Δύστροπος, βαρύς και μόνος ο Πούτιν: Έκανε στην άκρη τους στρατηγούς, αποφασίζει με λίγους σκληροπυρηνικούς σε ένα παράλληλο σύμπαν… [videos]

FILE PHOTO: Η εικόνα που έχει ο Πούτιν κατά νου για τον πόλεμο δεν έχει από την αρχή της εισβολής μέχρι σήμερα καμια σχέση με την πραγματικότητα EPA, MIKHAIL METZEL/ KREMLIN POOL/SPUTNIK MANDATORY CREDIT




Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου καθώς τα ρωσικά στρατεύματα είχαν ήδη χάσει τη μάχη για την Λίμαν, μια μικρή πόλη στην ανατολική Ουκρανία, στον Ρώσο διοικητή της πρώτης γραμμής έφθανε μέσω κρυπτογραφημένου τηλεγραφήματος ένα μήνυμα από τη Μόσχα.

Ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Που τον διέτασσε να μην επιτρέψει τις δυνάμεις του να υποχωρήσουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος φαινόταν να έχει περιορισμένη κατανόηση της πραγματικότητας, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους νυν και πρώην  αξιωματούχους και έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματικό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που ενημερώθηκε για την επικοινωνία, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal, σημειώνοντας:

Αυτό το άρθρο βασίζεται σε συνεντεύξεις μηνών με νυν και πρώην Ρώσους αξιωματούχους και ανθρώπους κοντά στο Κρεμλίνο, οι οποίοι περιέγραψαν γενικά έναν απομονωμένο ηγέτη που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να πιστέψει ότι η Ουκρανία θα αντιστεκόταν επιτυχώς. Ο πρόεδρος, είπαν αυτοί οι άνθρωποι, πέρασε 22 χρόνια κατασκευάζοντας ένα σύστημα για να τον κολακεύει αποσιωπώντας ή αποκρύπτοντας κάθε αποθαρρυντική ένδειξη”.

Τα κακώς εξοπλισμένα στρατεύματά του στην πρώτη γραμμή περικυκλώνονταν από μια ουκρανική προέλαση με την υποστήριξη του πυροβολικού που παρείχε η Δύση. Ο Πούτιν απέρριψε τις εντολές των στρατηγών του και είπε στα στρατεύματα να μείνουν σταθερά εκεί που βρίσκονταν, είπαν οι πηγές στην WSJ.

Οι ουκρανικές ενέδρες συνεχίστηκαν και την 1η Οκτωβρίου, οι Ρώσοι στρατιώτες αποσύρθηκαν βιαστικά , αφήνοντας πίσω τους δεκάδες πτώματα και προμήθειες πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν για να ανεφοδιάσουν τις αποθήκες όπλων της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν περίμενε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν γρήγορος, δημοφιλής και θριαμβευτικός.

  • Για μήνες, πάλευε να συμβιβαστεί με αυτό στο οποίο εξελίχθηκε – ένα δαπανηρό τέλμα και βρέθηκε απομονωμένος και δύσπιστος στην κορυφή μιας δομής εξουσίας που είχε σχεδιαστεί για να ενισχύσει την πολεμική κοσμοθεωρία του και να τον προστατεύσει από αποθαρρυντικές ειδήσεις.

Το “θρησκευτικό” αφήγημα του Πούτιν

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αντιπροσωπείες στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και κατασκευαστών όπλων που μετείχαν σε προεδρικές συναντήσεις εμφανίζονταν να  αμφισβητούσαν το κατά πόσον ο Πούτιν κατανοούσε την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Και ενώ ο Πούτιν έκτοτε έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του πολέμου, λένε, ο πρόεδρος παραμένει περιτριγυρισμένος από μια κυβέρνηση που ικανοποιεί την πεποίθησή του ότι η Ρωσία θα πετύχει, παρά τις αυξανόμενες ανθρώπινες και οικονομικές θυσίες.

«Οι άνθρωποι γύρω από τον Πούτιν προστατεύουν τους εαυτούς τους», είπε η Εκατερίνα Βινοκούροβα, μέλος του διορισμένου απ’ τον Πούτιν δήθεν “ανεξάρτητου” συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα – μέχρι που την απέλυσε  τον Νοέμβριο. «Έχουν αυτή τη βαθιά πεποίθηση ότι δεν πρέπει να στενοχωρήσουν τον πρόεδρο».

Τα λάθη που προέκυψαν διαμόρφωσαν την καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία—από τις πρώτες μέρες, όταν ο Πούτιν πίστευε ότι οι στρατιώτες του θα αντιμετώπιζαν λουλούδια, μέχρι τις πρόσφατες ταπεινωτικές αποσύρσεις στα βορειοανατολικά και νότια.

Με τον καιρό, ο Πούτιν, ο οποίος δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στον στρατό, έχει γίνει τόσο επιφυλακτικός με τη δική του δομή διοίκησης που έχει εκδώσει εντολές απευθείας στην πρώτη γραμμή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να βρουν έναν γνώστη του Κρεμλίνου που να έχει επιρροή στον Πούτιν και να μην είναι ακολουθεί την αφήγησή του για το παράπονο της Ρωσίας. Ο πρόεδρος μιλάει όλο και περισσότερο για τη Ρωσία με σχεδόν θρησκευτικούς όρους, ως έναν πολιτισμό 1.000 ετών που διεξάγει έναν ιερό αγώνα που θα διορθώσει τα ιστορικά λάθη και θα τον ανυψώσει σε ένα πάνθεον κατακτητών τσαρικών ηγετών όπως ο Μέγας Πέτρος.

Αν και η επαφή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας γίνεται σχεδόν καθημερινά, είτε μέσω των πρεσβειών τους, είτε μέσω του Πενταγώνου ή της CIA, αυτές οι συνομιλίες έχουν περιοριστεί, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι βρήκαν μερικούς από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν να είναι ακόμη πιο σκληροπυρηνικοί. παρά ο ίδιος ο αυταρχικός ηγέτης.

Ο Πούτιν ξυπνά καθημερινά γύρω στις 7 το πρωί και λαμβάνει μια γραπτή ενημέρωση για τον πόλεμο, με πληροφορίες προσεκτικά βαθμονομημένες για να τονίζουν τις επιτυχίες και να περιορίζουν τις αποτυχίες, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και νυν και πρώην Ρώσους αξιωματούχους.

  • Αρνείται εδώ και καιρό να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο φοβούμενος την ψηφιακή παρακολούθηση, είπαν Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθιστώντας τον πιο εξαρτημένο από τα έγγραφα ενημέρωσης που συντάσσουν ιδεολογικά ευθυγραμμισμένοι σύμβουλοι.

Οι ενημερώσεις στο πεδίο της μάχης μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να φτάσουν στο γραφείο του Πούτιν, με αποτέλεσμα να φτάνουν στον προορισμό τους και να είναι ήδη ξεπερασμένες, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι διοικητές πρώτης γραμμής αναφέρονται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, ή FSB, τον διάδοχο της KGB, η οποία επεξεργάζεται εκθέσεις για εμπειρογνώμονες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι οποίοι τις διαβιβάζουν στον Γραμματέα του Συμβουλίου Νικολάι Πατρούσεφ, το γεράκι που βοήθησε να πειστεί ο Πούτιν να εισβάλει Ουκρανία. Αυτός με τη σειρά του περνά τις αναφορές στον Πούτιν.

Εκτός πραγματικότητας η εικόνα που έχει ο Πούτιν για τον πόλεμο

Ο Πούτιν, λένε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι και άνθρωποι κοντά στο Κρεμλίνο,  είναι έτοιμος να “γονατίσει ” την οικονομία και τον πληθυσμό της Ρωσίας για χρόνια για να πετύχει.

Για μήνες, μια σειρά Ρώσων αξιωματούχων, φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων και αναλυτών προσπαθούσαν να ενημερώσουν προσωπικά τον πρόεδρό τους για το πώς η εισβολή του πλέον “το ‘ χει βάλει στα πόδια”.

Όταν ένας έμπειρος δημοσκόπος επικοινώνησε με το γραφείο του Πούτιν σχετικά με μια έρευνα που έδειχνε χαμηλότερη από την αναμενόμενη δημόσια υποστήριξη αμέσως μετά την εισβολή, το γραφείο του απάντησε, χρησιμοποιώντας το μικρό όνομα του  Πούτιν και το πατρώνυμο μεσαίο του όνομα, «Ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς δεν χρειάζεται να είμαι αναστατωμένος αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με ένα άτομο που έχει γνώση της επικοινωνίας. 

  • Τον Ιούλιο, καθώς οι Himars που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ, άρχισαν να χτυπούν αποθήκες υλικοτεχνικής υποστήριξης του ρωσικού στρατού, ο  Πούτιν κάλεσε περίπου 30 επιχειρηματίες από αμυντικές εταιρείες στην κατοικία του στο Novo-Ogaryovo έξω από τη Μόσχα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συνάντηση.

Μετά από τρεις ημέρες καραντίνας και τρεις δοκιμές PCR, τα στελέχη κάθισαν στην άκρη ενός μακριού  ξύλινου τραπεζιού, ακούγοντας τον  Πούτιν να περιγράφει μια πολεμική προσπάθεια που θεωρούσε επιτυχημένη.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν απευθύνθηκε στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος είπε ότι τα ρωσικά όπλα χτυπούσαν επιτυχώς τους στόχους τους και η εισβολή προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο. Οι κατασκευαστές όπλων αποχώρησαν από τη συνάντηση με την αίσθηση ότι ο Πούτιν δεν είχε σαφή εικόνα της σύγκρουσης.

Τον Σεπτέμβριο, μια ομάδα Ρώσων στρατιωτικών δημοσιογράφων και μπλόγκερ -όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του πολέμου- συναντήθηκαν με τον πρόεδρο για περισσότερες από δύο ώρες και έφυγαν με την ίδια εντύπωση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Εκείνο τον μήνα, ο Πούτιν συνάντησε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Ουζμπεκιστάν και μιλώντας χαμηλόφωνα, τον διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε τον πόλεμο υπό έλεγχο, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τη συνάντηση. Τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια εδάφους την ίδια εβδομάδα.

Πριν από μια τηλεοπτική συνάντηση με το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πούτιν αυτόν τον μήνα, ο Σύμβουλος του Προέδρου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Βαλέρει Φαντέγιεφ υπέδειξαν στα μέλη του Συμβουλίου να μην θέσουν θέματα όπως η επιστράτευση, ή η χρήση μισθοφόρων από τη Ρωσία για την ενίσχυση των στρατευμάτων της, σύμφωνα με την κα Βινοκούροβα και ένα άλλο πρώην μέλος του συμβουλίου που απομακρύνθηκε τρεις εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση.

«Μας είπαν ότι το καθήκον μας ήταν μόνο να μιλήσουμε με τον πρόεδρο για μεγάλα θέματα, όχι για μικρά θέματα ή ιδιωτικά θέματα», είπε η Βινοκούροβα.

Ειδική ομάδα “άσχετων”… συμβούλων

Για να λάβει αυτό που πιστεύει ότι είναι ακατέργαστες πληροφορίες από το μέτωπο, ο  Πούτιν έχει στρατολογήσει τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς φιλοπολεμικές φωνές στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναν συνδυασμό δημοσιογράφων της κρατικής τηλεόρασης, πολεμικών ανταποκριτών και προπαγανδιστών υπέρ του Κρεμλίνου που έχουν ενσωματωθεί στο  στρατό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι επιρροές έχουν επιφορτιστεί να βοηθήσουν μια νέα ομάδα εργασίας που διευθύνεται από το Κρεμλίνο να συντάξει μια μηνιαία έκθεση για την πρόοδο της επιστράτευσης, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου αυτόν τον μήνα.

Από τον Μάρτιο, όταν η εισβολή του Πούτιν άρχισε ξεκάθαρα να παραπαίει, οι δυτικοί ηγέτες είχαν προβληματιστεί από το πώς ένας ηγέτης τόσο μοναδικά απασχολημένος με το καθεστώς της Ουκρανίας και την αποκατάσταση του στρατιωτικού μεγαλείου της Ρωσίας κατάφερε να υποτιμήσει τόσο άσχημα τη δύναμη της Ουκρανίας και να παρερμηνεύσει τη δική του.

Μερικοί από τους συμμάχους του Πούτιν παραδέχονται ότι οι πληροφορίες που έφτασαν στον πρόεδρο ήταν εσφαλμένες και αποδίδουν στρατιωτικές αποτυχίες σε κακό σχεδιασμό από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο Konstantin Zatulin, υψηλόβαθμος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία που υποστηρίζει τον πόλεμο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο πρόεδρος παραπλανήθηκε “από ελλιπή κατανόηση της κατάστασης και κατά κάποιο τρόπο δεν ήταν πλήρως σωστός”.

  • Οι πολεμικοί σχεδιαστές, είπε, «υποτίμησαν σαφώς τη δύναμη του εχθρού και υπερεκτίμησαν τη δική μας».

Πώς ο στενός κύκλος στο Κρεμλίνο, στένεψε περισσότερο

Ο  Πούτιν χρειάστηκε μόνο μέρες για να περάσει πάνω από το ένα πέμπτο της Γεωργίας το 2008 και εβδομάδες για να καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014 — μια επιχείρηση που ο υπουργός Άμυνας του, Σεργκέι Σόιγκου, και ο Γκερασίμοφ, μαζί με τις εξωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας SVR, τον είχαν συμβουλεύσει να μην πράξει.

  • Ο Ρώσος πρόεδρος είδε  την επιχείρηση στην Κριμαία ως προσωπικό θρίαμβο. Ο στενός του κύκλος σταδιακά συρρικνώθηκε στους πιο επιθετικούς συμβούλους του, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τον  Πούτιν οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάμβαναν το Κίεβο εντός ημερών.

«Μάλλον ξέχασε ότι όταν ήταν πράκτορας της KGB έλεγε ψέματα στο αφεντικό του», είπε ο Indrek Kannik, πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Εσθονικής υπηρεσίας πληροφοριών του εξωτερικού.

 

Μηχανή προπαγάνδας

Το σύστημα της αυταπάτης βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, είπε ο Μπόρις Μποντάρεφ, διπλωμάτης καριέρας που παραιτήθηκε από τη μακρόχρονη θέση του στη μόνιμη αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη μετά την εισβολή.

  • Διπλωμάτες στην αποστολή έμαθαν κατά τη διάρκεια της δύο δεκαετίας διακυβέρνησης του κ. Πούτιν να τροφοδοτούν τη Μόσχα την ιστορία που ήθελε να ακούσει, είπε.

Οι κατώτεροι αξιωματούχοι και οι ανώτεροι διευθυντές γνώριζαν ότι για να κερδίσουν επαίνους και προαγωγές θα έπρεπε να υπερβάλουν τα καλά νέα και να υποτιμήσουν τα κακά, φοβούμενοι μήπως ενοχλήσουν τον «παπά», ένα παρατσούκλι του Πούτιν, που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι τσάροι.

Ο Μποντάρεφ, σύμβουλος για τον έλεγχο των όπλων στην αποστολή, μπορούσε να δει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία το 2014 είχαν πολύ πιο σοβαρό αντίκτυπο από ό,τι κατάλαβε η ηγεσία της χώρας.

Η παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας εξαρτιόταν από ευρωπαϊκά και αμερικανικά εξαρτήματα. Η αεροδιαστημική μηχανική προμηθεύτηκε αντικείμενα τόσο βασικά όσο το νάιλον από τη Δύση.

Όταν ο Μποντάρεφ το έθεσε στους συναδέλφους του που θα μπορούσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές επιπτώσεις στη στρατιωτική ετοιμότητα της Ρωσίας, θυμάται ότι κατακεραυνώθηκε. «Είπαν: Όχι, δεν θα υπάρξουν συνέπειες», θυμάται. «Μετά ήρθαν οι συνέπειες».

Οι διπλωμάτες υπέβαλαν ενημερώσεις στη Μόσχα σε τηλεγραφήματα πληκτρολογημένα με γραμματοσειρά 14, κάθε γραμμή με 1,5 κενό από την επόμενη. Τα καλά νέα θα κυριαρχούσαν συνήθως στην πρώτη σελίδα κάθε τηλεγραφήματος.

«Πνίγεις αυτές τις δυσάρεστες αλήθειες σε μια θάλασσα πολλών, πολλών φιλοφρονήσεων», είπε ο  Μποντάρεφ. «Γι αυτόν, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να διακρίνει τι είναι σωστό και τι όχι».

 

Υπερβολική αυτοπεποίθηση

Οι σπόροι της υπερβολικής αυτοπεποίθησης του Πούτιν εναντίον του Κιέβου φυτεύτηκαν το 2014, όταν οι πιο ανώτεροι πολεμικοί σχεδιαστές του τον συμβούλεψαν να μην καταλάβει την Κριμαία.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές συγκρούονταν με τις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις  στο κέντρο του Κιέβου, με αποτέλεσμα να φύγει ο αχυράνθρωπος του Πούτιν και τότε πρόεδρος της Ουκρανίας  Βίκτορ Γιανούκοβιτς με ελικόπτερο στη Μόσχα.

  • Ο Πούτιν κάλεσε τους αρχηγούς ασφαλείας του στο Κρεμλίνο.Λίγο πριν την ανατολή του ηλίου, είπε ότι είχε αποφασίσει να καταλάβει την Κριμαία, την κυρίως ρωσόφωνη χερσόνησο, είπε σε ένα ντοκιμαντέρ του 2015.

Μια εισβολή θα γίνει μπούμερανγκ, προειδοποίησαν ο υπουργός Άμυνας και οι σύμβουλοι τον Πούτιν. Όμως ο πρόεδρος, πεπεισμένος ότι οι δυτικοί εχθροί της Ρωσίας προσπαθούσαν να αποσπάσουν την Ουκρανία από την τροχιά της Ρωσίας, απέρριψε τη συμβουλή τους, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Μετά από μια γρήγορη και σχεδόν αναίμακτη νίκη, η βαθμολογία του στις δημοσκοπήσεις εκτοξεύτηκε πάνω από το 80%. Το Κρεμλίνο αντιπαραβάλλει την εβδομαδιαία επιχείρηση με την οδυνηρή ήττα της τσαρικής Ρωσίας στον πολυετή Κριμαϊκό πόλεμο του 19ου αιώνα.

  • Στην Ουκρανία, η σύγκρουση διάβρωσε τη συμπάθεια για τη Μόσχα και βοήθησε τη χώρα να σφυρηλατήσει μια κοινή εθνική ταυτότητα.

Το Κίεβο ανανέωσε και επέκτεινε τον στρατό του, απορρίπτοντας τα τελευταία απομεινάρια του σοβιετικού δόγματος για να μιμηθεί τα συστήματα διοίκησης τύπου ΝΑΤΟ.

 

Ο Πούτιν φαίνεται ότι έχασε τη βάρδια

 

Το 2018, ο Πούτιν, ο οποίος άρχισε να μιλά για τη Ρωσία ως στρατιωτική δύναμη ίση με τις ΗΠΑ, έδωσε την ετήσια ομιλία του μπροστά από μια οθόνη που δείχνει πυρηνικά όπλα να χτυπούν αυτό που φαινόταν να είναι η Φλόριντα. «Κανείς δεν άκουσε τη Ρωσία», είπε. «Λοιπόν, ακούστε τώρα».

Ο  Πούτιν γινόταν πιο απομονωμένος και συμβουλεύτηκε έναν συρρικνούμενο κατάλογο παλιών συμμάχων. Όταν ο Σεργκέι Κιριένκο, επικεφαλής της εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, συγκέντρωσε την πλήρη προεδρική ομάδα το 2019, ο Πούτιν τους έκανε διαλέξεις για ώρες για τη ρωσική κυριαρχία και τις απόψεις του.

  • «Έφυγαν νιώθοντας ότι μιλούσε μόνος του», είπε ένας πολιτικός σύμβουλος του Κρεμλίνου που μίλησε με αρκετούς από τους αξιωματούχους της διοίκησης στην αίθουσα.

 

“Μικρός κύκλος”

 

Όταν ο Covid έφτασε το 2020, ο ευαισθητοποιημένος με την την υγεία του  Πούτιν αποσύρθηκε από τη συνήθη κατοικία του στα προάστια της Μόσχας σε ένα απομακρυσμένο κτήμα κοντά στη λίμνη Valdai, 250 μίλια από την πρωτεύουσα, και την προεδρική θερινή κατοικία στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκεί, πέρασε πολύ χρόνο με τον παλιό του φίλο και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο οποίος μπήκε σε καραντίνα εκεί κοντά, και οι δυο τους διατύπωσαν θεωρίες για μια κοινή ιδέα μιας αποκατεστημένης Μεγάλης Ρωσίας , σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη σχέση τους.

Άλλοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλούσαν με τον Πούτιν μέσω οθονών βίντεο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

  • Σε μια ομιλία του τον Απρίλιο, ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, είπε ότι «ο κύκλος των συμβούλων τουΠούτιν περιορίστηκε και σε αυτόν τον στενό κύκλο δεν ήταν ποτέ ενθαρρυντικό να αμφισβητηθεί η κρίση του ή η σχεδόν μυστικιστική πεποίθησή του ότι το πεπρωμένο του είναι να αποκαταστήσει την επιρροή της Ρωσίας. ”

Κύριος ανάμεσά τους ήταν ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Πατρούσεφ,  ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Πούτιν από τότε που οι δυο τους ήταν νεαροί αξιωματικοί της KGB στο Λένινγκραντ, την μετέπειτα Αγία Πετρούπολη.  Οι ΗΠΑ, είπε ο Πατρούσεφ, «θα προτιμούσαν να μην υπήρχε καθόλου η Ρωσία».

Καθώς ο κύκλος έσφιγγε, ο Πούτιν γινόταν όλο και πιο παρανοϊκός, πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ τοποθετούσαν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι Γκερασίμοφ και ο Σόιγκου,  οι οποίοι διατήρησαν πρόσβαση στον Πούτιν, δεν είχαν επιρροή για να μετριάσουν τις απόψεις του, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Τον Ιούλιο του 2021, ο  Πούτιν δημοσίευσε ένα ιστορικό δοκίμιο 6.917 λέξεων για το ουκρανικό έθνος, που γράφτηκε στην απομόνωση με τον Κοβάλτσουκ στο πλευρό του.

Από το εσωτερικό της Ουκρανίας, ένας επιχειρηματίας συνδεδεμένος με το Κρεμλίνο έλεγε στον Πούτιν αυτό που ήθελε να ακούσει. Ο Βίκτορ Μεντβεντυτσούκ, –  πολιτικός που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία και συνελήφθη από τους Ουκρανούς στην αρχή της εισβολής και, τελικά, δόθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων- είχε κάνει τον Πούτιν νονό της κόρης του Ντάρια.

Για χρόνια, είχε μια αποκλειστική γραμμή για να επικοινωνεί με τον πρόεδρο – ένα τηλέφωνο με έναν ρωσικό αριθμό και μια ασφαλή εφαρμογή κλήσης που οι Ουκρανοί αποκαλούσαν Kremlyovka, σύμφωνα με τον Yuriy Lutsenko, τον πρώην επικεφαλής της ουκρανικής εισαγγελίας που είχε υποκλέψει τα τηλέφωνα ανθρώπων που συνδέονται με το Κρεμλίνο σε μια έρευνα για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου το 2014 πάνω από την Ουκρανία.

  • Ο Μεντβεντσούκ διαβεβαίωνε τον Πούτιν ότι οι Ουκρανοί θεωρούν τους εαυτούς τους Ρώσους και ότι θα υποδεχτούν τους στρατιώτες εισβολής με λουλούδια, είπαν δύο άτομα από το Κρεμλίνο.

Εν τω μεταξύ, η FSB τροποποιούσε τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων για να πείσει τον  Πούτιν ότι οι Ουκρανοί θα υποδέχονταν Ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με τον γραμματέα του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολέξι Ντανίλοβ, και ένα άτομο κοντά στο Κρεμλίνο. Άλλες έρευνες κοινής γνώμης φάνηκαν να είναι εντελώς κατασκευασμένες, είπε ο κ. Ντανίλοβ.

  • Ο πολεμικός σχεδιασμός έπεσε στην FSB περισσότερο από ό,τι στον στρατό, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και ένα πρόσωπο κοντά στο υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο διατήρησε τις κανονικές ώρες εργασίας τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής, με ελάχιστη αίσθηση του επείγοντος.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Πεσκόφ. ο υπουργός Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο προσωπάρχης, Άντο Βάινο, καθώς και ο Κιριένκο, ο επικεφαλής της εσωτερικής πολιτικής, δεν γνώριζαν τα σχέδια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Δεκαπέντε μέρες μετά τον πόλεμο, μετά την αποτυχία του γρήγορου χτυπήματός του στο Κίεβο, ο Πούτιν στριφογύριζε στην χρυσοποίκιλτη πολυθρόνα του καθώς ο υπουργός Άμυνας τον ενημέρωνε μέσω σύνδεσης βίντεο σε μια τηλεοπτική συνάντηση.

«Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, όλα θα προγραμματιστούν», είπε ο Σόιγκου. «Σας το αναφέρουμε κάθε μέρα».

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal

Το 2023 θα είναι η χρονιά της μεγάλης ήττας του Πούτιν: Στρατιωτικοί αναλυτές σε 5 σενάρια για το τέλος του πολέμου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: