Ο αντάρτης Ρωμαίος αυτοκράτορας Σπονσιανός ήταν τελικά αληθινός: Το αρχαίο χρυσό νόμισμα αποκαλύπτει μια άγνωστη ιστορία απόσχισης από τη Ρώμη

Το νόμισμα με το πρόσωπο του Σπονσιανού. Photo via TWITTER




Ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν αρχαίο νόμισμα που απεικονίζει έναν μέχρι πρότινος άγνωστο Ρωμαίο Αυτοκράτορα με το όνομα Σπονσιανός (Sponsian).

Ο συγκεκριμένος αυτοκράτορας μπορεί να ήταν αξιωματικός του στρατού που βρέθηκε να αναλαμβάνει την ανώτατη διοίκηση στην αρχαία ρωμαϊκή επαρχία της Δακίας, μια περιοχή που βρισκόταν στη σύγχρονη Ρουμανία.

Οι ερευνητές συνέκριναν το νόμισμα με μια χούφτα γνήσια νομίσματα του ίδιου σχεδίου, που ανακαλύφθηκαν το 1713 στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One, με επικεφαλής συγγραφέα τον καθηγητή Πολ Ν. Πίρσον (Paul N. Pearson / UCL Earth Sciences).

Αν και αυτό το νόμισμα και άλλα που σχετίζονται με αυτό θεωρούνταν από καιρό ως πλαστά του δέκατου όγδοου αιώνα, η ομάδα εξεπλάγη όταν είδε εμφανείς επιφανειακές γρατσουνιές φθοράς και «καταθέσεις γαιών» που φαινόταν να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα.

«Εάν τα νομίσματα αποδεικνύονταν πλαστά, θα έκαναν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης για την πλαστογραφία των αρχαιοτήτων· εάν ήταν αυθεντικά, θα είχαν ξεκάθαρο ιστορικό ενδιαφέρον», είπε η ομάδα.

Οι αρχαιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η περιοχή της Ρουμανίας αποκόπηκε από την υπόλοιπη ρωμαϊκή αυτοκρατορία γύρω στο 260 μ.Χ., και εκκενώθηκε μόνο μεταξύ 271 και 275 μ.Χ.

Η σημασία του νομίσματος

Η νομισματοκοπία πάντα σήμαινε δύναμη και εξουσία. Κατανοώντας αυτό και θεωρώντας ότι δεν ήταν σε θέση να λάβει επίσημα ζητήματα από το νομισματοκοπείο στη Ρώμη, ο Σπονσιανός πιθανότατα ενέκρινε τη δημιουργία νομισμάτων που παράγονται τοπικά, με μερικά να απεικονίζουν ακόμη και μια εικόνα του προσώπου του, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει μια λειτουργική οικονομία στα απομονωμένα σύνορά του.

«Η επιστημονική ανάλυση αυτών των εξαιρετικά σπάνιων νομισμάτων βγάζει τον αυτοκράτορα Σπονσιανό από την αφάνεια. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Δακία, ένα απομονωμένο φυλάκιο εξόρυξης χρυσού, σε μια εποχή που η αυτοκρατορία κατακλυζόταν από εμφύλιους πολέμους και τα σύνορα κατακλύζονταν από ληστές εισβολείς», είπε ο καθηγητής Πίρσον.

Μόνο τέσσερα νομίσματα με τον Σπονσιανό είναι επί του παρόντος γνωστό ότι έχουν διασωθεί, τα οποία πιθανότατα προέρχονται από τον θησαυρό του 1713. Ένα άλλο βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Brukenthal στο Sibiu της Ρουμανίας.

«Αυτό ήταν ένα πραγματικά συναρπαστικό έργο για το The Hunterian και είμαστε χαρούμενοι που τα ευρήματά μας ενέπνευσαν τη συνεργατική έρευνα με συναδέλφους μουσείου στη Ρουμανία. Όχι μόνο ελπίζουμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει περαιτέρω συζήτηση για τον Σπονσιανό ως ιστορική προσωπικότητα, αλλά και την έρευνα για νομίσματα που τον σχετίζονται και φυλάσσονται σε άλλα μουσεία σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Έφορος Νομισματικής στο The Hunterian, Τζέσπερ Έρικσον.

Πηγή: jpost.com

Πως ζούσαν οι Ρωμαίοι; Λείψανα θηρίων, αργυρά νομίσματα, απομεινάρια ελιών-ξηρών καρπών βρέθηκαν στο Κολοσσαίο {video}

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: