Ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ καταψήφισε έκθεση που καταδίκαζε το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο, καταγγέλλει το Δημοκρατικό Κόμμα

ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Φωτογραφία via Φιλελεύθερος




Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, καταψήφισε έκθεση που καταδίκαζε το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «ανάμεσα στις 130 αρνητικές ψήφους ήταν και αυτή του Κύπριου Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος τοποθετήθηκε αρνητικά σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους παρόντες Κύπριους Ευρωβουλευτές, αλλά και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές του Σύριζα».

Στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρονται τα εξής:

To Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει το προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ημερ. 23 Νοεμβρίου για την Λιβύη, το οποίο περιλαμβάνει ειδική αναφορά για την κατάργηση του Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου συνεργασίας.

Σημειώνεται πως το Ευρωκοινοβούλιο, υιοθέτησε τη θέση πως το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο αφού αυτό δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπρόσθετα, στο ψήφισμα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές Αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου και να μην εφαρμόσουν την συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου του 2022 για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καθώς αυτή προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε πως ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ καταψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα ως επίσης και την έκθεση που καταδίκαζε το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας.

Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.

Ανάμεσα στις 130 αρνητικές ψήφους ήταν και αυτή του Κύπριου Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος τοποθετήθηκε αρνητικά σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους παρόντες Κύπριους Ευρωβουλευτές, αλλά και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές του Σύριζα που συμμετέχουν στην ίδια πολιτική ομάδα (GUE/NGL) με αυτούς του ΑΚΕΛ.

Τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και ο υποψήφιος που στηρίζουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Μαυρογιάννης, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν συμφωνούν με την ενέργεια αυτή του κ. Κιζιλγιουρέκ, ή, αν την καταδικάζουν.

Ο Κυπριακός λαός απαιτεί απαντήσεις.

  • Η απάντηση του ΑΚΕΛ στο ΔΗΚΟ

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, «μετά την απόφαση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να σταματήσει να ζητά αλλαγή στη διακυβέρνηση και να στηρίξει τον συναγερμικό υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, η κατηφόρα είναι ιλιγγιώδης».

Σημειώνει τα εξής:

Είτε στο ΔΗΚΟ έχουν πλήρη άγνοια για τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, είτε πλέον αντιγράφουν τις φτηνές συκοφαντικές τακτικές του ΔΗΣΥ ενάντια στο ΑΚΕΛ και τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Η θέση του ΑΚΕΛ και των ευρωβουλευτών του ενάντια στο απαράδεκτο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει εκφραστεί δεκάδες φορές με τοποθετήσεις και ψηφοφορίες εντός του Ευρωκοινοβουλίου (με πιο πρόσφατη την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, Ιούνης 2022), με δηλώσεις της Ομάδας της Αριστεράς αλλά και με την ερώτηση που υπέβαλαν στην Κομισιόν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και ο Γιώργος Γεωργίου μαζί με άλλους 25 ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και πολιτικές ομάδες.

Όπως επαναλαμβάνεται εκεί «Η συμφωνία αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και την κυριαρχία των γειτονικών παράκτιων κρατών επί των θαλασσίων ζωνών. Ειδικότερα, παραβλέπονται σαφώς και αδιαμφισβητήτως τα νόμιμα δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

Το Ψήφισμα που εγκρίθηκε προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο αφορούσε συνολικά την Κατάσταση στη Λιβύη και περιλάμβανε σειρά αναφορών με τις οποίες ως Ομάδα της Αριστεράς διαφωνούμε (μεταναστευτικό, στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, καμιά αναφορά στις ευθύνες του ΝΑΤΟ, για τις ευθύνες της ΕΕ ως προς την εξαγωγή όπλων στη Λιβύη κλπ).

Αυτός ήταν και ο λόγος που καταψηφίστηκε από όλη σχεδόν την ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς, παρότι προφανώς συμφωνούμε με την παράγραφο 1ζ η οποία ζητά ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Με τον ίδιο τρόπο, τα Ψηφίσματα του ΕΚ για την Τουρκία, δεν ψηφίζονται από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, παρότι περιλαμβάνονται θετικές αναφορές σε ορισμένα θέματα.

Άραγε, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ που καταψήφισε τον Ιούνη την Έκθεση για την Τουρκία δεν θέλει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο όπως περιλαμβάνεται στο σχετικό Ψήφισμα; Άραγε, δεν καταδικάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο όπως περιλαμβανόταν σε εκείνο το Ψήφισμα που είχε καταψηφίσει;

Μετά την απόφαση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να σταματήσει να ζητά αλλαγή στη διακυβέρνηση και να στηρίξει τον συναγερμικό υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, η κατηφόρα είναι ιλιγγιώδης. Από το Μουσείο του Γρίβα και τις κωλοτούμπες για τις εκποιήσεις, έφτασε τώρα να κατασκευάζει ειδήσεις για να συκοφαντήσει το ΑΚΕΛ. Ελπίζουμε ο κατήφορος να έχει σύντομα τέλος”.

Τα φαβορί για το τριπρόσωπο είναι ο Αθανάσιος, ο Γεώργιος και ο Ησαϊας: Η πρώτη δημοσκόπηση των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών από τον Alpha

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: