A fan of US watches the FIFA World Cup 2022 group B match between USA and Iran at Fan Festival, in Doha, Qatar, 29 November 2022. EPA, MARTIN DIVISEK
Νέα ένταση με δυναμική ανάφλεξης δημιουργεί στο Ιράν η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άνδρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, όταν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πανηγύριζαν δημόσια τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Ακτιβιστές είπαν ότι ο Mehran Samak πυροβολήθηκε στο κεφάλι γιατί κόρναρε με το αυτοκίνητό του στο Bandar Anzali το βράδυ, χθες Τρίτη.
Βίντεο από άλλες πόλεις δείχνουν πλήθη να ζητωκραυγάζουν και να χορεύουν στους δρόμους.
Πολλοί Ιρανοί αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα στο Κατάρ, θεωρώντας την ως εκπροσώπηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
ΜΜΕ που συνδέονται με το καθεστώς των μουλάδων κατηγόρησαν εχθρικές δυνάμεις τόσο εντός όσο και εκτός Ιράν ότι άσκησαν άδικη πίεση στους παίκτες μετά την ήττα τους με 1-0 από τις ΗΠΑ στον τελευταίο αγώνα των ομίλων.
Οι παίκτες δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο πριν από το πρώτο τους παιχνίδι , την ήττα με 6-2 από την Αγγλία, σε μια προφανή έκφραση αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.
Τραγούδησαν όμως στον αγώνα με την Ουαλία, τον οποίο κέρδισαν με 2-0, και στην πολιτικά φορτισμένη αναμέτρηση με τις ΗΠΑ.
Ορισμένοι διαδηλωτές το θεώρησαν ως προδοσία του σκοπού τους, παρόλο που υπήρχαν αναφορές ότι η ομάδα δέχτηκε έντονη πίεση από τις ιρανικές αρχές.
Η αναταραχή ξεκίνησε πριν από 10 εβδομάδες μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ.
Οι αρχές απάντησανμε μια βίαιη καταστολή κατά την οποία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τουλάχιστον 448 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά. Περισσότεροι από 18.000 άλλοι φέρονται να έχουν συλληφθεί.
Η οργάνωση “Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν” με έδρα τη Νορβηγία, ανέφεραν ότι το προσωπικό ασφαλείας πυροβόλησε και σκότωσε τον Mehran Samak , 27, όταν κόρναρε μέσα στο αυτοκίνητό του στην πόλη Bandar Anzali για να γιορτάσει την ήττα της ιρανικής ομάδας .
Το BBC Persian έλαβε ένα βίντεο που έδειχνε την ταφή του Σαμάκ το πρωί της Τετάρτης. Οι πενθούντες ακούγονται να φωνάζουν «Είσαι η βρωμιά, είσαι η ανήθικη, είμαι ελεύθερη γυναίκα» – ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να αρνήθηκαν ότι σκότωσαν ειρηνικούς διαδηλωτές.
Ωστόσο, η συλλογική ακτιβιστών της αντιπολίτευσης 1500tasvir δημοσίευσε βίντεο που είπε ότι έδειχναν δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων στη νοτιοδυτική πόλη Behbahan στη διάρκεια της νύχτας και να χτυπούν μια γυναίκα στο Qazvin, νότια του Bandar Anzali .
Άλλα βίντεο δείχνουν άνδρες και γυναίκες να πανηγυρίζουν τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας του Ιράν από την επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Τεχεράνη και σε ορισμένες πόλεις στα κυρίως Κούρδους βορειοδυτικά της χώρας. Δεκάδες διαδηλωτές φέρεται να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εκεί καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας ενέτειναν την καταστολή τους.
Σε πλάνα από την πατρίδα της Μάσα Αμίνι, το κουρδικό Saqqez, φαίνονται δεκάδες άνθρωποι να ζητωκραυγάζουν και να κουνάνε κασκόλ σε κεντρική πλατεία πριν από την έναρξη εκτόξευσης πυροτεχνημάτων.
خوشحالی مردم سقز در محله کریمآباد بعد باخت تیم ایران مقابل آمریکا
دوشنبه ۸ آذر ۱۴۰۱#مهسا_امینی #MahsaAmini pic.twitter.com/SVaGVUstxt
— Farzad Seifikaran (@FSeifikaran) November 29, 2022
Πλήθη επίσης κινηματογραφήθηκαν να χορεύουν στο Σαναντάι , το επίκεντρο της αναταραχής, ενώ στο Κερμανσάχ και το Μαριβάν ακούστηκαν να φωνάζουν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» – ένα από τα κύρια συνθήματα των διαδηλώσεων του “κινήματος της μαντήλας”.
Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ πανηγύριζαν στο Marivan, το Sanandaj, το Kermanshah, το Saqqez, το Ilam και το Bukan.
Στην Τεχεράνη, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Imam Sadiq φώναξαν «Θάνατος στον άτιμο» – ένα επίθετο που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές κατά των δυνάμεων ασφαλείας και το οποίο φώναξαν οπαδοί μέσα στο στάδιο κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ιράν με την Αγγλία.
Αντιπαράθεση μεταξύ αντιπάλων και οπαδών της κυβέρνησης σημειώθηκε και έξω από το στάδιο Al Thumama στο Κατάρ μετά τον αγώνα της Τρίτης.
Ο Δανός δημοσιογράφος Rasmus Tantholdt κινηματογράφησε αρκετούς άντρες που κρατούν σημαίες του Ιράν να σπρώχνουν έναν άνδρα που φορούσε ένα μπλουζάκι που γράφει στα αγγλικά «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Μια γυναίκα μαζί του ακούγεται τότε να διαμαρτύρεται ότι της επιτέθηκαν και να ζητά βοήθεια για να φύγει με ασφάλεια από το γήπεδο .
Iranian government supporters shouting at the Iranians wearing the #WomanLifeFreedom t-shirts #USAvIRN @FIFAWorldCup pic.twitter.com/kEfwe25KBD
— Rasmus Tantholdt TV2 (@RasmusTantholdt) November 29, 2022
Ένα άλλο βίντεο που έλαβε το BBC Persian δείχνει έναν άνδρα διαδηλωτή να συλλαμβάνεται βίαια από φρουρούς ασφαλείας έξω από το γήπεδο ενώ φώναζε «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» .
در ویدیوی جدیدی که به دست بیبیسی فارسی رسیده است، معترض ایرانی که پیشتر ویدیویی از بازداشت او جلوی ورزشگاه الثمامه منتشر شده بود، از سوی دهها مامور قطری احاطه و با خشونت بازداشت شده است. pic.twitter.com/q2Slpc5Uyq
— BBC NEWS فارسی (@bbcpersian) November 30, 2022
Iran – Ardabil
People's happiness after the defeat of the government team
People welcome the defeat of the regime's football team as the defeat of the entire regime#Iran #IranProtests #IranUprising #IranRegimeChange pic.twitter.com/9fm4PYPprf— 𝐈𝐫𝐚𝐧𝐢𝐚𝐧 𝐯𝐨𝐢𝐜𝐞 (@iranian_voice) November 30, 2022
💔🙏🏻#Iran#IranProtests#Anzali#WorldCup2022@javidirani30 https://t.co/4k6EvSZ0qN https://t.co/GVbeBhJL53
— Koh Nagao (@KohNagao) November 30, 2022
Με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE