Παρασκευή κοντή γιορτή… κληρώνει για τις κορβέτες: Οι μνηστήρες ανοίγουν τα χαρτιά τους και δείχνουν τους άσους για τον Ελληνικό στόλο

Μέχρι την Παρασκευή Γάλλοι και Ιταλοί καταθέτουν στο υπουργείο Εθνικής άμυνας τις τελικές τους προτάσεις για τις κορβέτες. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ//HELLAS JOURNAL

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει γνωστοποιήσει προς τους μνηστήρες των κορβετών πως στις 30 Νοεμβρίου, το πολύ μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν ανοίξει επισήμως τα χαρτιά τους.

Οι μνηστήρες από την πλευρά τους έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να είναι «Εγγλέζοι» στο σημαντικό ραντεβού με την ιστορική συνέχεια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο πασχίζει πολλά χρόνια να κάνει άλματα προς το μέλλον. Και αυτό το διάστημα που η πολιτική ηγεσία έχει ενσκήψει στα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων ήδη έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για το αύριο του στόλου.

Αυτές τις ώρες ήδη οι Γάλλοι έχουν καταφθάσει στην Αθήνα πρώτοι και ξεκίνησαν τον κύκλο επαφών και ενημέρωσης προς τους αρμόδιους του υπουργείου Εθνικής άμυνας ενώ η επόμενη κίνησή τους είναι να έχουν τετ α τετ και με τους επιτελείς του ναυτικού.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, αναμένονται οι Ιταλοί που και αυτοί θα καταθέσουν την τελική τους πρόταση για το μείζον θέμα που η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θέλει να κλείσει, των κορβετών, πριν ξεκινήσει για τα καλά η εκλογολογία.

Και η κυβέρνηση έχει τρεις διαφορετικούς λόγους να προχωρήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις νέες κορβέτες.

  • Ο πρώτος είναι ότι οι εξαγγελίες για τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγους μήνες πριν τις επερχόμενες εκλογές, κλείνουν με ένα εμβληματικό και υψηλού συμβολισμού πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Ο δεύτερος ότι το πρόγραμμα αυτό έρχεται σε απόλυτο συνδυασμό με την επανεκκίνηση και διάσωση των Ελληνικών ναυπηγείων.
  • Και ο τρίτος είναι πως ενισχύεται με ταχείς ρυθμούς το όπλο που σηκώνει στις πλάτες των πληρωμάτων το βάρος και την ευθύνη της υπεράσπισης της Εθνικής κυριαρχίας στην θάλασσα, όπου εκεί η ιστορία έχει δείξει πως ξεκινούν και τελειώνουν όλα από την στιγμή ειδικά που τα νεο- οθωμανικά σχέδια της Άγκυρας κινούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον και πέριξ της νησιωτικής Ελλάδας.

Τελικός διαξιφισμός…

Κατά συνέπεια φτάσαμε στην τελική ευθεία που Naval Group & Fincantieri θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους διαγωνιζόμενες με τις Gowind και τις μεγαλύτερου εκτοπίσματος Doha.

Στρατιωτικές πηγές αλλά και κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπενθυμίζουν τα όσα είχε σημειώσει ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πως αυτή η «ναυμαχία» θα κριθεί στις λεπτομέρειες με πιο κύρια εκείνη του χρηματοπιστωτικού προγράμματος μακράς διάρκειας πέραν της δεκαπενταετίας, αλλά και την κατασκευή των νέων μονάδων κρούσης στα Ελληνικά ναυπηγεία.

Το πρόγραμμα των κορβετών θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο με εκείνο των φρεγατών Belh@ra, αφού ο περιορισμός του εξοπλιστικού προϋπολογισμού δίνει στο πρόγραμμα αυτό το 1,5 από τα 2 δισ. Δηλαδή και οι δύο «μνηστήρες» θα προτείνουν τρεις κορβέτες με δικαίωμα προαίρεσης με κλειδωμένη τιμή της τέταρτης, αν κι εφόσον…

Και επειδή οι Γάλλοι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, εκείνο που γίνεται γνωστό είναι πως η πρότασή τους δείχνει πως θέλουν να πάρουν τουλάχιστον το ένα πλοίο (σ.σ. μέχρι να καταφέρουν τα Ελληνικά ναυπηγεία να έχουν όλα όσα απαιτούνται για τη ναυπήγηση σύγχρονων μονάδων) στο ναυπηγείο του Λοριάν και τα υπόλοιπα να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Η πρότασή τους συμπεριλαμβάνει τα οικονομικά δεδομένα για τρία ή τέσσερα πλοία ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη συμμετοχή της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, την οποία δεν είχαν συμπεριλάβει εξ αρχής στα κατασκευαστικά σχέδιά τους στο χτίσιμο των νέων ψηφιακών φρεγατών.

Ανακοίνωση πριν από τις εκλογές;

Πάντως μπορεί να υπάρχουν πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των κορβετών, όμως ένα σημείο αυτού του κύκλου θα παραμείνει ανοιχτό και θα συμπληρωθεί από την κυβέρνηση.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει τετ α τετ με τον Γάλλο ομόλογό του στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου, υπουργοί από Ελλάδα μια εβδομάδα μετά, όπως μαθαίνουμε θα μεταβούν στο Παρίσι στο πλαίσιο forum και ανάμεσά τους θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Εθνικής άμυνας, Ανάπτυξης, κ.α.

Όμως συναντήσεις και συζητήσεις γίνονται ήδη και με την Ιταλική πλευρά, με την Αθήνα να επιδιώκει την ανάπτυξη ακόμη πιο ισχυρών διπλωματικών- αμυντικών δεσμών, ανάλογων με εκείνους που έχουν σφυρηλατηθεί με το Παρίσι.

  • Σε λίγα 24ωρα το υπουργείο Εθνικής άμυνας και η κυβέρνηση θα έχουν στα χέρια τους «τα φύλλα» και τους άσσους των δυο μνηστήρων και αυτό βοηθά την Αθήνα να τοποθετήσει ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της ενίσχυσης του στόλου και μάλιστα πριν την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών ή μήπως όχι;…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ

Επίδειξη σημαίας και πυγμής στο Αρχιπέλαγος: Η αστραπιαία αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες κρούσης και υποβρύχια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: