Συνεργάτης του Ερντογάν ασκεί σκληρή κριτική στον αλ Σίσι: Προβλέπει ανατροπή του από τον στρατό της Αιγύπτου!!!

epa10292132 Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (C), President of the United Arab Emirates and Ruler of the emirate of Abu Dhabi Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan (2-R) Prime Minister of Barbados Mia Amor Mottley (R) and United Nations Secretary General Antonio Guterres (2-L) attend the inauguration of United Nations Conference on Climate Change Conference (COP27), in Sharm El-Sheikh, in Egypt. EPA, KHALED ELFIQI




Με τίτλο «Ποιος θα μπορούσε να είναι ο σκοπός της χειραψίας με τον Σίσι Pasha;» δημοσιεύτηκε άρθρο γνώμης του Τούρκου πανεπιστημιακού και μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και Εξωτερικών πολιτικών της Τουρκίας Προεδρίας Cagri Erhan, στο οποίο καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα κάτωθι:

Για την κοσμική-κρατικιστική αιγυπτιακή πολιτική διανόηση, το αντιτουρκικό αίσθημα είναι ένα απαραίτητο εργοστασιακό σκηνικό. Με μία φωνή, υποστηρίζουν την ανάγκη συμμετοχής σε οποιονδήποτε μηχανισμό αποδυναμώνει την Τουρκία. Οι σταθεροποιητικές πολιτικές της Τουρκίας στη Λιβύη αναστατώνουν το Κάιρο.

Δεν διστάζουν να κάνουν ελιγμούς με την Ελλάδα που δεν αρέσει στην Τουρκία. Αυτό το αντιτουρκικό αίσθημα ενσωματωμένο στην αιγυπτιακή γραφειοκρατική ολιγαρχία και την πολιτική διανόηση δεν δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος του α΄Σίτι (Sisi), ούτε θα αλλάξει επειδή το θέλει o Sisi.

Εξάλλου, ο Sisi δεν θέλει κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως. Επιπλέον, το πολιτικό μέλλον του Sisi δεν φαίνεται λαμπρό στην Αίγυπτο, όπου η οικονομική κρίση βαθαίνει μέρα με τη μέρα και η χώρα έχει δανειστεί άλλα 12 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος της προς αυτόν τον θεσμό στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο εσωτερικό του στρατού, που ελέγχει την κρατικιστική οικονομία, η δυσαρέσκεια για την αποτυχημένη διακυβέρνηση του Sisi αυξάνεται. Υπάρχουν φήμες ότι ο Sisi, που τον έχουν απομονώσει η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την έδρα του (εννοεί την Προεδρία).

Εάν ο Sisi φύγει, δεν χρειάζεται να κάνετε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση με τίτλο ‘Τι θα γίνει με τις φωτογραφίες των πραξικοπηματιών πασάδων στους τοίχους όταν απομακρυνθούν από την εξουσία;’ για να προβλέψει κανείς ότι αυτή η κίνηση της χειραψίας δεν θα εκτιμηθεί από κανένα τμήμα της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Υπάρχουν εκείνοι που ερμηνεύουν τη χειραψία του Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) με τον Sisi ως ένα βήμα προς την επανέναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης που διακόπηκε με τη μονομερή δήλωση της Αιγύπτου. Η αιγυπτιακή πλευρά μπορεί να επέμενε στη χειραψία λέγοντας «ας αφαιρεθεί πρώτα η ψυχρότητα στην κορυφή».

Εάν αληθεύει, μπορεί να αναμένεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών με επικεφαλής τους ΥΦΥΠΕΞ θα επαναληφθούν σύντομα, αυτή τη φορά υπό την προεδρία των ΥΠΕΞ, και η διπλωματική σχέση μεταξύ των δύο κρατών, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε επίπεδο επιτετραμμένου, θα ανέβει σε επίπεδο πρέσβη.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε από την Αίγυπτο να υιοθετήσει μια θέση που θα ικανοποιούσε τις προσδοκίες της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι ότι τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις θα παγώσουν και οι δύο χώρες θα αρχίσουν να απέχουν από συζητήσεις και ενέργειες που θα επιδεινώσουν τις σχέσεις.

Ακόμη και η αναγνώριση από το Κάιρο του Πρωτοκόλλου Οριοθέτησης Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας Τουρκίας-Λιβύης θα ήταν σημαντικό κέρδος για την Άγκυρα.

Το γεγονός ότι η Αίγυπτος δεν συμπεριέλαβε το Καστελόριζο στον υπολογισμό της οριοθέτησης κατά τη σύναψη της συμφωνίας με την Ελλάδα, παρά την επιμονή της Αθήνας, ερμηνεύτηκε ότι αφήνει στην Τουρκία ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις. Θα δούμε τις επόμενες μέρες αν αυτό ισχύει ή όχι.

Capo dei Capi ο Ερντογάν στα κατεχόμενα: Ναρκωτικά, τζόγος, πορνεία, ξέπλυμα με έσοδα εκατομμυρίων [αποκάλυψη του Nordic Monitor]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: