Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Άντριου Φόρεστ φτιάχνει fund ύψους 25 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας [photo, video]

Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχους Άντριου Φόρεστ. Screenshot via Twitter/Shery Ahn




Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος ορυχείων΄Άντριου Φόρεστ ξεκίνησε ένα επενδυτικό ταμείο που εκτιμάται ότι θα πιάσει τουλάχιστον τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια (21 δισεκατομμύρια λίρες) για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανία.

Ο κ. Forrest και η σύζυγός του έχουν δεσμεύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο.

 

Η Πρωτοβουλία Πράσινης Ανάπτυξης της Ουκρανίας σχεδιάζει να επενδύσει σε πρωτογενείς υποδομές όπως τα δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαιρέτισε την κίνηση.

 

«Θα εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι αυτό που κατέστρεψαν οι Ρώσοι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με την πιο πρόσφατη, πιο σύγχρονη πράσινη και ψηφιακή υποδομή», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Από την έναρξη των εργασιών για το επενδυτικό ταμείο στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Forrest είπε ότι είχε συζητήσει το σχέδιο με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του τότε πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο πρόεδρος της Ουκρανία το βλέπει αυτό ως μια ευκαιρία να αντικαταστήσει πλήρως τους παλιούς σταθμούς ενέργειας με ολοκαίνουργια πράσινη ενέργεια», είπε ο κ. Φόρεστ στο BBC.

«Αυτό το κεφάλαιο θα είναι διαθέσιμο τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απομακρυνθεί από τα εδάφη της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Forrest έκανε την περιουσία του από την άνθηση της εξόρυξης της Αυστραλίας. Είναι ο ιδρυτής και ο εκτελεστικός πρόεδρος του “γίγαντα” σιδηρομεταλλεύματος Fortescue Metals.

Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή του στη βιώσιμη τεχνολογία, με πρωτοβουλίες για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες δραστηριότητες εξόρυξης και σχεδιάζει να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός πράσινου υδρογόνου.

Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές της χώρας.

Πρόσφατες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στόχευσαν στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι η ανάλαμψη μετά τον πόλεμο θα κοστίσει 750 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα.

ΠΗΓΗ: BBC

Παρατείνεται για 120 ημέρες η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: