Στοπ του Λευκού Οίκου στην Τουρκία: Δεν θέλουμε ενέργειες στη Συρία που θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

FILE PHOTO: National Security Council Coordinator for Strategic Communications John Kirby. EPA/MICHAEL REYNOLDS




«Δεν θέλουμε να δούμε μια ενέργεια που θα θέσει τις ζωές των Αμερικανών σε κίνδυνο, που θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους αθώων ή θα βλάψει τον αγώνα μας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS)».

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικης Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την απόφαση της Τουρκίας να εισβάλει στη Συρία και να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων του YPG, οι οποίοι αποτελούν συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον κ. Κίρμπι:

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε περισσότερα θύματα, περισσότερες απώλειες αθώων ζωών, ειδικά μέσα στη Συρία.

Δεν θέλουμε ενέργειες από την Τουρκία ή άλλες χώρες που θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Είναι σημαντική και η δήλωση του για τη βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη. Υπογράμμισε ότι:

Η Τουρκία δεν μας έχει παράσχει καμία πληροφορία για να μας βοηθήσει να ερευνήσουμε την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποιος είναι υπεύθυνος.

Αναλυτικά:

“Η Τουρκία συνεχίζει να πέφτει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, είτε βρίσκεται κοντά σε αυτά τα σύνορα (σ.σ.: της Συρίας) είτε οπουδήποτε αλλού εντός της χώρας. Και έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες της από επιθέσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση.

Πρόσθεσε:

«Έχουν υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες, ιδιαίτερα εντός της Συρίας, που θα οδηγήσουν σε πιθανότητες για περισσότερα θύματα, περισσότερες απώλειες αθώων ζωών και οποιαδήποτε μείωση των προσπαθειών μας, που θα αποσπάσουν την προσοχή από τις προσπάθειές μας, επειδή έχουμε στρατεύματα στη Συρία, για να κυνηγήσουμε το ISIS», είπε ο Κίρμπι.

«Επίσης, δεν θέλουμε να δούμε τις ενέργειες εντός της Συρίας από την Τουρκία ή οποιονδήποτε άλλον που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών επειδή υπάρχουν Αμερικανοί στο έδαφος (σ.σ.: της Συρίας), που βοηθούν τις SDF», πρόσθεσε.

Αναφέρεται στις δυνάμεις των Κούρδων του YPG και των Αράβων εταίρων τους που πολεμούν μαζί με τους Αμερικανούς εναντίον των Τζιχαντοστών.

Η αμερικανική υποστήριξη προς τους αντάρτες του YPG έχει από καιρό δημιουργήσει τεταμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Το Πεντάγωνο την περασμένη Τετάρτη εξέφρασε την ανησυχία του για τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι αποτελούν απειλή για το αμερικανικό προσωπικό και βλάπτουν τη μάχη κατά του ISIS.

«Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζονται στη Συρία με τοπικούς εταίρους για να νικήσουν το ISIS και να διατηρήσουν την φυλάκιση περισσότερων από δέκα χιλιάδων κρατουμένων του ISIS», δήλωσε ο εκπρόσωπος Πάτρικ Ράιντερ σε δήλωσή του.

Ο Ράιντερ είπε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και πρόσθεσε «θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Τουρκία και τους τοπικούς εταίρους μας για τη διατήρηση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός».

Οταν αφαιρούνται σελίδες από βιβλία, αυτά δεν έχουν πλέον καμία αξία: Η δικαστική απόφαση για Ιγνατίου-Βενιζέλο που ξεγύμνωσε ένα “συγγραφέα”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: