Τέλειωσε το “σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας” του Εντσενσμπέργκερ: Πέθανε ο επιφανής Γερμανός διανοούμενος, παγκόσμιο ίνδαλμα της γενιάς του ΄60 [videos]

FILE PHOTO: «Ποιητής, δοκιμιογράφος, βιογράφος, εκδότης και μεταφραστής, ήταν ένας από τους Γερμανούς διανοουμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή και από τους πιο γνωστούς στον κόσμο», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος Suhrkamp συνιδρυτής του οποίου ήταν Ετσενμπέργκερ. Photo via Twitter@felix_bohr




Ο Γερμανός ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφοςκαι εκδότης Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, συγγραφέας μεταξύ άλλων των βιβλίων «Μαυσωλείο» και «Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας», πέθανε σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος του Suhrkamp.

«Οι εκδόσεις Suhrkamp πενθούν το θάνατο του Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, ο οποίος απεβίωσε χθες (Πέμπτη) στο Μόναχο, σε ηλικία 93 ετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ποιητής, δοκιμιογράφος, βιογράφος, εκδότης και μεταφραστής, ήταν ένας από τους Γερμανούς διανοουμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή και από τους πιο γνωστούς στον κόσμο», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος, συνιδρυτής του οποίου ήταν ο θανών.

Ο Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1929 στη Βαυαρία. Σπούδασε λογοτεχνία, γλώσσες και φιλοσοφία, μεταξύ άλλων στο Φριμπούρ και στο Παρίσι.

Το 1957 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του, την ποιητική συλλογή «Υπεράσπιση των λύκων». Τα δοκίμια, τα ποιήματα και τα μυθιστορήματά του αποτελούν μια σφοδρή κριτική της γερμανικής μπουρζουαζίας και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Είχε επίσης πρωτοστατήσει για την επανέκδοση της ανώνυμης μαρτυρίας «Μια γυναίκα στο Βερολίνο», στην οποία περιγράφονται οι πολυάριθμοι βιασμοί που διαπράχθηκαν από τους σοβιετικούς στρατιώτες που είχαν καταλάβει τη γερμανική πρωτεύουσα στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Η μαρτυρία αυτή είχε ξεχαστεί μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου του 1954, που είχε τύχει ψυχρής υποδοχής στη Γερμανία, αλλά έγινε εκδοτική επιτυχία μετά την επανέκδοσή του.

Το πλούσιο έργο του Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία, τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό.

 

 

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βερολίνο, Germany

 

Συγνώμη, λάθος … και επιστροφή χρημάτων: Δεν ήταν αυθεντικό χειρόγραφο του Μπομπ Ντίλαν αυτό που αγοράσατε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: