Σκοτώθηκε σε “τροχαίο” ο διορισμένος απ’ το Κρεμλίνο αναπληρωτής κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας

FILE PHOTO: Ο συνεργάτης των κατοχικών ρωσικών δυνάμεων Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας. Photo via Twitter@SOTA




Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας, διορισμένος από το Κρεμλίνο, Κίριλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται την υπηρεσία Τύπου του περιφερειακού κυβερνήτη.

Ως αιτία θανάτου αναφέρεται “τροχαίο δυστύχημα”. Ο Στρεμούσοφ, γνωστός για την έντονη αντι-ουκρανική ρητορική του, φέρεται να πέθανε κοντά στην πόλη Χένιτσεσκ, έγραψε στο Telegram ο προπαγανδιστής του Κρεμλίνου και γνωστός Ρώσος blogger Semyon Pegov .

Ο 45χρονος Κίριλ Στρεμούσοφ διορίστηκε στο αξίωμα του αναπληρωτή κυβερνήτη της Χερσώνας δυο μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ήταν ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές της ρωσικής κατοχής και έγινε γνωστός για τις  επιθετικές δηλώσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Καταζητείτο  για προδοσία από την ουκρανική αστυνομία. Του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν δημοφιλής και για τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις την περίοδο της πανδημίας του κορωναϊού, ενώ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος διορισμένος από τους Ρώσους κατακτητές αξιωματούχος που σκοτώνεται στην Ουκρανία.

Πολλοί διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη Ουκρανία έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από την ουκρανική αντίσταση.

Λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το δυστύχημα έγιναν γνωστές, αλλά σημειώνεται πς υπήρξαν μια σειρά από δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών διορισμένων από τη Ρωσία αξιωματούχων στην κατεχόμενη Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. 

Το αφεντικό του Στεμούσοφ, ο 66χρονος Βλαντιμίρ Σάλντο, πρώην δήμαρχος της Χερσώνας και τοπικός επιχειρηματίας, μεταφέρθηκε τον Αύγουστο σε νοσοκομείο της Μόσχας αφού σύμφωνα με πληροφορίες έφαγε ένα γεύμα που είχε ετοιμάσει ένας νέος μάγειρας. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε πει τότε ότι μπορεί να είχε καταπιεί νευρικό παράγοντα.

Η Χερσώνα, το μόνο ουκρανικό περιφερειακό κέντρο που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου, είναι ο στόχος της υπό εξέλιξη ουκρανικής αντεπίθεσης.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Στρεμούσοφ  πίεζε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου  ενόψει της ουκρανικής προέλασης, εν μέσω ενδείξεων ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για βίαια απέλαση κατοίκων της περιοχής.

 

 

Με πληροφορίες από BBC,, The Moscow Times, 

Νεκρός πρώην πράκτορας και παραγκωνισμένος κολλητός Πούτιν απ’ τα χρόνια της KGB: 14 οι μυστήριοι θάνατοι στον κύκλο του Κρεμλίνου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: