Να διατηρηθεί η επιβίωση του κράτους με τη χρήση της εθνικής ισχύος: Αλλιώς κινδυνεύει η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (video)

Ημέρα Μνήμης και Τιμής για την ΕΛΔΥΚ και τους ηρωικά πεσόντες της κατά τους αγώνες του Ελληνισμού στην Κύπρο. Φωτογραφία Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy




Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ*

Στις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τις προεδρικές εκλογέςΕλληνισμός2023 και στις τηλεοπτικές συζητήσεις με τους υποψήφιους για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), η ασφάλεια/ άμυνα δεν περιλαμβάνεται στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, ούτε στους τομείς προτεραιοτήτων των περισσοτέρων υποψηφίων.

Τα θέματα που κυριαρχούν είναι η οικονομία, το Kυπριακό, το κόστος ζωής, η διαφθορά και το μεταναστευτικό. Δημιουργείται το ερώτημα γιατί το θέμα ασφάλεια/ άμυνα δεν περιλαμβάνεται; Μήπως στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας δεν έχει συνειδητοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε, η επικινδυνότητα της τουρκικής απειλής και η αναγκαιότητα ενίσχυσης της αμυντικής μας θωράκισης (ΑΘ);

Υποχρέωση της πολιτείας είναι να μεριμνά για τη συνεχή ενίσχυση της ΑΘ και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους προκειμένου να βρίσκονται σε εγρήγορση και να μη ζουν σε ψευδαισθήσεις. Να καλλιεργείται στρατηγική αντίληψη για την ασφάλεια, γιατί χωρίς αυτήν κινδυνεύει η ύπαρξη αυτού τούτου του κράτους και των επιτευγμάτων του σε όλους τους τομείς.

Να καλλιεργείται στη βάση της γνώσης της επεκτατικής στρατηγικής της Τουρκίας και της επικινδυνότητάς της, καθώς και της αξίας που έχει η εθνική ισχύς και ιδιαίτερα η στρατιωτική, για την αντιμετώπιση της απειλής και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας.

Η έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια υπήρξε αιτία εθνικών συμφορών από τις οποίες πρέπει να αντλούμε διδάγματα προς αποφυγήν.

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στρατηγική ήττα του βυζαντινού στρατού από τους Σελτζούκους Τούρκους στη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 μ.Χ., που αποτέλεσε θανάσιμο πλήγμα κατά του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε παρακμή.

Δεν εδίδετο βάρος στην αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών κατά του Βυζαντίου και οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά. Ο αξιόμαχος θεματικός βυζαντινός στρατός υποβαθμίστηκε, κατάντησε να έχει ως βάση την εύκολη λύση των μισθοφόρων από πολλές εθνότητες και θρησκείες, που δεν είχαν καμιά συνοχή και ομογένεια μεταξύ τους, ούτε πίστη στην προάσπιση του κράτους. Στη μάχη του Μαντζικέρτ, τμήματα μισθοφόρων του βυζαντινού στρατού λιποτάκτησαν (Φράγκοι) και άλλα αυτομόλησαν στους Σελτσούκους Τούκους (Ούζοι τουρκικής καταγωγής).

Στη Κύπρο κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) είχε πεπαλαιωμένο οπλοστάσιο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένδειξη υποτίμησης της αξίας της στρατιωτικής ισχύος.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου σήμερα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή κατά της ασφάλειάς του στην ιστορική διαδρομή του, επειδή η Τουρκία δεν στοχεύει μόνο στον έλεγχο όλης της Κύπρου, αλλά και στην εκρίζωσή του από το νησί. Το έπραξε στις κατεχόμενες περιοχές, το ίδιο απεργάζεται και για τις ελεύθερες.

Είμαστε θύματα της Τουρκίας, γνωρίζουμε τους στρατηγικούς επεκτατικούς στόχους της για την Κύπρο (ιερός όρκος τουρκικής εθνοσυνέλευσης 1920, εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ/ σχέδιο επανάκτησης Κύπρου δεκαετίας 1950), έχουμε υποστεί τα πάνδεινα από τις βάρβαρες μεθόδους της και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να έχουμε αποδυναμωμένη την αμυντική θωράκιση (ΑΘ) μας, όταν μάλιστα ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών και μεθοδεύει την υποδούλωσή μας. Κύρια όπλα του οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ), ο εποικισμός, οι μέθοδοι τρομοκρατίας και η υλοποίηση επεκτατικών στόχων βάσει στρατηγικού σχεδιασμού.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Κύπρου μεγεθύνεται (συνεχής ενίσχυση ΤΔΚ με επιθετικό οπλισμό, επεμβάσεις στην ΑΟΖ και ουδετέρα ζώνη, εποικισμός Αμμοχώστου, κατασκευή αεροναυτικής βάσης, εργαλειοποίηση μετανάστευσης κ.ά.). Η ΑΘ της ΚΔ χρειάζεται επείγουσα ενίσχυση στους τομείς της αυτοάμυνας (ΕΦ), του δόγματος ΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας, της στρατηγικής, των συμμαχιών, της δημογραφικής συνοχής και του ηθικού.

  • Η ΕΦ να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο οπλοστάσιό της, να αγοράσει νέα έξυπνα όπλα, να επεκτείνει τις υποδομές του ΠΝ / ΠΑ και να αποκτήσει πολεμικά σκάφη, απαραίτητα για τη διασύνδεση του αμυντικού χώρου Κύπρου-Ελλάδας.

Την τελευταία εικοσαετία (από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν) είχε αποδυναμωθεί η ΑΘ της ΚΔ, όχι από έλλειψη χρηματικών πόρων, που υπήρχαν με επάρκεια στο ΤΑΘ, αλλά από έλλειψη στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια από τις κυβερνήσεις μας, που υποτίμησαν την επικινδυνότητα της τουρκικής απειλής και την αξία της στρατιωτικής ισχύος. Αυτό είχε ως συνέπεια τη συμπίεση των ΠΥ άμυνας και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας που επηρέασαν αρνητικά το αξιόμαχο της ΕΦ.

Είναι ενθαρρυντικό ότι τον τελευταίο χρόνο η ΚΔ ακολούθησε το παράδειγμα της Ελλάδας και αύξησε τις αμυντικές δαπάνες της. Αυτό πρέπει να συνεχισθεί, με την ομόθυμη βούληση όλου του πολιτικού κόσμου και λαού, γιατί η παρατεταμένη συμπίεση των ΠΥ άμυνας προκάλεσε συσσώρευση πολλών αναγκών σε βασικούς επιχειρησιακούς τομείς της ΕΦ που χρειάζονται ενίσχυση.

Επείγουσα ενίσχυση από τον καιρό της ειρήνης γιατί ηχούν τύμπανα πολέμου. Αν ξεσπάσει κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Κανένας ξένος δεν θα προστρέξει σε βοήθειά μας. Αν δεν είμαστε έτοιμοι θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ύπαρξή μας ως κράτος και ως έθνος.

  • Αύξηση αμυντικών δαπανών στο 3% επί του ΑΕΠ

Οι αμυντικές δαπάνες της ΚΔ πρέπει να αυξηθούν και να φθάσουν στο 3% επί του ΑΕΠ. Επείγουσα προτεραιότητα έχει και η ανακοπή της παράνομης μετανάστευσης, που εργαλειοποιεί η Τουρκία και εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας.

Xαρακτηριστική περίπτωση έλλειψης στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια υπήρξε η επικράτηση στις μακροχρόνιες συνομιλίες λύσης του Κυπριακού, της σχολής σκέψης, ότι είναι μάταιο οι μικρές χώρες να επενδύουν στην άμυνα και υπήρξε σύγκλιση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων (κείμενο συγκλίσεων Ντάουνερ σελ. 70) να αποστρατικοποιηθεί το κυπριακό κράτος μετά τη λύση και να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις (αυτό προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν).

Σύγκλιση επικίνδυνη που εξυπηρετούσε μόνο την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να έχει έναντι των ακτών της, αφοπλισμένο το κυπριακό κράτος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να είναι εύκολη λεία της επεκτατικής βουλιμίας της. Αυτή η σχολή σκέψης αποδεικνύεται ιστορικά λανθασμένη και πρέπει να αναθεωρηθεί από όσους την υποστηρίζουν.

Οι ισχυροί δεν σέβονται τις ανοχύρωτες πολιτείες και αυτός είναι λόγος για τον οποίο όλες οι χώρες, όσο μικρές και να είναι, έχουν ΕΔ και τις ενισχύουν. Όχι για να ανταγωνισθούν τις ισχυρές αλλά για να λειτουργούν αποτρεπτικά στην επιθετικότητά τους. Ο επιτιθέμενος να υπολογίζει κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή.

Με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούμε την απαίτηση να διατηρηθεί η επιβίωση του κράτους με τη χρήση της εθνικής ισχύος και ιδιαίτερα της στρατιωτικής. Η ΚΔ πρέπει να ενισχύσει επειγόντως από τον καιρό της ειρήνης την εθνική ασφάλεια ως ύψιστη προτεραιότητά της. Οι καιροί ού μενετοί.

*Αντιστράτηγος ε.α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Τουρκία “κτίζει” αναγνώριση του ψευδοκράτους: Οι συνωμοτικές κινήσεις Ντενκτάς το 1983, η διακοπή τηλεπικοινωνιών και τα σχέδια του 1963 (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: