Ο Άσαντ αρνείται να συναντήσει στον Ερντογάν παρά τις πιέσεις του Πούτιν: Δεν θα του κάνω προεκλογικό δώρο, λέει

FILE PHOTO: Πούτιν και Ασαντ σε συνάντησή τους στο Σότσι. EPA, MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT




Η Συρία αντιστέκεται στις προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει σε μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν,  μετά από πάνω από μια δεκαετία σκληρής εχθρότητας από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, επικαλούμενη τρεις πηγές που δεν κατονομάζει.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν υποστηρίζει ενόπλους που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τον έχει κατηγορήσει για κρατική τρομοκρατία, υποστηρίζοντας στο παρελθόν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ειρηνευτικές προσπάθειες όσο παραμένει στην εξουσία.

Ο Άσαντ λέει ότι η Τουρκία είναι αυτή που έχει στηρίξει την τρομοκρατία υποστηρίζοντας μια σειρά από ενόπλους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών φατριών και εξαπολύοντας επανειλημμένες στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα ετοιμάζεται για  άλλη μια πιθανή επιχείρηση , αφού κατηγόρησε τους Κούρδους μαχητές της Συρίας για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία βοήθησε τον Άσαντ να αναστρέψει τον ρου του πολέμου υπέρ του και λέει ότι επιδιώκει ένα πολιτικό τέλος στη σύγκρουση και θέλει να φέρει κοντά τους δύο ηγέτες για συνομιλίες.

Ο Ερντογάν ελπίζει να «βάλει τα πράγματα σε καλό δρόμο με τη Συρία»

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος για μια προσέγγιση. Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου έδωσε τα χέρια με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τον περασμένο μήνα, αφού είχε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν μπορούσε να συναντήσει έναν ηγέτη που ήρθε στην εξουσία με πραξικόπημα, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε «επίσης να βάλει τα πράγματα σε καλό δρόμο με τη Συρία».

Ωστόσο, τρεις πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Συρίας σχετικά με πιθανές συνομιλίες δήλωσαν ότι ο Άσαντ απέρριψε την πρόταση να συναντηθεί ο Ερντογάν μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η Δαμασκός πιστεύει ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ενισχύσει τον Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών του επόμενου έτους, ειδικά εάν ανταποκριθεί στον στόχο της Άγκυρας να επιστρέψει μερικούς από τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία.

  •  “Γιατί να δώσουμε δωρεάν στον Ερντογάν μια νίκη; Καμία προσέγγιση δεν θα γίνει πριν από τις εκλογές”, είπε ένας από τους δύο, προσθέτοντας ότι η Συρία έχει επίσης αρνηθεί την ιδέα μιας συνάντησης υπουργών Εξωτερικών.

 Η τρίτη πηγή, διπλωμάτης με γνώση της πρότασης, είπε ότι η Συρία «βλέπει μια τέτοια συνάντηση ως άχρηστη αν δεν έχει κάτι συγκεκριμένο και αυτό που έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής είναι η πλήρης απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων».

 Ο Ερντογάν θα μπορούσε να συναντήσει τον Άσαντ σύντομα, λένε οι Τούρκοι

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο στρατός χρειάζεται μόνο λίγες ημέρες για να είναι έτοιμος για χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία , όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.

Αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση υποστήριξε ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Δαμασκό εάν επικεντρωθούν στην ασφάλεια στα σύνορα, όπου η Άγκυρα θέλει τους Σύρους Κούρδους μαχητές του YPG να φύγουν από τα σύνορα και οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε “ασφαλείς ζώνες” .

Μια συνάντηση Άσαντ-Ερντογάν θα μπορούσε να είναι δυνατή «στο όχι πολύ μακρινό μέλλον», είπε μια πηγή που γνωρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα.

« Ο Πούτιν προετοιμάζει σιγά σιγά τον δρόμο για αυτό », είπε η πηγή. “Θα ήταν η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στη Συρία και θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία. Η Ρωσία θα ωφεληθεί επίσης… δεδομένου ότι είναι εκτεταμένη σε πολλούς τομείς”.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

O Νετανιάχου δεν ξεχνά: Ο Ερντογάν με έλεγε Χίτλερ κάθε 6 ώρες – Δεν εγκρίνω ό,τι λέει κι ό,τι κάνει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: