Το “προληπτικό χτύπημα” είναι μια αντιδημοφιλής άποψη, αλλά… Μήπως πρέπει να πάρουμε εμείς τη μοίρα στα χέρια μας;

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συμμετείχαν σε Τηλεδιάσκεψη (VTC) της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin), με συμμετοχή Υπουργών, Υφυπουργών Άμυνας και υψηλόβαθμων Αξιωματούχων, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Η ρητορική των γειτόνων μέρα με τη μέρα αναβαθμίζεται και γίνεται πιο επιθετική από ποτέ. Έχουμε προ πολλού ξεπεράσει το επίπεδο των απλά απειλητικών ανακοινώσεων.

Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακαρ και πλήθος άλλων κυβερνητικών και μη Τούρκων μιλάνε πια για την Ελλάδα, τόσο προσβλητικά και ταυτόχρονα απειλητικά, που είναι άθλος της δικής μας πλευράς, που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το κάλεσμα, πολεμικής ρητορικής.

Κάποτε το μόνο πρόβλημα μας με τους Τούρκους, μιλάμε για δεκαετία 80 περίπου, πέραν του Κυπριακού, ήταν μόνο η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

Αναβαθμιστήκαμε το 96 στο γκριζάρισμα του Αιγαίου μέσω της κρίσης των Ιμίων, το οποίο όσο και αν δεν το θέλουμε, εν μέρει το έχει πέτυχει η Άγκυρα…και όποιος διαφωνεί με αυτή την άποψη, τον προκαλούμε να πάει πχ. στα Ίμια, έστω να τα δει. Πιο πιθανόν είναι να εμποδίσει μια τέτοια επίσκεψη η Ελληνική πλευρά, πριν εμπλακεί κάποια Τουρκική ακταιωρός. Το γκριζάρισμα είναι το απότοκο εκείνης της κρίσης όσο και αν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Να συμπληρώσουμε εδώ και το casus belli εναντίον της χώρας μας αν ποτέ επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Δικαίωμα μας διεθνώς αναγνωρισμένο, αλλά στην πράξη, γιοκ που λέει και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η εφαρμογή αυτού του δικαιώματος μας μόνο στο Ιόνιο, ή υπό συζήτηση εφαρμογή του, νοτίως της Κρήτης, δείχνει φοβικό σύνδρομο και δίνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.

Ίσως ήρθε η ώρα να ετοιμαστούμε για το επόμενο βήμα, καθώς όλη η βεντάλια που καθημερινώς έχει ξεδιπλώσει η Τουρκία, περί

  • – Γαλάζιας Πατρίδας
    – κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου
    – επέκταση χωρικών υδάτων
    – Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη

Καθώς και τα προ υπάρχοντα ζητήματα όπως ζώνες ελέγχου FIR ακόμα και για SAR (έρευνα και διάσωση)…

δεν βρίσκουμε τον τρόπο πως μπορεί να “μαζευτούν”, και να επανέλθουμε στην κανονικότητα και την συνύπαρξη, όπως τουλάχιστον η Αθήνα, την έχει στο μυαλό της.

Πως μπορεί, ξαφνικά το εσωτερικό κοινό της Τουρκίας να πειστεί ότι τελικά δεν έχουμε κοινή ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.

Ποιος Τούρκος πολιτικός, θα τολμήσει να κάνει τέτοια βήματα πίσω ώστε να επέλθει η ηρεμία; Η απάντηση είναι ουδείς, καθώς μετά μόνο ως προδότης θα αντιμετωπιστεί.

Αρα ίσως ήρθε η ώρα να πάρουμε σκληρές αποφάσεις όσον αφορά το μέλλον.
Η Τουρκία δεν θα αλλάξει, όλοι μας το ξέρουμε αυτό.

Πρέπει κράτος και πολίτες να είναι έτοιμοι για μια σύρραξη, είτε μικρής είτε μεγάλης διάρκειας. Τουλάχιστον να το γνωρίζει ο Ελληνικός πληθυσμός, να είναι έτοιμος, προετοιμασμένος ψυχολογικά και υλικοτεχνικά.

Ίσως ήρθε η ώρα να ακουστεί στην εγχώρια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ο όρος…προληπτικό χτύπημα!

Αυτό που θα δώσει το μεγάλο πλεονέκτημα όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο για να μην έχουμε πάλι ένα άλλο 1974 και ένα ακόμα 1922.

Μπορεί η όλη άποψη να ακούγεται ως πολεμοχαρής και να μας κάνει να χάνουμε το όποιο δίκιο μας, αν χτυπήσουμε πρώτοι… αλλά σκεφτείτε τι θα χάσουμε αν όντως οι Τούρκοι έρθουν ένα βράδυ και εμείς απλα φυλάμε σκοπιά περιμένοντας να αποτρέψουμε το περίπολο εντός του στρατοπέδου!

Για αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την όποια επίθεση στο πεδίο, αλλά ίσως το προληπτικό χτύπημα που αναφέρουμε, να είναι τόσο αποφασιστικό που να μην επιτρέπει στην Τουρκία να έχει πολλές ελπίδες αν εκείνη έχει την πρωτοβουλία και αποφασίσει τον τόπο και τον χρόνο.

Και από εκεί που θα πρέπει εμείς να απαντήσουμε, με το προληπτικό χτύπημα, να έχουμε πλήρη πρωτοβουλία και να αναγκάσουμε την Άγκυρα να πρέπει εκείνη να βρει λύσεις και όχι εμείς!

Ο Τούρκος πρόεδρος πάλι εκστόμισε τους συγκεκριμένους στίχους αλλά με μια μεγάλη διαφορά αυτή τη φόρα.

Δεν το έκανε σε προεκλογική του συγκέντρωση στα Άδανα ή στην Προύσα. Το είπε καθαρά και ξάστερα μπροστά στην G20.

Ακροατήριο ήταν πια ο Μπάϊντεν, ο Μακρόν, ο Σόλτς κτλ.…και όχι ο μεροκαματιάρης Μουσταφά, που ακούγοντας το θα έρθουμε μια νύχτα από τον Πρόεδρο του, τον γεμίζει περηφάνια και έτσι κερδίζει την ψήφο του.

Πιο ισχυρό ακροατήριο δεν μπορεί να υπάρξει από την G20. Και ακόμα και εκεί, ο Ερτνογάν μίλησε τόσο απαξιωτικά και απειλητικά για τη χώρα μας, που αυτά τα πράγματα δε μπορεί να παραγνωριστούν.

Κράτη όπως το Ισραήλ, που βρίσκονται σε εχθρικό περιβάλλον, το έχουν κάνει ήδη πράξη, καθώς οι κόκκινες γραμμές της εθνικής τους ασφάλειας είχαν ξεπεραστεί.

Δεν είμαστε ακόμα εκεί… αλλά δεν βλέπουμε τον τρόπο για το πως αυτή η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει αργά ή γρήγορα την όποια μικρή ή μεγάλη απειλή της.

  • Συνοψίζοντας… το παρόν άρθρο θέτει σαν ερώτημα στο τραπέζι το σενάριο του να πάρουμε εμείς τη μοίρα στα χέρια μας, και να μην επιτρέψουμε στο όποιο Τούρκο πρόεδρο, τώρα ή στο μέλλον, να αποφασίσει που και πότε θα μας χτυπήσει.

Θέλω να πιστεύω ότι η θεωρία που προαναφέρθηκε, υπάρχει σαν σενάριο στο Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας.

Στόχοι πολλοί…

Θετικά αποτελέσματα σε περίπτωση επιτυχίας, ακόμα περισσότερα! Φοβικά σύνδρομα μετά από κάτι τέτοιο, μηδενικά.

Αλλά όλα αυτά προδιαθέτουν ότι Ελληνικό κράτος και πληθυσμός είναι έτοιμοι για όλα!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απαντά στον Ερντογάν: Όσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων δεν θα πάρεις τα F-16, εκτός αν… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: