«Προσφυγικός συνοικισμός Βύρωνος»: Η γένεση μιας αθηναϊκής γειτονιάς από τις στάχτες της Μικρασίας

Πηγή: ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ




Ο Βύρωνας αποτελεί τον πρώτο αστικό προσφυγικό συνοικισμό της Ελλάδας και άρχισε να δημιουργείται ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου 1922 με την άφιξη των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων.

Αναπαράγουμε από τις πάντα άρτιες δημοσιεύσεις του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ:

«Το πρώτο τμήμα του οικισμού χτίστηκε στην περιοχή στους πρόποδες του Υμηττού που λεγόταν Κοπανάς μεταξύ 1922 και 1923 (αρχική ονομασία Συνοικισμός Παγκρατίου) υπό τη διεύθυνση του μηχανικού Γ. Σούλη και το υπόλοιπο μεταξύ 1924 και 1926 από το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων.

ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ

Η ονομασία Βύρωνας δόθηκε το 1924 με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (1824). Το 1934 έγινε Δήμος.

Στο «Αναμνηστικόν Προσφυγικόν Ημερολόγιον υπάρχουν εκτεταμένη αναφορά στα πρώτα βήματα του συνοικισμού κι ενδιαφέρουσες φωτογραφίες ενώ στο Ετήσιον Προσφυγικόν Ημερολόγιον του 1926 διαβάζουμε τις εντυπώσεις από μια βόλτα στην περιοχή «που περιβάλλει την μικρή κι ερημική εκκλησούλα» της Αναλήψεως.

ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ

Βρίσκουμε πλήρες δίκτυο διανομής ύδατος, σχολεία, παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού και την «Ριβιέρα», αριστοκρατικό κέντρο διασκεδάσεως, στο τέρμα της οδού Ιερού Πολυκάρπου.

Ο Ι. Α. Μαστίδης όμως στο Πανελλήνιον και Μικρασιατικόν Ημερολόγιον του 1926 αναρωτιέται για τον «αριστοκρατικό συνοικισμό»: «Ένα κέντρον διασκεδάσεως; Τίποτε»!

ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ

Στον Βύρωνα χτίστηκε και ταπητουργείο που άνηκε στην οικογένεια Μωράλογλου από τη Σπάρτη Πισιδίας, όπως φαίνεται στο βιβλίο L’ établissement des réfugiés en Grèce.

ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ

Πολλοί από τους κατοίκους συχνάζανε και στο Παγκράτι, το οποίο γνώρισε σταδιακά μεγάλη ανάπτυξη με την απότομη επέκταση της πρωτεύουσας και την εισροή προσφύγων, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να σχηματίζονται κι εκεί προσφυγικοί συνοικισμοί.

Τέλειωσε το “σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας” του Εντσενσμπέργκερ: Πέθανε ο επιφανής Γερμανός διανοούμενος, παγκόσμιο ίνδαλμα της γενιάς του ΄60 [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: