάρ

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας, κατά την 1η ημέρα, στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022. Το Olympia Forum III διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 21-22 Οκτωβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ Α.Ε/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




Ανεξάρτητα από το πως αποτιμά κανείς την μέχρι το 2011 πολιτική της διαδρομή, η Εύα Καϊλή, έγινε γνωστή στο ευρύτερο πολιτικό κοινό μέσα από μία θυελλώδη κοινοβουλευτική συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ το 2011 και τις αισχρότητες ενός «κηπουρού».

Είναι οι εποχές που τα μνημόνια σμπαραλιάζουν τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, ο Γιώργος Παπανδρέου τρεκλίζει υπό το βάρος των ατυχέστατων –αν όχι πολιτικά εγκληματικών- επιλογών του στη διαχείριση της κρίσης και η πρώτη διχοτόμηση στο πάλαι ποτέ ισχυρό κίνημα αρχίζει να διαφαίνεται: Βενιζελικοί vs Παπανδρεϊκών:

Σε εκείνη λοιπόν την συνεδρίαση του Νοεμβρίου του 2011 και όταν η Εύα Καϊλή σηκώθηκε όρθια και ζήτησε το λόγο γιατί διακόπτεται η συνεδρίαση και δεν της δίδεται ο λόγος, ο Σωκράτης Ξυνίδης – εκ των σκληροπυρηνικών του Γιώργου Παπανδρέου, εκείνων που έμειναν γνωστοί ως «κηπουροί» και έκτοτε εξαφανίστηκαν- επιτέθηκε στην νεαρά βουλευτή και της είπε αφήνοντας άφωνους πολλούς βουλευτές το εξής χυδαίο: «Σιγά την καλτσοδέτα»..

Κάποιος από τους παριστάμενους αντέδρασε και του είπε: “Ρε συ Σωκράτη πώς μιλάς έτσι στην κοπέλα; Τι είναι αυτά που της λες;”

Και εκείνος απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο:

“Γιατί θα την φοβηθώ. Δεν ξέρεις που την έχω γραμμένη;”.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου μού πήρε την έδρα επειδή ήμουν η νεότερη βουλευτής», λέει η Εύα Καϊλή.

Γεννημένη το 1978 στη Θεσσαλονίκη και με σπουδές στην Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Πειραιώς, η Εύκα Καϊλή έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως δημοσιογράφος Mega Channel, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή στην τελετή ορκωμοσίας των Βουλευτών, που προέκυψαν από τις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007, στην Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ο συνδυασμός νεότητας και κατάρτισης σε συνδυασμό με τη μεγαλοψυχία του Σπύρου Βούγια -ισχυρού τότε παίκτη στα της Θεσσαλονίκης- να αφήσει χώρο στις νεότερες γενιές, ήταν ένα πολύ δυνατό πρόπλασμα ώστε στις δημοτικές εκλογές του 2002 η Εύα Καϊλή να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης.[3] Στις εκλογές του 2004 έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Ισως αυτό ήταν το πρώτο παιδικό πολιτικό τραύμα έναντι του Γιώργου με τις πάντα αψυχολόγητες αποφάσεις.

Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, επανεξελέγη στις εκλογές του 2009 και στις ταραγμένες εκλογές του 2012 -με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους εθνολαϊκιστές συνοδοιπόρους του να επελαύνουν η κ. Καϊλή αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους.

Και πάλι όμως δεν αλλά δεν μπήκε στο κοινοβούλιο λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Με πείσμωσε

Σε συνέντευξλη της το 2021 η Καϊλή είχε σχολιάσει το γεγονός.

«Αυτό με πείσμωσε και μου έδωσε ωραίες ευκαιρίες. Την πρώτη φορά ήταν που εργάστηκα στο Mega. Ο Γιώργος Παπανδρέου μού πήρε την έδρα επειδή ήμουν η νεότερη βουλευτής και ήμουν εκείνη που θα δημιουργούσε τα λιγότερα προβλήματα. Μετά έκανε το ίδιο το 2012 και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Για τον ίδιο λόγο πιστεύω.

Με πείσμωσε, δεν με θύμωσε», σημείωσε η Εύα Καϊλή.




Στην ίδια συνέντευξη είχε μιλήσει και για το πως η εμφάνισή της επηρέασε την πολιτική της διαδρομή:

«Η εμφάνισή μου όσο με βοήθησε, τόσο με δυσκόλεψε», παραδέχτηκε η Εύα Καϊλή. «Και τα δύο, και με βοήθησε και μου έβαζε και πολλές δυσκολίες που έπρεπε να υπερβώ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο καθένας είναι το άθροισμα όλων αυτών που προσπαθεί να κάνει», σημείωσε η ευρωβουλευτής.

«Έχω δεχτεί χυδαία κριτική επειδή είμαι γυναίκα ή επειδή ήμουν νέα στην πολιτική και με σύγκριναν με ανθρώπους που είχαν μεγαλύτερες πορείες. Δεν μου το έκαναν κι εύκολο. Ήρθε απο ανθρώπους που δεν εκτιμούσα κι αυτός είναι ο λόγος που δεν τα θυμάμαι, τα αφήνω πίσω μου. Και από συναδέλφους μου πολιτικούς και δημόσια έχω ακούσει ότι “έλα, μια όμορφη κοπελίτσα είναι” και απάντησα και δημόσια», σημείωσε η Εύα Καϊλή.

«Δεν ήταν εύκολο για μένα να μπορέσω να σταθώ και να επιχειρηματολογώ πολιτικά, όταν διαρκώς επέστρεφαν τη συζήτηση στην εμφάνισή μου, τότε», είπε η Εύα Καϊλή.

Η επιτυχία ήρθε τελικά ολοκληρωμένη στις ευρωεκλογές του 2014 όταν εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη με 122.054 ψήφους.
Έκτοτε η πορεία της στα ευρωπαϊκά σαλόνια ήταν εκρηκτική:

Εκτόξευση

Το POLITICO Europe 2018 την συμπεριέλαβε μεταξύ των «Γυναικών που διαμορφώνουν τις Βρυξέλλες» και μεταξύ των κορυφαίων ευρωβουλευτών που ηγούνται της ψηφιακής επανάστασης. Το Der Spiegel την είχε χαρακτηρίσει μια από τους καλύτερους εκπροσώπους των πολιτών της ΕΕ και την έχει αποκαλέσει «διορατική πολιτικό» και «γενναία», κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τη έχει τοποθετήσει στα «Πρόσωπα της Χρονιάς» για το 2011.

Το 2022 η Εϋα Καϊλη εξελέγη αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή είναι αρμόδια για τo Ευρωπαϊκό Συστήμα Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης, την Πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, καθώς και για την Επιτροπή για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).




Παράλληλα, κατέχει την Προεδρία της ομάδας εργασίας για τη στρατηγική καινοτομίας στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT). Επιπλέον, αναπληρώνει την Πρόεδρο σε επαφές με ευρωπαϊκές οργανώσεις επιχειρηματιών, πολυμερείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΟΟΣΑ, και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Και από «εδώ», τη Μέση Ανατολή, φαίνεται να ανοίγει το τελευταίο επώδυνο κεφάλαιο.

Η Εύα Καϊλή, ανακρίνεται και συλλαμβάνεται κατηγορούμενη για υπόθεση λόμπινγκ στην Ευρωβουλή με δράστες παράγοντες του Κατάρ, προς το οποίο είχε λίγες μέρες πριν αφιερώσει μερικές σχεδόν εκθειαστικές αναφορές…

Οταν η Εύα Καϊλη αποθέωνε το Κατάρ για… πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: