Νέα άθλια εργαλειοποίηση των γεωτρήσεων από τον Ερντογάν: Βγάζει ξανά το πλοίο – γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Μεσόγειο [video]

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ο πολεμοχαρής Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά στο νέο τουρκικό γεωτρύπανο, Αμπντούλχαμιντ Χαν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες εξήγγειλε κατά την διάρκεια της 12ης Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια της Τουρκίας ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν.

Ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) είπε ότι «Συνεχίζονται οι έρευνες σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας», σημειώνοντας ότι σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Μεσόγειο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του γεωτρύπανου.

«Στην πραγματικότητα, έχουμε σχεδιάσει βήμα-βήμα, πού και τι θα κάνουμε, εβδομάδα-εβδομάδα και προχωράμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Ο Μπιλγκίν εξήγησε ότι οι προετοιμασίες είναι στη φάση της ολοκλήρωσης.

«Τις επόμενες ημέρες θα σαλπάρει. Η νέα του αποστολή προγραμματίζεται να είναι στη Μεσόγειο».

Η νέα αντίληψη της έρευνας για πόρους υδρογονανθράκων βασίζεται, όπως αναφέρει ο Μπιλκγίν, πάνω στη δομή του στρώματος του αλατιού κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, το οποίο σχηματίστηκε πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια στη Μεσόγειο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι μερικές φορές υπάρχει αέριο μεταξύ των στρωμάτων αλατιού.

«Κάνουμε την ακτινογραφία της Γαλάζιας Πατρίδας», ο επικεφαλής της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Αίγυπτο «μάταιη» και «αυτοκαταστροφική» για την Ελλάδα.

Η επίσημη αντίδραση της Άγκυρας στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία ήταν οργισμένη και αφοριστική.

Με μία ανακοίνωση που βάλλει σφόδρα κατά της Αθήνας, χωρίς να αναφέρει τίποτα για το Κάιρο, παρότι αποτελεί το άλλο μέρος της συμφωνίας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία «παράνομη», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία σημασία για εμάς» και «δεν την αναγνωρίζουμε».

Γιατί βέβαια, ακόμη οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι στην «εβδομάδα του μέλιτος» μετά τη χειραψία Ερντογάν – Σίσι ενώ, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, επίκειται και δεύτερη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.




«Παρούσα» στο θαλάσσιο κι «ευαίσθητο» υπογάστριο της Τουρκίας η Αθήνα

Σε τι αντιδρά τώρα η Άγκυρα; Γιατί απορρίπτει τη συμφωνία; Πέρα από το γεγονός ότι εμπλέκεται η Αθήνα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, απορρίπτεται και το γεγονός εκεί έχει κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα στις περιοχές που καθορίζονται για έρευνα και διάσωση.

Αυτές οι περιοχές δεν ανήκουν στην Ελλάδα για να κάνει το ο,τιδήποτε, ούτε έρευνες και διάσωση, γιατί εκεί υπάρχει δικαιοδοσία (και) της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσε κάπως έτσι, αφού η Αθήνα δηλώνει πάλι παρούσα στο θαλάσσιο κι «ευαίσθητο» υπογάστριο της Τουρκίας.

 

Σφυροκόπημα και από την αντιπολίτευση

Η Άγκυρα δεν έχει μόνο την Αθήνα, αλλά και την αντιπολίτευση που τη σφυροκοπά ασταμάτητα. Η αντιπολίτευση ζητεί ευθέως να βγει ο Ερντογάν και να δηλώσει «Mea Culpa».

Επίσης να ζητήσει συγνώμη από το έθνος για αυτή την κυβίστηση με την Αίγυπτο, η οποία πλήγωσε το γόητρο της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν απαντά ότι στην πολιτική δεν χωρούν μνησικακίες και άρα μπορεί να αλλάζει γνώμη.

Αλλά η αντιπολίτευση κι η πολιτική ανάλυση του υπενθυμίζουν 3 μέρες τώρα, εξίσου ξερά και υπολογιστικά, τι έχασε η Τουρκία από τα «καπρίτσια» και τις προσωπικές του αντιπάθειες με τον Σίσι.

Όλες οι χώρες της περιοχής τρέφουν πια αντι-τουρκικά αισθήματα και αντιτίθενται σε κάθε βήμα της Τουρκίας, όπως στη Λιβύη.

Μπήκε η Ελλάδα «σφήνα» κι έκανε συμμαχίες με όλο τον αραβικό κόσμο και τις χώρες της Μεσογείου.

Και, το σημαντικότερο, κέρδισε η Ελλάδα τη χώρα-κλειδί, την Αίγυπτο.

Η χειραψία με τον Αιγύπτιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ώστε να του καταλογίσουν εν γένει αποτυχία στην εξωτερική πολιτική.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Η διεθνής «πρωτιά» των Rafale και το τριπλό μέτωπο Αθήνας, Παρισίων και Ουάσινγκτον με φόντο τη Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: