Από τον παγκόσμιο τρόμο στην παγκόσμια λύτρωση; Ελπίδες από νέα έρευνα ότι η πρωτεΐνη ακίδα του Covid σκοτώνει καρκινικά κύτταρα

Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay




Ο κορωναΐός έχει στοιχίσει τη ζωή σε έξι εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει πρωτοφανή παγκόσμια αναστάτωση – αλλά η μηχανική της Covid μπορεί να εμπεριέχει στοιχεία που θα οδηγήσουν σε θεραπεία του καρκίνου.

Σε πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες, μια τροποποιημένη έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας του Covid απεδείχθη ότι σκότωσε την πλέον ανθεκτική στις θεραπείες και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του πνεύμονα.

Η πρωτεΐνη ακίδα είναι το μοναδικό μέρος του Covid που χρησιμοποιείται για τη μόλυνση των ανθρώπων, καθώς είναι η δομή που συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα σε πρώτη φάση.

Θα μπορούσε επίσης να μολύνει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, καθώς όταν συνδυάζεται με άλλα κύτταρα, η πρωτεΐνη μπορεί να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία θανάτου των κυττάρων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν πολύ χαμηλές δόσεις του ιού Covid θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο τους, καθώς η πρωτεΐνη spike αλληλεπιδρούσε με ένζυμα του πνεύμονα με τρόπο που σκότωνε τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Covid μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα όταν προσκολλάται στο ένζυμο που ονομάζεται ACE2 στο σώμα.

Όταν χορηγείται σε πολύ χαμηλή δόση, η πρωτεΐνη ακίδα συνδυάζεται με τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα για να ενεργοποιήσει τον θάνατό τους.

Η πρωτεΐνη μείωσε τα επίπεδα ενός μορίου που είναι απαραίτητο για την επιβίωση του κυττάρου και αύξησε το επίπεδο του μορίου που απαιτείται για να πεθάνει.

Αυτό σημαίνει ότι σε μικρές δόσεις, ο ιός θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα.

Τώρα οι επιστήμονες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την πρωτεΐνη spike σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να επεξεργαστούν είναι αν ο εμβολιασμός κατά του Covid θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης ως παρέμβαση στον καρκίνο.

Ο Kalipada Pahan, καθηγητής νευρολογίας στο RUSH Medical College στο Σικάγο και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: “Εάν τα αποτελέσματα αυτά αναπαραχθούν σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, θα αποκαλύψουν μια πολλά υποσχόμενη οδό αυτής της καταστροφικής νόσου.

‘Η ενδορινική πρωτεΐνη spike S1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο, όταν δεν υπάρχει άλλη θεραπεία για να σταματήσει η εξέλιξη”.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπήρξαν ανεπίσημες περιπτώσεις ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα των οποίων η κατάσταση βελτιώθηκε μετά τη μόλυνση με Covid, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία τους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancers, η ομάδα πήρε μια κλωνοποιημένη έκδοση της πρωτεΐνης spike που είναι διαθέσιμη προς αγορά για τους επιστήμονες.

Στη συνέχεια την εξέθεσαν σε κύτταρα μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα από ανθρώπους σε ένα «πλακίδιο Petri».

Διαπίστωσαν ότι όταν προστέθηκε η πρωτεΐνη, προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Στη συνέχεια έδωσαν την πρωτεΐνη στα ποντίκια με εγκατεστημένο καρκίνο του πνεύμονα ψεκάζοντάς την από τη μύτη τους κάθε δεύτερη ημέρα και έδωσαν σε μια άλλη ομάδα ποντικιών ένα φυσιολογικό διάλυμα ως έλεγχο.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, εξέτασαν τους όγκους των ποντικιών και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός και το μέγεθος των όγκων είχαν μειωθεί στην ομάδα στην οποία χορηγήθηκε το Covid spike.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στον κόσμο και έχει αρκετά χαμηλό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης.

Τα ποσοστά δεν έχουν βελτιωθεί παρά το πλήθος των θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μόνο φέτος θα υπάρξουν περίπου 236.740 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα.

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί περίπου το 84% όλων των καρκίνων του πνεύμονα, διαπίστωσε μια μελέτη.

ΠΗΓΗ: dailymail

Σαρώνει η γρίπη την Ιταλία: 2,5 εκατ. έχουν μολυνθεί * Αναμένονται 250.000 κρούσματα την ημέρα στις γιορτές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: