Ο Καλίν αναγκάζεται να πει την αλήθεια για την Αίγυπτο: Μεγάλος και δύσκολος ο δρόμος της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία

Ο Ιμπραϊμ Καλίν, στενός σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στον Τηλεοπτικό Σταθμό AHaber της Τουρκίας. Φωτογραφία Ahaber




Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού AHaber δημοσιεύεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραϊμ Καλίν (İbrahim Kalın), η οποία πρέπει να διαβαστεί.

Όπως όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, έτσι και ο Καλίν, προσπαθούν να παρουσιάσουν μία “νέα” σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ενώ στην πραγματικότητα τα ανοικτά θέματα είναι πάρα πολλά.

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι το Κάιρο και η Άγκυρα θα δυσκολευθούν στον υπερθετικό βαθμό να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, πόσο μάλλον να δημιουργήσουν στρατηγική συνεργασία.

Στην ιστοσελίδα καταγράφονται τα εξής, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα:

Δημοσιογράφος: Η συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ Σίσι (Sisi) ήταν πολύ ηχηρή. Ο Πρόεδρος (Ερντογάν) είπε στο Ικόνιο ότι η συνάντηση αυτή διήρκεσε 45 λεπτά. Συζητήθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα σε αυτή τη φάση; Για παράδειγμα, ειπώθηκε ότι οι Πρόεδροι θα συναντηθούν αν συμβεί αυτό και αυτό;

Καλίν: Καταρχήν, η συνάντηση στη Ντόχα, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί, έχουν μία προϊστορία. Δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη επί τόπου, φυσικά.

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι δεν ήταν μία τυχαία συνάντηση;

Καλίν: Φυσικά, ξέραμε ότι θα ήταν εκεί, ήξεραν ότι θα ήμασταν εκεί. Φυσικά, ο Εμίρης του Κατάρ έπαιξε βοηθητικό ρόλο. Θέλω να πω, φέρνοντάς τους κοντά, παίζοντας έναν εποικοδομητικό ρόλο…, αλλά αυτό που συνέβη έχει ίσως μια ιστορία περίπου δύο ετών.

Εννοώ ότι σε όλο αυτό το διάστημα, οι επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών μας, ιδιαίτερα ο κ. Hakan, είχαν πολύ στενές επαφές με τους συνομιλητές τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, όπως γνωρίζετε, μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΦΥΠΕΞ μας Sedat Önal μετέβη στην Αίγυπτο. Ξεκίνησαν, επίσης, επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο υφυπουργών.

Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΕΞ μας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Cavusoglu) είχε κάποιες συνομιλίες με τον Sameh Shoukri σε ορισμένες πολυμερείς συναντήσεις. Συνεπώς, αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε αυθόρμητα εκείνη την ημέρα. Αν κοιτάξετε τι συνέβη αυτό το διάστημα, τα συμφέροντα, οι προτεραιότητες και οι προσδοκίες της Αιγύπτου και της Τουρκίας έχουν έρθει πιο κοντά.

Στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις διμερείς σχέσεις, στη χερσόνησο του Σινά, στο Παλαιστινιακό ζήτημα, στις σχέσεις με τον Κόλπο, ακόμη και στο Κατάρ, στη Βόρεια Αφρική, τα συμφέροντα και οι προοπτικές μας άρχισαν να συγκλίνουν λίγο περισσότερο.

Θυμηθείτε, μέχρι πριν από δύο χρόνια, υπήρχε κάτι που λεγόταν EastMed, το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου, για το οποίο όλοι μιλούσαν. Υπήρχε μια πλατφόρμα, στην οποία δεν ήταν μέλος η Τουρκία, ενώ όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ήταν, από την Αίγυπτο μέχρι το Ισραήλ, την Ελλάδα, τη “Νότια Κύπρο” -όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία-, τον Λίβανο. Και αυτή ήταν μια πλατφόρμα ξεκάθαρα εναντίον της Τουρκίας.

Αν και επικεντρωμένο στην ενέργεια, στόχος του φόρουμ ήταν να απωθηθεί στρατηγικά η Τουρκία από τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, να απομονωθεί και να εξουδετερωθεί. Τι έγινε, όμως τελικά; Αυτό το σχέδιο απέτυχε. Ως αποτέλεσμα αυτού, δε, προέκυψαν αντιτουρκικές δηλώσεις, σκληρές εκφράσεις της Ελλάδας και αναζήτηση συμμαχιών με τη χρήση αυτής της αντιτουρκικής συμμαχίας και μετώπου εκείνη την εποχή.

Επειδή η Ελλάδα, ως μικρή χώρα, νόμιζε ότι μπορούσε να υπερβεί τον εαυτό της έχοντας ένα μεγάλο κύμα πίσω της ή ανεβαίνοντας σε ένα μεγάλο κύμα. Τώρα αυτή η δομή έχει αποσυντεθεί εντελώς. Και η Αίγυπτος το έχει δει αυτό. Δεν γίνεται, λοιπόν, να μιλάμε για Ανατολική Μεσόγειο, για ενεργειακό χάρτη χωρίς την Τουρκία.

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, οι πολιτικές, εμπορικές, οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις μας είναι εμφανείς. Ο κεντρικός ρόλος της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της, είναι προφανής. Όλα αυτά μας έχουν φέρει πιο κοντά βήμα βήμα, στο πλαίσιο στρατηγικών συμφερόντων και προτεραιοτήτων.

Πρόσφατα, η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση επέλεξε να μην εμπλακεί σε αντιτουρκική ρητορική, επιδιώξεις και συμμαχίες. Κατά μία έννοια, το έδαφος είχε προετοιμαστεί. Υπήρχε, δηλαδή, ένα τέτοιο παρασκήνιο πριν από τη χειραψία του Προέδρου μας εκεί και για τα βήματα που μπορούν να γίνουν από εδώ και πέρα.

Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι ήταν πριν από περίπου ενάμιση μήνα που το συζητήσαμε σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρό μας. Ειλικρινά, είχαμε αξιολογήσει μεταξύ μας ότι μια τέτοια επαφή θα μπορούσε να γίνει την ημέρα έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλου στη Ντόχα. Αυτό ήταν το κατάλληλο σημείο. Με άλλα λόγια, ήταν καλό που αυτό έγινε σε μια τρίτη χώρα, σε ένα πολυμερές περιβάλλον.

Δημοσιογράφος: Πώς θα λειτουργήσει, λοιπόν, στη συνέχεια η διαδικασία; Για παράδειγμα, θα ορίσετε Ειδικό απεσταλμένο ή θα γίνει διορισμός Πρέσβεων, και πότε; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Καλίν: Δεν είμαι πολύ σίγουρος αν υπάρχει μια κατάσταση που απαιτεί Ειδικό απεσταλμένο. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Επειδή, όπως είπα, υπάρχει ήδη ένας μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί από τους ΥΦΥΠΕΞ μας, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών μας έχει ήδη τακτικές επαφές. Συναντώνται και οι υπουργοί.

Αυτό, μάλλον, θα συνεχιστεί σε αυτό το επίπεδο. Τώρα, όταν αρχίσουμε να συζητάμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τη Λιβύη, για την Ανατολική Μεσόγειο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλα θέματα, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιο καθαρά ότι οι θέσεις μας είναι πιο κοντά η μία στην άλλη με την Αίγυπτο, με έναν πιο λεπτομερή και ολοκληρωμένο τρόπο. 

Κατά μία έννοια, αυτή η συνάντηση ήταν μια φωτογραφία, που θα άνοιγε το δρόμο ενάντια σε οποιοδήποτε πιθανό μπλοκάρισμα εντός της Αιγύπτου. Τώρα, μπορούμε λίγο πολύ να περιμένουμε ότι το αιγυπτιακό σύστημα θα κινηθεί πιο γρήγορα με τις άνωθεν οδηγίες του Προέδρου. Ως εκ τούτου, σύντομα θα συνεχιστεί η λειτουργία του μηχανισμού που δημιουργήθηκε σε επίπεδο ΥΦΥΠΕΞ, θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις, θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ μας, θα αρχίσουμε να συζητάμε με τους ομολόγους μας.

Και νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα από όλα αυτό σε όχι πολύ μακρινό διάστημα. Αυτό φυσικά ενισχύει τη θέση μας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στον αραβικό κόσμο. Θα αυξήσει, επίσης, τη σφαίρα αμοιβαίας επιρροής μας σε ορισμένους φακέλους, όπως η Λιβύη, και σε ορισμένα σημαντικά θέματα όπως το ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γιατί για να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη στη Λιβύη, η Ανατολή και η Δύση πρέπει να ενωθούν. Η Αίγυπτος έχει και εκεί καθοριστικό ρόλο, γιατί τα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικά. Μέχρι στιγμής, η Αίγυπτος έχει συνεργήσει κυρίως με τους παράγοντες στην ανατολική Λιβύη.

Για να συνεννοηθούν όμως αυτοί με την Τρίπολη, χρειάζεται να ενωθούν όλοι οι δρώντες την ίδια στιγμή υιοθετώντας κοινή οπτική γωνία. Μπορώ να πω ότι στο επόμενο διάστημα, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, τους επόμενους 2-3 μήνες, θα δούμε θετικά βήματα ως προς αυτό το θέμα.

Δημοσιογράφος: Και όταν, στο τέλος, οι ηγέτες θα πρέπει να κάνουν ένα τελευταίο βήμα, θα είναι ο κ. Πρόεδρος που θα πάει στο Κάιρο ή θα έρθει ο Σίσι στην Άγκυρα;

Καλίν: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πού, πότε και πώς θα γίνει η επόμενη συνάντηση. Προς στιγμή, ας φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο οι συνομιλίες σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο, ας ωριμάσει η διαδικασία, ας μελετηθούν οι φάκελοι, ας γεμίσουν, ας λυθούν τα θέματα της διαφωνίας, ας γίνει κάποια πρόοδος σε αυτούς τους τομείς.

Ίσως ξαναβρεθούμε σε μια πολυμερή συνάντηση. Δεν ξέρω, δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο αυτήν τη στιγμή. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι η διαδικασία με την Αίγυπτο είναι διαφορετική από τη Συρία. Δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι αυτό που συνέβη με την Αίγυπτο θα συμβεί αύριο με τη Συρία.

Άλλα τα θέματα, άλλη η δυναμική. Αν και η Αίγυπτος δεν είναι γειτονική χώρα, είναι εξαιρετικά σημαντική από περιφερειακή άποψη. Όμως η Συρία είναι ένας φάκελος ιδιαίτερης σημασίας γιατί βρίσκεται στα σύνορά μας.

Δημοσιογράφος: Ερχονται κάποιες δηλώσεις από την Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πρόσφατα ότι «αν έρθουν», «θα δουν νέο Μαραθώνα», θυμίζοντας τις μάχες που έδωσαν με τους Πέρσες στην αρχαιότητα κλπ. Πρόκειται για δηλώσεις που κατά τη γνώμη μου δεν συμβάλλουν και πολύ στη διαδικασία. Για πρόκειται για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που κάνει μια τέτοια δήλωση. Ως αποτέλεσμα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, φαίνεται ότι η θετική επαφή με την Αίγυπτο και την Αρμενία δεν ισχύει για την Ελλάδα. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Καλίν: Εξαρτάται από την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς. Δεν έχουμε καμία πρόθεση, κανένα σχέδιο, κανένα οργανωμένο σχέδιο να πολεμήσουμε με την Ελλάδα, να κλιμακώσουμε την ένταση, να μπούμε σε στρατιωτική εμπλοκή. Υπάρχει μια βασική αρχή που ο Πρόεδρός μας την επαναλαμβάνει σε τέτοιες καταστάσεις από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό:

Ήμασταν πάντα ένα βήμα μπροστά σε αυτές τις διαδικασίες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά. Αν θυμάστε, όταν σταμάτησαν οι συμβουλευτικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ήμασταν εμείς η πλευρά που έκανε το βήμα και επανεκκινήσαμε τη διαδικασία με τη διευκόλυνση της Γερμανίας.

Κάναμε προτάσεις, είπαμε: «Κοιτάξτε, αυτές οι συναντήσεις δεν γίνονται εδώ και 4 – 5 χρόνια, από την περίοδο Τσίπρα» και έτσι κάτι ξεκίνησε. Είπαμε μάλιστα ας περάσουμε από το διερευνητικό στο συμβουλευτικό επίπεδο. Θέλω να πω, τι εξακολουθούμε να διερευνούμε; Τα θέματα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα.

Ας τα πάμε σε συμβουλευτικό επίπεδο, και ίσως, στο επόμενο στάδιο, ας τα πάμε σε επίπεδο συμβατικής διερεύνησης. Ας τα φέρουμε σε ένα σημείο κάνοντας αμοιβαίες συμφωνίες. Και είναι η Τουρκία που επιλέγει αυτή την προοπτική. Δεν είμαστε υπέρ της έντασης. Είμαστε γείτονες με την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε αυτήν τη γεωγραφία στο πλαίσιο της αρχής ότι η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο.

Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση, η φιλία, η αδελφοσύνη και οι καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες, το Αιγαίο και ολόκληρη την περιοχή. Φυσικά, η Τουρκία θα απαντήσει σε κάθε τυχόν κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο.

Με άλλα λόγια, όταν παραβιάζονται τα χωρικά μας ύδατα, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος μας, όταν μας κατηγορούν, όταν γίνονται άδικοι ισχυρισμοί ή συκοφαντίες, όταν γίνονται παραβιάσεις στα σύνορα, όταν γίνονται προπαγανδιστικές ενέργειες κατά της Τουρκίας, κ.λπ., η Τουρκία δεν θα τα αφήσει όλα αυτά αναπάντητα.

Στο τέλος όμως, η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε από όλα αυτά. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα από αυτά. Διότι μόλις σας το είπα. Εάν η ελληνική πλευρά αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη εναντίον της Τουρκίας ανεβαίνοντας σε ένα ξένο κύμα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το κύμα δεν θα διαρκέσει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Και τι θα κάνετε όταν το κύμα αντιστραφεί;

Τι θα κάνετε όταν δεν θα υπάρχει πια κύμα, όταν θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία; Δεν χρειάζονται λοιπόν όλα αυτά. Αυτό λέμε πάντα. Φυσικά, έχουμε εκλογές μαζί με την Ελλάδα του χρόνου. Μπορεί λοιπόν να προσπαθήσουν να κερδίσουν κάποιους πόντους στο εσωτερικό οξύνοντας την αντι-τουρκική διάθεση στο πλαίσιο της εσωπολιτικής δυναμικής. Αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, δεν θα συμβάλει στην οικονομία και την ευημερία της. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα.

Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν θέλουμε ένταση, δεν θέλουμε εντάσεις, δεν θέλουμε λογομαχίες, δεν θέλουμε σύγκρουση στα σύνορά μας. Κάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν. Από το μεταναστευτικό μέχρι την ενίσχυση του Λιμενικού.

Σε όλους αυτούς τους τομείς, κάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν, τόσο ως νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ όσο και ως σύνορο της ΕΕ. Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις κατονομάσω, ειδικά τη Γαλλία…

Η έκκλησή μας προς αυτές είναι η εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση με την οποία θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες. Θα πρέπει επίσης (σ.σ. οι χώρες αυτές) να την συμβουλεύουν και να συστήνουν στην Ελλάδα ότι ορίζει η κοινή λογική προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι θα επωφεληθούμε από κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικός σταθμός AHaber της Τουρκίας

Πώς προέκυψε η ιστορία για την υποτιθέμενη νεκρή Μαρία; Η FAZ αποθεώνει την έρευνα της Βασιλικής Σιούτη για την υπόθεση “Έβρος 38”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: