Στο δρόμο για τη «Νυρεμβέργη»: Πώς θα διωχθούν Πούτιν και Ρώσοι υπαίτιοι για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

FILE PHOTO: Coffins containing the bodies of unidentified persons killed in the Bucha district at the time of the Russian occupation. EPA, ROMAN PILIPEY




Πόσο υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, οι αξιωματούχοι που τα διέταξαν και όσοι τα εξετέλεσαν να οδηγηθούν σε ένα διεθνές δικαστήριο;

Είναι πραγματρικά εφικτή μια Νυρεμβέργη για τον Πούτιν και τον στενό κύκλο του Κρεμλίνου;

Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να απαντηθεί από τώρα. Διότι, όπως και στην περίπτωση της ναζιστικής Γερμανίας, η Νυρεμβέργη υλοποιήθηκε όταν η ναζιστική μηχανή είχε πλήρως ξεδοντιαστεί και η Γερμανία άνευ όρων συνθηκολογήσει.

Ωστόσο και ίσως σε αντίθεση με τη Νυρεμβέργη – μη λησμονούμε ότι η ναζιστική θηριωδία κατά των Εβραίων αποκαλύφθηκε σε όλο της το μέγεθος μόνο μετά την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στη Γερμανία- για τα φερόμενα εγκλήματα της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής ήδη γίνεται εντονότατη προεργασία.

Σήμερα, για παράδειγμα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εισηγήθηκε για πρώτη φορά επισήμως τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Σε βιντεομήνυμά της η Ντερ Λάιεν σημειώνει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη «φρίκη της Μπούτσα».

«Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», υπογράμμισε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε επίσης ότι «η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε. Η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισ. ευρώ. Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας».

Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας από τις περιουσίες ολιγαρχών

«Έχουμε τα μέσα να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει. Έχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, με τους εταίρους μας, μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και την επένδυσή τους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε τα έσοδα για την Ουκρανία» εξήγησε.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να γίνει αυτό δυνατό. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε. Τα φρικτά εγκλήματα της Ρωσίας δεν θα μείνουν ατιμώρητα», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο κάδρο και ο Πούτιν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη,  ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση των υπ. Δικαιοσύνης των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών στο Βερολίνο (G7) γνωστοποίησε ότι οι ανακριτικές αρχές του Κιέβου εξετάζουν πάνω από 500.000 υποθέσεις που σχετίζονται με την τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Παράλληλα, περίπου 600 ύποπτοι τέλεσης εγκλημάτων πολέμου βρίσκονται στο στόχαστρο των ουκρανικών αρχών που φέρεται να έχουν στα χέρια τους «εκατοντάδες χιλιάδες» αποδεικτικά στοιχεία.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. «Οι εγκληματίες πολέμου δεν πρέπει και δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Οπουδήποτε μπορούμε να τους συλλάβουμε (…) Kανένα έγκλημα πολέμου δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο» υπογράμμισε ο Μάρκο Μπούσμαν.

«Συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό ότι θα πρέπει επίσης να διωχθεί η ρωσική ηγεσία» ανέφερε ο Γερμανός προεδρεύων της συνεδρίασης, διευκρινίζοντας μετά από ερώτηση του ρωσικού προγράμματος της Deutsche Welle ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια, ίσως μάλιστα να χρειαστούν δεκαετίες μέχρι οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Στις δυσκολίες προστίθενται επίσης και νομικοί περιορισμοί για τις εκάστοτε εθνικές αρχές, που σχετίζονται με την ποινική δίωξη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι περιορισμοί αυτοί ωστόσο θα μπορούσαν να αρθούν, εάν οι υποθέσεις αυτές έφταναν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα κάνουμε υπομονή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρκο Μπούσμαν.

Διακήρυξη των G7 για απονομή διεθνούς δικαιοσύνης

Στο κείμενο της διακήρυξης που συνυπέγραψαν οι υπ. Δικαιοσύνης των G7 αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ποινική δίωξη τελεσθέντων εγκλημάτων πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου». Κάνουν λόγο για «δολοφονίες και τραυματισμούς αμάχων» που τεκμαίρονται βάσει αδιάσειστων στοιχείων, για «εξαφανίσεις παιδιών», για «εγκλήματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας». Όπως επισημαίνουν στη διακήρυξη, «οι δράστες των εγκλημάτων αυτών θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον μέγιστο βαθμό. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα και τους επιζώντες».

Ουκρανία: Να πληρώσει η Ρωσία για όσα προκάλεσε

Η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η δίωξη των υπαιτίων για τέλεση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει από Ειδικό Δικαστήριο. Ο Ουκρανός υπ. Δικαιοσύνης, Μαλιούσκα σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ του γερμανικού ομίλου Funke δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα ζημίες που έχει προκαλέσει η Ρωσία στον ουκρανικό λαό υπολογίζονται σε περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης, οι ευρύτερες οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο αλλά και οι αποζημιώσεις για τις οικογένειες θυμάτων του πολέμου και τραυματιών.

Από γερμανικής πλευράς πάντως ο υπ. Δικαιοσύνης κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να φέρει ενώπιον των γερμανικών αρχών Ρώσους υπαιτίους βάσει της αρχής της οικουμενικής δικαιοδοσίας. Τόνισε όμως ότι πέραν αυτούη γερμανική κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να συνεργαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

  • Εκτός από τη Γερμανία, στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας G7 συμμετείχαν επίσης οι υπ. Δικαιοσύνης της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και των ΗΠΑ καθώς επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. Προσκεκλημένοι ήταν επίσης ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης Ντενίς Μαλιούσκα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κοστίν, όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν.

Με πληροφορίες από AFP, DW

Οι βρετανοί διασώστες προστέθηκαν στους νοσηλευτές, κατεβαίνουν σε απεργία- “Απρόσιτα” λέει η κυβέρνηση τα αιτήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: