“Ευχαριστώ, δεν θα πάρω” από Μακρόν σε Ερντογάν: Δεν πάει στην Άγκυρα προεκλογικά και εφόσον συνεχίζονται οι εντάσεις σε Μεσόγειο και Συρία

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν στην σύνοδο του G-20 στο Μπαλί. Photo via Twitter, @EmmanuelMacron




Ο πρόεδρος Γαλλίας,  Εμανουέλ Μακρόν,  δεν είναι πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία παρά την ανοιχτή πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που δείχνει ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι ακόμα πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Middleeasteye, επικαλούμενη γαλλικές πηγές.

Η  Τουρκία και η Γαλλία φαίνεται πως δεν βρίσκονται κοντά σε μια βελτίωση των σχέσεών τους όπως αυτές διαμορφώνονται τα τελευτάια χρόνια, με σκληρές αντιπαραθέσεις για θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Συρία.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη και προσωπικές προσβολές, με τον Ερντογάν να αποκαλεί κάποτε τον Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό». Αλλά η περίοδος “μηδενικής επαφής”  τελείωσε πέρυσι όταν αντάλλαξαν επιστολές με στόχο την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δεσμών των δυο πλευρών.

Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν είπε ότι συνάντησε τον Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας υπό την ηγεσία της Γαλλίας και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Τουρκία.

«Με ρώτησε αν θα μπορούσε να έρθει μετά τη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Ινδονησία τον [Νοέμβριο] και του είπα να φέρει τη γυναίκα του, η οποία τα πάει καλά με τη δική μου», είχε πει τότε ο Ερντογάν.

Γαλλικές πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν σε ομάδα δημοσιογράφων ότι το ταξίδι του Μακρόν στην Άγκυρα είναι απίθανο. Οι πηγές ανέφεραν ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε συμπέρασμα για διάφορες διαφωνίες και η επίσκεψη θα ήταν μάταιη χωρίς την επίλυσή τους.

  • Οι επερχόμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, είναι ένας άλλος παράγοντας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ήθελαν να έχουν μια επίσημη προεδρική επίσκεψη πολύ κοντά στις εκλογές διακινδυνεύοντας η επίσκεψη να έχει αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η Τουρκία και η Γαλλία έχουν διαφωνήσει για τα θαλάσσια σύνορα και τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας, Ελλάδας και Κύπρου.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου, πυροδοτώντας εντάσεις και αποξενώνοντας την Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πηγές, που υποστηρίζουν ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι αντίθετη με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν ότι η έκκληση Ερντογάν για διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Είπαν ότι η Γαλλία θα ήθελε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιδιώξει κοινά συμφέροντα.

Η Γαλλία δεν έχει ξεχωριστή ατζέντα για τα ζητήματα και θέλει μια λύση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ, πρόσθεσαν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μακρόν πρότεινε επίσης μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής για τις τουρκικές και ιρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ, που θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως πριν από το τέλος του έτους.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προγραμματισμού και δεν θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους.

Η Γαλλία λέει ότι οι οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες είναι δύο από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της σχέσης της με την Τουρκία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι το Πρωτόκολλο της 7ης θητείας της κοινής επιτροπής οικονομίας και εμπορίου (JETCO) Τουρκίας-Γαλλίας, που υπογράφηκε στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου, το οποίο στοχεύει στην αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Με πληροφορίες από middleeasteye.net

Ο Ερντογάν ζητά απεγνωσμένα την απέλασή του από τη Σουηδία: Ο Μπουλέντ Κενές εξηγεί γιατί και πώς είναι πιο δόλιος από τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: