Στον …αέρα ξανά οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία: Ο Ερντογάν αρνείται να διώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις ισραηλινές απαιτήσεις που ζητούσαν την απέλαση των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που ζουν στη χώρα κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών με το Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να εκτροχιάσει ξανά τις σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας και τις προσωπικές μεταξύ του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν βλέπει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης -όπως το χαρακτήριε- που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ως τρομοκρατική ομάδα και αρνήθηκε να τους εκδιώξει.

«Δεν ικανοποιήσαμε κανένα [ισραηλινό] αίτημα για τη Χαμάς, επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα», είπε ο Τσαβούσογλου. «Καθοδηγούμε πάντα τις προσπάθειες για την ενοποίησή τους με τη Φατάχ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πολιτικό αντίπαλο της Χαμάς, που κυριαρχεί στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ).

  • Στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ προέτρεψε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκδιώξει τους ηγέτες της Χαμάς που διαμένουν στη χώρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Η επίσκεψη έγινε δύο μήνες αφότου η Τουρκία και το Ισραήλ αποκατέστησαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μετά από χρόνια εντάσεων.

Από το 2020, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει συγκεκριμένα τουρκικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παρουσίας ηγετών της Χαμάς στην Τουρκία πριν ξεκινήσουν συνομιλίες συμφιλίωσης.

Η Τουρκία αρνήθηκε, ωστόσο, ενώ διατηρούσε σχέσεις με την ομάδα και συνέχισε να φιλοξενεί ορισμένους από τους ηγέτες της στην Κωνσταντινούπολη.

  • Δύσκολες σχέσεις

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στο Middle East Eye (Ragip Soylu) ότι μια συμφιλίωση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη μετεγκατάσταση των ηγετών της Χαμάς σε άλλη χώρα.

Ωστόσο, η στενή συνεργασία Ισραηλινών και Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και οι περιφερειακές εξελίξεις έφεραν τις δύο χώρες πιο κοντά και τον Αύγουστο ανέθεσαν αμοιβαία πρεσβευτές.

Τον Σεπτέμβριο ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Yair Lapid, στη Νέα Υόρκη, την πρώτη του συνάντηση με Ισραηλινό βουλευτή από το 2008, όταν ο Ehud Olmert επισκέφθηκε την Άγκυρα.

Ο Τούρκος ηγέτης είπε επίσης τον περασμένο μήνα ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου και ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει καλές σχέσεις βασισμένες σε αμοιβαία συμφέροντα ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Εφόσον γίνονται σεβαστές οι αξίες, όχι μόνο η Τουρκία και το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη η περιοχή θα κερδίσουν μέσω της διπλωματίας win-win», είπε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, η εκλογική νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου με έναν συνασπισμό ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων κινδυνεύει τώρα να δημιουργήσει με ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας από τους κύριους παράγοντες των δύσκολων σχέσεων την περασμένη δεκαετία ήταν οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στο τέμενος Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ και το καθεστώς του ιερού τόπου, το οποίο θα μπορούσε να υπονομευθεί υπό το νέο ισραηλινό κοινοβούλιο. Η παρουσία των ηγετών της Χαμάς παραμένει ένα άλλο σημείο διαμάχης.

Ο «πόλεμος» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης: Δεν το δίνει σε κανένα, θα το ελέγχει πλέον 100% η ελληνική κυβέρνηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: