8 μεγάλα «ψέματα» της παγκόσμιας ιστορίας: Ο Χριστός γεννήθηκε Άνοιξη, η Κλεοπάτρα δεν ήταν όμορφη, ο Παρθενώνας δεν ήταν λευκός…

File Photo epa03959888 A Marolin manger from Thueringen, Germany, around 1920, is on display at the State Museum in Zurich, Switzerland, Thursday, EPA/STEFFEN SCHMIDT




Η κατανόησή μας για το παρελθόν είναι ρευστή. Πολύ συχνά πράγματα που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε για το παρελθόν αποδεικνύονται ψευδή ή πολύ παραμορφωμένα.

Οι ιστορικοί και οι δάσκαλοι των σχολείων μας λένε ψέματα εδώ και αιώνες. Πολλά από τα «ιστορικά γεγονότα» που συχνά παπαγαλίζουμε ο ένας στον άλλο είναι ψευδή. Μερικά από τα ιστορικά ψέματα είναι γνήσιες παρεξηγήσεις, ενώ άλλα έχουν ελαφρώς πιο απαίσια προέλευση.Οι ιστορικοί δεν είναι τέλειοι. Μερικές φορές κάνουν λάθη, άλλες φορές λένε ξεκάθαρα ψέματα. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος ιστορικών γεγονότων που θεωρούμε δεδομένα και δεν είναι αλήθεια.

Ο Robbie Mitchell καταγράφει στο ancient-origins.net οκτώ από τα πιο συχνά διαδεδομένα ιστορικά ψέματα που πολλές φορές επαναλαμβάνονται και σήμερα

Ιστορικό ψέμα #1: Εβραίοι σκλάβοι έχτισαν τις αιγυπτιακές πυραμίδες

Αυτός είναι ένας από τους παλαιότερους και μακροβιότερους μύθους στη λίστα. Η ιδέα ότι οι σκλάβοι έχτισαν τις πυραμίδες πιθανότατα χρονολογείται γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ. και απομυθοποιήθηκε μόλις τη δεκαετία του 1990.

Δύο πράγματα που συνέβησαν γύρω από το ίδιο ευθύνονται για τον μύθο.

  • Πρώτον, το Βιβλίο της Εξόδου που ολοκληρώθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. ανέφερε ότι οι Ισραηλίτες ήταν σκλάβοι στην Αίγυπτο, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στις πυραμίδες ή τους Ισραηλίτες που χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδόμοι.
  • Δεύτερον, ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος έγραφε περίπου την ίδια εποχή που τελείωσε η Έξοδος. Σε ένα από τα έργα του, ισχυρίστηκε ότι 100.000 σκλάβοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των πυραμίδων. Ωστόσο, δεν ανέφερε καθόλου τους Ισραηλίτες. Αυτό δεν εμπόδισε τους μεταγενέστερους ιστορικούς να συνδυάσουν δύο και δύο και να πάρουν πέντε.

Αυτό το ιστορικό ψέμα κράτησε για πάνω από δυόμισι χιλιετίες. Εμφανίστηκε στα σχολικά εγχειρίδια και οι ταινίες του Χόλιγουντ απεικόνιζαν τους Αιγύπτιους ως σκληρούς οδηγούς σκλάβων.

Το 1977, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Menachem Begin έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ήταν ο λαός του, όχι οι Αιγύπτιοι, που είχαν χτίσει τις πυραμίδες.

Στην πραγματικότητα, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν εκπαιδευμένους οικοδόμους για να χτίσουν τις πυραμίδες.

Το 1990, ένας τουρίστας έπεσε πάνω σε μερικούς τάφους που, όπως αποδείχθηκε, ανήκαν στους κατασκευαστές των πυραμίδων. Έγιναν ανασκαφές και ανακαλύφθηκαν τάφοι αφιερωμένοι στους Αιγύπτιους πολίτες που είχαν κατασκευάσει τις πυραμίδες.

Ο τρόπος με τον οποίο είχαν ταφεί οι οικοδόμοι, και αυτό με το οποίο είχαν ταφεί, έδειχνε ότι ήταν ελεύθεροι άνθρωποι, όχι σκλάβοι. Περαιτέρω αρχαιολογικές ανακαλύψεις απέδειξαν ότι οι εργάτες είχαν στρατολογηθεί από κοινότητες χαμηλού εισοδήματος στην αρχαία Αίγυπτο και ότι εργάζονταν σε βάρδιες τριών μηνών.

Πιστεύεται ότι ο Έλληνας ιστορικός είχε επίσης εκθετικά λάθος τους αριθμούς του. Πιθανότατα χρειάστηκαν 10.000 οικοδόμοι τριάντα χρόνια για να χτίσουν τις πυραμίδες. Αν και φαίνεται ότι πέθαναν νέοι, είναι πιθανό να έζησαν καλύτερα ως οικοδόμοι από ό,τι θα είχαν πίσω στο σπίτι ζώντας σε άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σκλάβοι έχτισαν τις πυραμίδες.

Ιστορικό ψέμα #2: Τα αρχαία ελληνορωμαϊκά αγάλματα ήταν αδιακόσμητα

Αυτό είναι περίεργο. Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι τα γλυπτά και τα κτίρια βάφτηκαν με έντονα χρώματα στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Οι άνθρωποι απλώς επέλεξαν να το αγνοήσουν. Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναπαραστάσεις αρχαίων πολιτισμών τους έδειχναν γεμάτους λευκό μάρμαρο και άβαφα αγάλματα.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι είχαν βρει αγάλματα που βάφονταν από μπογιές για αιώνες. Το λευκό μάρμαρο ήταν τόσο καθαρό και όμορφο που ουσιαστικά αποφασίσαμε να αγνοήσουμε τα στοιχεία που έδειχναν ότι κάποτε είχαν βαφτεί.

Μέχρι την εποχή της Αναγέννησης , το καθαρό λευκό μάρμαρο είχε γίνει σύμβολο της Ρώμης και επομένως του πολιτισμού. Οι πρώτοι ιστορικοί τέχνης έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι τα γλυπτά υποτίθεται ότι ήταν λευκά, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ενδείξεις χρώματος πάνω τους.

Ήταν τόσο κακό που τα αγάλματα παραμορφώθηκαν. Τα αγάλματα που βάφτηκαν με μπογιά είχαν ξεπλυθεί. Το ίδιο έγινε και για τα κτίρια.

Ο Παρθενώνας στην Ελλάδα είχε ακόμα το αρχικό του χρώμα μέχρι που αφαιρέθηκε τον 18ο αιώνα.

Το χειρότερο από όλα, είχαμε ιστορικά κείμενα που περιέγραφαν πόσο πολύχρωμες ήταν οι ρωμαϊκές πόλεις. Όταν ανακαλύφθηκε η Πομπηία , αποκάλυψε μια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που ήταν γεμάτη ζωηρά χρώματα.

Ωστόσο, για κάποιο λόγο, έχουμε προσκολληθεί σε αυτή την ιδέα ότι τα πάντα στην Ιταλία και την Ελλάδα ήταν λευκά και καθαρά, ενώ στην πραγματικότητα ήταν βαμμένα μάλλον φανταχτερά με τα σημερινά πρότυπα.

Ιστορικό ψέμα #3: Ο Κολόμβος προσπαθούσε να αποδείξει ότι η γη ήταν στρογγυλή

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην ξηρά το 1492, ήθελε να αποδείξει στους συμπατριώτες του ότι η Γη ήταν στρογγυλή. Επίσης, συνήθως υποστηρίζεται ότι ο Κολόμβος αγωνίστηκε να πάρει χρηματοδότηση εξαρχής επειδή οι πιθανοί χορηγοί ανησυχούσαν ότι θα έχαναν την επένδυσή τους όταν το πλοίο του έπεφτε από την άκρη της Γης.

Και τα δύο αυτά είναι λάθος. Οι άνθρωποι υποψιάζονταν ότι η Γη ήταν στρογγυλή για χιλιάδες χρόνια. Τουλάχιστον από το 600 π.Χ., επιστήμονες, φιλόσοφοι και μαθηματικοί έκαναν παρατηρήσεις ότι η Γη ήταν πιθανότατα στρογγυλή. Την εποχή του Κολόμβου, οι μορφωμένοι άνθρωποι μελετούσαν ακόμη τα μαθήματα των αρχαίων Ελλήνων και ως εκ τούτου, η ιδέα ότι η Γη μπορεί να είναι στρογγυλή δεν ήταν ιδιαίτερα συγκλονιστική στους μορφωμένους κύκλους.

Αντί να πιστεύει ότι η Γη ήταν επίπεδη, ο Κολόμβος νόμιζε ότι είχε μόνο μια πολύ μικρή περιφέρεια. Δεν έβαλε σκοπό να αποδείξει κάτι άλλο εκτός από το ότι αν έπλεε δυτικά (και όχι ανατολικά), σύντομα θα έφτανε στην Κίνα και θα άνοιγε νέους εμπορικούς δρόμους.

Δυσκολεύτηκε να βρει χρηματοδότηση γιατί κανείς δεν συμφωνούσε μαζί του. Απλώς νόμιζαν ότι, στο καλύτερο σενάριο, θα χανόταν πλέοντας προς τα δυτικά και όχι προς τα ανατολικά. Το χειρότερο σενάριο; Η θεωρία της Στρογγυλής Γης θα αποδεικνυόταν λάθος και ο Κολόμβος θα έπλεε κατευθείαν από την άκρη του κόσμου, με την επένδυσή τους.

Το θέμα ήταν ότι οι πιθανοί χορηγοί μπορεί να ήταν εξοικειωμένοι με τη θεωρία ότι η Γη ήταν στρογγυλή, αλλά ήταν ακριβώς αυτό: μια θεωρία. Κανείς δεν είχε διασχίσει ακόμη την περιφέρεια της Γης. Ακόμη και εκείνοι που πίστευαν σε μια στρογγυλή Γη δεν είχαν την επιστήμη να εξηγήσουν πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει, καθώς ο Ισαάκ Νεύτων και η εξήγηση του για τη βαρύτητα ήταν ακόμη πολύ μακριά. Στα μάτια τους, απλά δεν άξιζε το ρίσκο.

Αυτός ο μύθος δεν προέρχεται καν από την εποχή του Κολόμβου. Εφευρέθηκε το 1828, όταν ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Ουάσινγκτον Ίρβινγκ δημοσίευσε τη Ζωή και τα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου.

Ο Ίρβινγκ ήταν καλύτερος αφηγητής παρά ιστορικός. Όταν έγραφε τη βιογραφία του Κολόμβου, δεν μπόρεσε να σταματήσει τον εαυτό του από το να κάνει κάποιες δραματικές ακμές, όπως ο Κολόμβος που ξεκίνησε να αποδείξει ότι η Γη ήταν στρογγυλή.

Οι αναγνώστες του Ίρβινγκ είχαν υπερβολική εμπιστοσύνη και πήραν τα πάντα στο βιβλίο ως ευαγγέλιο. Από εκείνο το σημείο και μετά, έγινε αποδεκτή αλήθεια και χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναιρεθεί αυτό το ιστορικό ψέμα.

Ιστορικό ψέμα #4: Ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική

Αυτό είναι ένα άλλο ιστορικό ψέμα που φαίνεται μεγάλο σήμερα. Συνήθως αναφέρεται ότι ο Κολόμβος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη και ολόκληρες διακοπές γιορτάζοντας την ημέρα που ο Κολόμβος υποτίθεται ότι ανακάλυψε τη χώρα τους.

Αυτό αγνοεί ένα σημαντικό γεγονός: όταν ο Κολόμβος «ανακάλυψε» την Αμερική, υπήρχαν ήδη άνθρωποι εκεί – πολλοί από αυτούς. Πιστεύεται ευρέως ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη βορειοαμερικανική ήπειρο το αργότερο πριν από 15.000 χρόνια. Η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη τότε, πράγμα που σημαίνει ότι το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να περάσουν από τη γέφυρα Bering που ένωνε τη Σιβηρία και την Αλάσκα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, αυτοί οι πρώτοι άποικοι ονομάζονταν λαοί Clovis . Τα στοιχεία DNA τους συνδέουν άμεσα με το 80% όλων των αυτόχθονων πληθυσμών στις ΗΠΑ σήμερα. Υπάρχουν ακόμη και αποδείξεις ότι μπορεί να υπήρχαν άποικοι ακόμη και νωρίτερα από τον λαό του Κλόβις, αλλά προς το παρόν, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά.

Λοιπόν, ο Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε την Αμερική, σωστά; Οχι. Οι Βίκινγκς τον κέρδισαν για τουλάχιστον 500 χρόνια. Στο καναδικό νησί Newfoundland βρέθηκαν αρχαιολογικά στοιχεία αποίκων Βίκινγκς που δείχνουν ότι οι Βίκινγκς βρίσκονταν εκεί πολύ πριν βρεθεί ο Κολόμβος.

Ιστορικό ψέμα #5: Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Έλληνες ήταν ok με την ομοφυλοφιλία

Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν είναι διασκεδαστικό να το απομυθοποιήσετε. Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αποδέχονταν πολύ περισσότερο την ομοφυλοφιλία από πολλούς ανθρώπους σήμερα. Δυστυχώς, πρόκειται για μια μεγάλη υπεραπλούστευση.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είχαν απλώς μια πολύ διαφορετική κατανόηση της σεξουαλικότητας. Αντί να βλέπουμε το σεξ ως δυαδικό ετερόφυλο έναντι ομοφυλόφιλου, θεωρήθηκε ως κυρίαρχο έναντι του παθητικού.

Με απλά λόγια, ήταν εντάξει για έναν άνδρα να κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ μόνο αν ήταν ο «δότης» και όχι ο «δέκτης». Επιπλέον, έπαιξε ρόλο και η τάξη. Ήταν πέρα από σκανδαλώδες αν ένας άνδρας από κατώτερη τάξη βρέθηκε να είναι ο κυρίαρχος σύντροφος έναντι ενός άνδρα ανώτερης τάξης.

Στην αρχαία Ρώμη, ένας άνδρας από ευγενή οικογένεια μπορούσε να του αφαιρεθεί ο τίτλος και ακόμη και η ιθαγένειά του, εάν αποδεικνυόταν ότι ήταν ο παθητικός σύντροφος σε μια ομοφυλοφιλική σχέση.

Όσο για τις γυναίκες, ήταν πάντα ο παθητικός σύντροφος. Το λεσβιακό σεξ αποδοκιμαζόταν επειδή πίστευαν ότι απαιτούσε από μία από τις γυναίκες να αναλάβει τον ρόλο του άνδρα ως διεισδυτή, κάτι που δεν ήταν αποδεκτό.

Η ιδέα ότι η ρωμαϊκή υψηλή κοινωνία ήταν γεμάτη από ηδονικά σεξουαλικά πάρτι και όργια είναι επίσης υπερβολική. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένοι Ρωμαίοι ηγέτες, όπως ο Καλιγούλας, απολάμβαναν ηδονιστικούς τρόπους ζωής, γενικά, οι Ρωμαίοι αποδοκίμαζαν σοβαρά την υπερβολική τέρψη.

Ήταν καλό για έναν άντρα να απολαμβάνει τη συντροφιά της περιστασιακής πόρνης ή νεαρού άνδρα, αλλά αν το έκανε πάρα πολύ, υπήρχαν τρομερές κοινωνικές συνέπειες.

Εν ολίγοις, οι αρχαίοι άνθρωποι δεν ήταν πιο φιλελεύθεροι από εμάς σήμερα. Απλώς είχαν ελαφρώς διαφορετικές πεποιθήσεις ως προς το τι ήταν φυσιολογικό ή αποδεκτό. Ακριβώς όπως σήμερα, υπήρχαν συχνά υψηλές τιμές που έπρεπε να πληρώσετε εάν παραβιάζατε αυτούς τους φρόνιμους κανόνες.

Ιστορικό ψέμα #6: Ο Ιησούς γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του χρόνου σε πολλές χώρες. Χριστιανοί και μη συρρέουν μαζί για να ανταλλάξουν δώρα και να απολαύσουν το κέφι των Χριστουγέννων. Δυστυχώς, μάλλον το κάνουν τη λάθος μέρα.

Αν υπήρχε ένα ιστορικό πρόσωπο με το όνομα Ιησούς, δεν έχουμε ιδέα πότε ήταν τα γενέθλιά του. Δεν υπάρχει βιβλικός λόγος να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου . Στην πραγματικότητα, η Αγία Γραφή δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το Ευαγγέλιο του Λουκά ανέφερε ότι οι βοσκοί παρακολουθούσαν τα κοπάδια τους τη νύχτα όταν γεννήθηκε ο Ιησούς. Οι βοσκοί θα έβλεπαν τα κοπάδια τους μόνο τη νύχτα κατά την περίοδο του τοκετού την άνοιξη. Το χειμώνα, τα κοπάδια τους θα είχαν μαζευτεί.

Φαίνεται ότι ο πιο πιθανός λόγος που επιλέχθηκε η ημερομηνία είναι ότι έρχεται ακριβώς εννέα μήνες μετά την 25η Μαρτίου, την ημερομηνία που παραδοσιακά λέγεται ότι σταυρώθηκε ο Ιησούς. Οι πρώτοι Χριστιανοί πίστευαν ότι ο Ιησούς συνελήφθη και σκοτώθηκε την ίδια ημερομηνία, οπότε ήταν λογικό ότι θα γεννιόταν εννέα μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, ταιριάζει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο οι ειδωλολάτρες όπως οι Ρωμαίοι γιόρταζαν ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου. Αυτό το φεστιβάλ περιλάμβανε όλα τα χαρακτηριστικά των Χριστουγέννων: δώρο, οικογενειακό χρόνο και πάρτι.

Όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέτρεψε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε Χριστιανισμό στις αρχές του 4ου αιώνα, η χριστιανική εκκλησία απλώς οικειοποιήθηκε τη ρωμαϊκή εορτή ως γενέθλια του Ιησού.

Η εκκλησία έκανε σχεδόν το ίδιο με το Πάσχα, που ήταν επίσης αρχικά παγανιστική γιορτή.

Ιστορικό ψέμα #7: 300 Σπαρτιάτες αντιμετώπισαν τους Πέρσες στις Θερμοπύλες

Σε όλους αρέσει μια καλή ιστορία αουτσάιντερ και γενναίοι ήρωες που παλεύουν ενάντια σε σοβαρές πιθανότητες. Αυτό το συγκεκριμένο ιστορικό ψέμα για τη Μάχη των Θερμοπυλών έχει χρησιμεύσει για να εδραιώσει την ιδέα ότι οι Σπαρτιάτες ήταν ένα είδος ομάδας αρχαίων σούπερ στρατιωτών.

Έχει ειπωθεί λανθασμένα ότι τριακόσιοι Σπαρτιάτες κατείχαν το πέρασμα των Θερμοπυλών ενάντια σε έναν τεράστιο περσικό στρατό με επικεφαλής τον βασιλιά Ξέρξη κατά την περσική εισβολή στην Ελλάδα το 480 π.Χ.

Υπήρχαν πράγματι 300 Σπαρτιάτες στο πέρασμα. απλά δεν ήταν μόνοι. Υποστηρίχθηκαν από τουλάχιστον 4.000 συμμάχους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν υπερβολικά αριθμητικοί και καταδικασμένοι. ήταν. Η ιστορία έχει απλώς μεγαλοποιηθεί κάπως στο πέρασμα των αιώνων.

Ιστορικό ψέμα #8: Η Κλεοπάτρα ήταν η Μεγάλη Αιγυπτιακή Ομορφιά

Υπάρχουν δύο κοινές παρανοήσεις για την Κλεοπάτρα. Πρώτον, πιστεύεται ευρέως ότι ήταν κάποια απόκοσμη ομορφιά της οποίας η εμφάνιση γονάτισε τους άντρες. Δεύτερον, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ήταν Αιγύπτια εκ γενετής. Και τα δύο είναι ψευδή.

Η ιδέα ότι η Κλεοπάτρα ήταν κάποιο είδος σαγηνευτή έχει μικρή ιστορική υποστήριξη. Οι αρχαίοι ιστορικοί έγραψαν κυρίως για την ευφυΐα της Κλεοπάτρας και για το πόσο επιδέξια ήταν στην τέχνη της χειραγώγησης. Φαίνεται ότι οι ιστορικοί δεν μπόρεσαν αποδεχθούν μια γυναίκα που θα μπορούσε να ξεπεράσει τους άντρες συγχρόνους της, έτσι έβαλαν την επιτυχία της στο σεξ.

Οι πρόγονοι της Κλεοπάτρας είχαν μεγάλη φήμη για αιμομιξία. Αυτή η κάπως ρηχή γονιδιακή δεξαμενή σήμαινε ότι η δυναστεία της οικογένειας της Κλεοπάτρας, οι Πτολεμαίοι, ήταν ευρέως γνωστή ως λίγο περίεργη εμφάνιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κλεοπάτρα χαρακτηρίστηκε άσχημη, αλλά δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Όπως το έθεσε ο Πλούταρχος, «η ομορφιά της… δεν ήταν από μόνη της ασύγκριτη, ούτε τέτοια που να χτυπούσε όσους την έβλεπαν».

Δεν ήταν επίσης Αιγύπτια! Η δυναστεία των Πτολεμαίων καταγόταν από την Ελλάδα και κυβέρνησε την Αίγυπτο μόνο μετά τη βασιλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η υπόλοιπη οικογένειά της δεν μιλούσε καν αιγυπτιακά.

Η Κλεοπάτρα ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που μπήκε στον κόπο να μάθει την τοπική γλώσσα. Φαίνεται ότι η παρανόηση ήταν σκόπιμη από την πλευρά της Κλεοπάτρας. Για να εδραιώσει την εξουσία της, η Κλεοπάτρα αντιπροσώπευε τον εαυτό της ως τη μετενσάρκωση της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδας.

Πηγή ancient-origin.net

Οι 7… προφητείες του Νοστράδαμου για το 2023: Πόλεμος, καταστροφή στον Άρη, νέος Πάπας και άλλα…

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: