Βόλτα στο λούνα παρκ αλλά χωρίς τη μαμά: Οι απαγορεύσεις των Ταλιμπάν που ένοπλοι φρουρούν τρενάκια και συγκρουόμενα [videos]

FILE PHOTO: Ένοπλος Ταλιμλπάν φρουρεί την … ρόδα στο λούνα πάρκ μπας και εμφανιστεί καμιά γυναίκα… Θα ήταν φαιδρό αν δεν ήταν τόσο τραγικό. Screenshot via YouTube/AP




Τα ουρλιαχτά απόλαυσης από τα μικρά παιδιά υψώνονται στον αέρα καθώς απολαμβάνουν τις συγκινήσεις της ρόδας, των συγκρουόμενων αυτοκινήτων ή τρελαίνονται από χαρά πάνω σε ένα μικρό τρενάκι σε ένα λούνα παρκ στο κέντρο της Καμπούλ.

Οι πατεράδες τους κάθονται και τα κοιτούν ή κάνουν μαζί τους βόλτες, βγάζουν φωτογραφίες – σπάνιες στιγμές χαράς στο Αφγανιστάν όπου τα νέα είναι συχνά τόσο ζοφερά.

Αλλά οι μητέρες  στερούνται πλέον του δικαιώματος να μοιράζονται τις αναμνήσεις που φτιάχνουν τα παιδιά εδώ. Οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να επισκέπτονται πάρκα και λούνα παρκ στην Καμπούλ.

Πρόσφατα απαγορεύτηκε στις γυναίκες να συμμετέχουν σε πισίνες και γυμναστήρια στην πρωτεύουσα. Αναμένεται ότι οι κανόνες θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Καθώς οι Ταλιμπάν περιορίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα των γυναικών το τί μπορούν να κάνουν και τί όχι  οι Αφγανές γυναίκες και κορίτσια φοβούνται τι θα ακολουθήσει.

Κάποιοι λένε ότι αυτές οι κινήσεις δεν επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γιατί για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτή τη στιγμή, μια βραδινή έξοδος είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Για πολλά κορίτσια από το Αφγανιστάν, ωστόσο, δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του αντίκτυπου, αλλά τον συμβολισμό της κίνησης – και τι αποκαλύπτει για την πρόθεση των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

“Κάθε μέρα, ως κορίτσια στο Αφγανιστάν, ξυπνάμε με νέους περιορισμούς. Είναι σαν να καθόμαστε και να περιμένουμε τον επόμενο”, λέει μια φοιτήτρια.

“Ήμουν τυχερή που τελείωσα το γυμνάσιο πριν έρθουν οι Ταλιμπάν. Αλλά φοβάμαι τώρα ότι τα πανεπιστήμια μπορεί να κλείσουν για τις γυναίκες. Τα όνειρά μου θα τελειώσουν.”

Πρόσφατα έδωσε τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο και απογοητεύτηκε όταν διαπίστωσε ότι το μάθημα που ήθελε να σπουδάσει – η δημοσιογραφία – δεν ήταν πλέον διαθέσιμο για τις γυναίκες, μέρος ενός άλλου συνόλου περιορισμών που επέβαλαν πρόσφατα οι Ταλιμπάν.

“Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο δύσκολο είναι. Μερικές φορές νιώθεις ότι θέλεις να ουρλιάξεις δυνατά”, λέει η μαθήτρια, με εμφανή την απογοήτευση στη φωνή της. «Νιώθω απελπισία».

Με τους χώρους για γυναίκες να συρρικνώνονται στο Αφγανιστάν, ορισμένοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την καταστολή.

Η ακτιβίστρια Laila Basim συνίδρυσε μια βιβλιοθήκη για γυναίκες. Έχει χιλιάδες βιβλία σε διάφορες γλώσσες για διάφορα θέματα.

«Με αυτό θέλουμε να δείξουμε στους Ταλιμπάν ότι οι Αφγανές γυναίκες δεν θα μείνουν σιωπηλές και ο δεύτερος στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την κουλτούρα της ανάγνωσης βιβλίων μεταξύ των γυναικών, ιδιαίτερα εκείνων των κοριτσιών που στερούνται της εκπαίδευσης», λέει.

“Δεν φοβόμαστε τον θάνατο ή ότι οι Ταλιμπάν θα απειλήσουν τις οικογένειές μας. Αυτό για το οποίο φοβόμαστε, παραλείπεται από την κοινωνία”, λέει.

«Ο κόσμος μας έχει γυρίσει την πλάτη», λέει η Laila Basim. «Ισχυροί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τις γυναίκες του Ιράν, αλλά όχι αυτές του Αφγανιστάν.
“Αυτό που μας συμβαίνει δεν είναι καν πρωτοσέλιδο. Νιώθουμε συντετριμμένες και ξεχασμένες”.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Δημοπρασία φρίκης με χειρόγραφα του Χίτλερ: Όταν γινόταν “Φίρερ” και ξεδίπλωνε το ανατριχιαστικό σχέδιο του γερμανικού ναζισμού [photos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: