Ο «πόλεμος» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης: Δεν το δίνει σε κανένα, θα το ελέγχει πλέον 100% η ελληνική κυβέρνηση

File Photo: Αποψη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜ. ΑΛΕΞΟΥΔ.




Την τελευταία στιγμή η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το 2017. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την αλλαγή απόφασης, αναφέρει στην εφημερίδα Handelsblatt, ο ανταποκριτής Gerd Höhler.

Το σκεπτικό του: «Υπό τις παρούσες συνθήκες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας που πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους».

Με δεδομένη την αυξανόμενη στρατιωτική και ενεργειακή σημασία του λιμανιού, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης προσέλκυσε μεγάλη διεθνή προσοχή – και στη Μόσχα. Αρχικά υπήρχαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι. Ιδιαίτερα μια αίτηση τράβηξε την προσοχή: Αυτή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Η συμμετοχή αυτή είχε άκρως γεωπολιτικό χαρακτήρα, καθώς σχεδόν το 72% των μετοχών της ΟΛΘ κατέχει η Belterra Investments Ltd. Η εταιρεία ανήκει στην αυτοκρατορία του Ρώσου ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή του Σαββίδη στο διαγωνισμό για την Αλεξανδρούπολη δεν είχε καμία ελπίδα. Γι’ αυτό και αποχώρησε από την όλη διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι που απέμειναν ήταν η Quintana Infrastructure & Development με έδρα το Χιούστον του Τέξας και μια ελληνοαμερικανική κοινοπραξία με επικεφαλής τον αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Black Summit Financial Group.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πλέον το ΤΑΙΠΕΔ θα επεκτείνει το λιμάνι με δικά του κεφάλαια και θα συνεχίσει να ελέγχει το 100% των μετοχών της λιμενικής εταιρείας μετά την ακύρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Το Politico καρφώνει τον Έλον Μασκ και τους «φίλους» του: Κρεμλίνο, Πεκίνο και ISIS θέλουν να ξεκλειδώσουν το Twitter

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: