Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί βυθίζουν στο σκοτάδι τεράστιες περιοχές σε Ουκρανία και Μολδαβία

FILE PHOTO: Κάτοικοι της Χερσώνας καθήμενοι μέσα σε τέντα όπου φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα στις 22 Νοεμβρίου. Οι τέντες αυτές -με ηλεκτρισμό, τρόφιμα, και πρόσβαση στο internet- εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην επανακαταληφθείσα από τους Ουκρανούς περιοχή, μεγάλα τμήματα της οποίας είχαν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. EPA, IVAN ANTYPENKO




Νέα πλήγματα σημειώθηκαν λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κίεβο.

Ο επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με το BBC, αναφέρει ότι έχουν πληγεί κρίσιμες υποδομές και κτίρια κατοικιών. Επιπλέον ολόκληρη η πόλη του Λβιβ (πληθυσμού άνω των 700.000 ανθρώπων) στα δυτικά της χώρας έχει βυθιστεί στο σκοτάδι σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής Andriy Sadovy.

Νωρίτερα, είχε εκδοθεί συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την Ουκρανία εν μέσω αναφορών για εκρήξεις σε διάφορες τοποθεσίες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει αυξήσει τις επιθέσεις της σε ενεργειακά δίκτυα της Ουκρανίας ύστερα από μια μακρά σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης.

Λίγο πριν από τις αναφορές για εκρήξεις στο Κίεβο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νότια Ουκρανία είχε δεχθεί εκ νέου επίθεση.

 

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιβ έκανε λόγο για «πολλές ρουκέτες» που φτάνουν από τα νότια και τα ανατολικά.

Ανταποκριτές του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν μέσα και γύρω από το Κίεβο πολλές ισχυρές εκρήξεις και ότι αντιαεροπορικοί πύραυλοι πετούσαν στον ουρανό. Έκτακτες διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν στο Κίεβο, ανακοίνωσε ένας τοπικός πάροχος ενέργειας.

H θέση του Λβιβ σε γεωφυσικό χάρτη των Google Maps

“(Πύραυλοι) έπληξαν μια από τις εγκαταστάσεις υποδομών της πρωτεύουσας. Μείνετε στα καταφύγια! Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής συνεχίζεται”, έγραψε ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, στο Telegram.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις υποδομές που επλήγησαν. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν όλο και περισσότερο ουκρανικές υποδομές ζωτικής σημασίας τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από αποτυχίες τους στο πεδίο των μαχών που ακολούθησαν την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου.

Ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα που πλήττουν έως και 10 εκατομμύρια καταναλωτές. Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Και η μισή Μολδαβία χωρίς ρεύμα

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» στην Μολδαβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου. Η Μολδαβία αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Η μεγάλη μάχη των άμαχων Ουκρανών: Θα βγάλει το Κίεβο τον πιο δύσκολο χειμώνα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: