Στα όρια της δυστοπίας: Ουρανοξύστης – χοιροτροφείο στην Κίνα με δυνατότητα σφαγής 1,2 εκατ. γουρουνιών το χρόνο




Το τεράστιο κτίριο διαμερισμάτων στα προάστια της πόλης Εζού (Ezhou) στην επαρχία Hubei της Κίνας δεν στεγάζει υπαλλήλους γραφείου ή οικογένειες.

Το 26 ορόφων κτίριο είναι, μακράν, η μεγαλύτερη αστική χοιροτροφική μονάδα στον κόσμο, με δυνατότητα σφαγής 1,2 εκατομμυρίων χοίρων ετησίως.

Μοιάζει τρομακτικό και δικαίως. Και δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά την απάντηση της Κίνας στην ακόρεστη ζήτηση για χοιρινό.

Η νέα φάρμα, μεγέθους ουρανοξύστη, ξεκίνησε την παραγωγή στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η εταιρεία πίσω από την εγκατάσταση υποδέχθηκε τις πρώτες 3.700 χοιρομητέρες της στο… αγρόκτημα.

Η εταιρία -ονόματι Zhongxin Kaiwei- είναι νεοεισερχόμενη στον τομέα της κτηνοτροφίας. Ξεκίνησε με τις επενδύσεις στο τσιμέντο, με πολλά τέτοια εργοστάσια.

Ο Jin Lin, ο γενικός διευθυντής της, δηλώνει ότι η εταιρεία έβλεπε τη σύγχρονη γεωργία ως έναν πολλά υποσχόμενο τομέα αλλά και μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα δικά της υλικά για την κατασκευή του χοιροτροφείου.

Το χοιροτροφείο έχει δύο κτίρια που όταν θα λειτουργούν πλήρως, θα παρέχουν μια συνδυασμένη έκταση 800.000 τετραγωνικών μέτρων χώρου, με χωρητικότητα 650.000 ζώων.

Η φάρμα των 4 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 500 εκατ. ευρώ) διαθέτει ελεγχόμενες συνθήκες θέρμανσης και εξαερισμού, τα δε ζώα τρέφονται μέσω ενός δικτύου 30.000 σημείων αυτόματης σίτισης με το πάτημα ενός κουμπιού από ένα κεντρικό δωμάτιο ελέγχου.

Η εταιρεία λέει ότι τα απόβλητα των χοίρων υποβάλλονται σε επεξεργασία και θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση του νερού μέσα στο «αγρόκτημα».

Οι εργαζόμενοι περνάνε από πολλά στάδια απολύμανσης και ελέγχων προτού τους δοθεί άδεια εισόδου και δεν μπορούν να εγκαταλείπουν τον χώρο μέχρι το επόμενο διάλειμμά τους.

Πάχυνση σε μερικούς μήνες

«Πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν εξέτρεφα γουρούνια, είχαμε μόνο δύο ή τρία στο χοιροστάσιό μας στην πίσω αυλή μας. Έχω ακούσει ότι τα γουρούνια που εκτρέφονται σε αυτές τις φάρμες είναι έτοιμα προς πώληση σε λίγους μήνες. Παλιά μας έπαιρνε περίπου ένα χρόνο για να μεγαλώσουμε ένα. Αλλά νομίζω ότι καθώς η τεχνολογία προχωρά, αυτή θα είναι η τάση στο μέλλον», δηλώνει ένας αγρότης στον Guardian.  Είναι 50 χρονών και ζει στο χωριό απέναντι από τη φάρμα. Ανησυχεί πάντως ότι η εγγύτητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόβλημα οσμής όταν καταστεί πλήρως λειτουργική.

Η Κίνα προσπάθησε να εξισορροπήσει την παραγωγή χοιρινού κρέατος –καταναλώνει περίπου το μισό χοιρινό κρέας παγκοσμίως– αφού έχασε έως και 100 εκατομμύρια χοίρους από τη θανατηφόρα νόσο των χοίρων (ASF) μεταξύ 2018 και 2020.

Μόνο στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, σχεδιάστηκαν ή υπό κατασκευή 64 πολυώροφα αγροκτήματα από το 2020 έως σήμερα.

Πολλοί ειδικοί δηλώνμουν όμως ότι οι μεγάλης κλίμακας εντατικές εκμεταλλεύσεις έχουν αυξήσει την πιθανότητα για ολοένα και μεγαλύτερες επιδημίες.

«Οι εντατικές εγκαταστάσεις μπορούν να μειώσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ εξημερωμένων και άγριων ζώων και τις ασθένειές τους, αλλά εάν μια ασθένεια εισχωρήσει στο εσωτερικό, μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ζώων σαν πυρκαγιά», δήλωσε ο Μάθιου Χάγιεκ, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ο Dirk Pfeiffer, καθηγητής στο One Health στο Πανεπιστήμιο Πόλης του Χονγκ Κονγκ, συμφωνεί και προσθέτει: «Όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα των ζώων, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης και ενίσχυσης μολυσματικών παθογόνων, καθώς και η πιθανότητα μετάλλαξης.

Με πληροφορίες από Guardian

Στο τέλος θα απαγορεύσει και τη μπάλα: Μπλόκο FIFA στους Άγγλους φιλάθλους για τις στολές σταυροφόρων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: