Τον σκότωσαν με σφαίρα στο κεφάλι: Ιρανός πανηγύριζε τον αποκλεισμό της ομάδας στο Μουντιάλ * Μεγάλες συγκεντρώσεις – νέο κύμα καταστολής [videos]

FILE PHOTO: Συγκέντρωση συμπαράστασης στις γυναίκες του Ιράν, στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. EPA/MONIRUL ALAM




Ένας άνδρας φέρεται να σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο Ιράν, καθώς αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πανηγύριζαν δημόσια τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Ακτιβιστές είπαν ότι ο Mehran Samak πυροβολήθηκε στο κεφάλι γιατί κόρναρε με το αυτοκίνητό του στο Bandar Anzali το βράδυ, χθες  Τρίτη.

Βίντεο από άλλες πόλεις δείχνουν πλήθη να ζητωκραυγάζουν και να χορεύουν στους δρόμους.

Πολλοί Ιρανοί αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα στο Κατάρ, θεωρώντας την ως εκπροσώπηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΜΜΕ που συνδέονται με το καθεστώς των μουλάδων κατηγόρησαν  εχθρικές δυνάμεις τόσο εντός όσο και εκτός Ιράν ότι άσκησαν άδικη πίεση στους παίκτες μετά την ήττα τους με 1-0 από τις ΗΠΑ στον τελευταίο αγώνα των ομίλων.

Οι παίκτες δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο πριν από το πρώτο τους παιχνίδι , την ήττα με 6-2 από την Αγγλία, σε μια προφανή έκφραση αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Τραγούδησαν όμως στον αγώνα με την Ουαλία, τον οποίο κέρδισαν με 2-0, και στην πολιτικά φορτισμένη αναμέτρηση με τις ΗΠΑ. 
Ορισμένοι διαδηλωτές το θεώρησαν ως προδοσία του σκοπού τους, παρόλο που υπήρχαν αναφορές ότι η ομάδα δέχτηκε έντονη πίεση από τις ιρανικές αρχές.

Η αναταραχή ξεκίνησε πριν από 10 εβδομάδες μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ.

Οι αρχές απάντησανμε μια βίαιη καταστολή κατά την οποία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν  ότι τουλάχιστον 448 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά. Περισσότεροι από 18.000 άλλοι φέρονται να έχουν συλληφθεί.

Η οργάνωση “Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν” με έδρα τη Νορβηγία, ανέφεραν ότι το προσωπικό ασφαλείας πυροβόλησε και σκότωσε τον Mehran Samak , 27, όταν κόρναρε μέσα στο αυτοκίνητό του στην πόλη Bandar Anzali για να γιορτάσει την ήττα της ιρανικής ομάδας .

Το BBC Persian έλαβε ένα βίντεο που έδειχνε την ταφή του Σαμάκ το πρωί της Τετάρτης. Οι πενθούντες ακούγονται να φωνάζουν «Είσαι η βρωμιά, είσαι η ανήθικη, είμαι ελεύθερη γυναίκα» – ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να αρνήθηκαν ότι σκότωσαν ειρηνικούς διαδηλωτές.
Ωστόσο, η συλλογική ακτιβιστών της αντιπολίτευσης 1500tasvir δημοσίευσε βίντεο που είπε ότι έδειχναν δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων στη νοτιοδυτική πόλη Behbahan στη διάρκεια της νύχτας και να χτυπούν μια γυναίκα στο Qazvin, νότια του Bandar Anzali .

Άλλα βίντεο δείχνουν άνδρες και γυναίκες να πανηγυρίζουν τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας του Ιράν από την επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Τεχεράνη και σε ορισμένες πόλεις στα κυρίως Κούρδους βορειοδυτικά της χώρας. Δεκάδες διαδηλωτές φέρεται να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εκεί καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας ενέτειναν την καταστολή τους.

Σε πλάνα από την πατρίδα της Μάσα Αμίνι, το κουρδικό Saqqez, φαίνονται δεκάδες άνθρωποι να ζητωκραυγάζουν και να κουνάνε κασκόλ σε κεντρική πλατεία πριν από την έναρξη εκτόξευσης πυροτεχνημάτων.

 

Πλήθη επίσης κινηματογραφήθηκαν να χορεύουν στο Σαναντάι , το επίκεντρο της αναταραχής, ενώ στο Κερμανσάχ και το Μαριβάν ακούστηκαν να φωνάζουν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» – ένα από τα κύρια συνθήματα των διαδηλώσεων του “κινήματος της μαντήλας”.

Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ πανηγύριζαν στο Marivan, το Sanandaj, το Kermanshah, το Saqqez, το Ilam και το Bukan.

Στην Τεχεράνη, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Imam Sadiq  φώναξαν «Θάνατος στον άτιμο» – ένα επίθετο που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές κατά των δυνάμεων ασφαλείας και το οποίο φώναξαν οπαδοί μέσα στο στάδιο κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ιράν με την Αγγλία.

Αντιπαράθεση μεταξύ αντιπάλων και οπαδών της κυβέρνησης σημειώθηκε και έξω από το στάδιο Al Thumama στο Κατάρ μετά τον αγώνα της Τρίτης.

Ο Δανός δημοσιογράφος Rasmus Tantholdt κινηματογράφησε αρκετούς άντρες που κρατούν σημαίες του Ιράν να σπρώχνουν έναν άνδρα που φορούσε ένα μπλουζάκι που γράφει στα αγγλικά «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Μια γυναίκα μαζί του ακούγεται τότε να διαμαρτύρεται ότι της επιτέθηκαν και να ζητά βοήθεια για να φύγει με ασφάλεια από το γήπεδο .

Ένα άλλο βίντεο που έλαβε το BBC Persian δείχνει έναν άνδρα διαδηλωτή να συλλαμβάνεται βίαια από φρουρούς ασφαλείας έξω από το γήπεδο ενώ φώναζε «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» .

Με πληροφορίες από BBC

Τους 300 έφτασαν οι νεκροί στο Ιράν από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για το θάνατο της Μαχσά Αμινί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: