Μετά από 55 χρόνια ανοίγει την Παρασκευή τις πόρτες του ο ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ -Η ιστορία της ελληνικής κοινότητας

Ο ναός της Αγίας Αικατρίνης στο Σουέζ φωτο Orthodoxia News Agency




Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Αικατερίνης, θα ανοίξει και πάλι τις θύρες του, μετά από 55 χρόνια ο ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ, στην καρδιά της Αιγύπτου.

Δεκάδες καλεσμένοι αναμένεται να κατακλύσουν τον εκ βάθρων ανακαινισμένο μεγαλοπρεπή ναό, στην τελετή των θυρανοιξίων που θα πραγματοποιήσει η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η αυριανή ημέρα θα είναι μια μεγάλη μέρα γιορτής την οποία θα τιμήσουν και θα ιερουργήσουν στο πλάι του Μακαριότατου Πατριάρχη 40 Αρχιερείς που θα βρίσκονται ήδη στο Κάιρο και δεκάδες επίσημοι καλεσμένοι που έχουν πάει στην Αίγυπτο από την Ελλάδα για να παρευρεθούν στο σημαντικό αυτό γεγονός του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Ο ναός βρίσκεται στην ιστορική πόλη που ήκμαζε επί δεκαετίες ο Ελληνισμός και ξεριζώθηκε κατά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του ’67 αφήνοντας σε λίγες ώρες το μόχθο μιας ζωής. Οι καμπάνες του ναού της Αγίας Αικατερίνης που υπαγόταν στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας δεν χτύπησαν ποτέ ξανά.

Η Ελληνική παροικία του Σουέζ έσβησε εν ριπή οφθαλμού από τις ριπές του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η Ελληνική Λέσχη, το Σχολείο, το Προξενείο, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης έμειναν γεμάτα υλικό πλούτο, αναμνήσεις και «φορτωμένα» με μια λαμπρή ιστορία που φωτίζει ακόμη και μέσα όλο τον κόσμο ακόμη και μέσα από τα ερειπωμένα αλλά μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήρια της Ελληνικής Κοινότητας Σουέζ.

Η Ελληνική Κοινότητα Σουέζ ιδρύθηκε το 1888, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο ερευνητής της ιστορίας των Αιγυπτιωτών Νίκος Νικηταρίδης, με τίτλο “Οι Ελληνικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο”. Επί προεδρίας Σπύρου Αντίππα, αγόρασε ένα οικόπεδο στο οποίο αργότερα χτίσθηκαν σχολεία και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης.

Στις 25 Δεκεμβρίου 1916 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος παρουσία του Πατριάρχη Φωτίου. Στο θεμέλιο λίθο τοποθετήθηκε επιγραφή που αναφέρει «Επί Σουλτάνου της Αιγύπτου Χουσέν Καμέλ, επί Γεωργίου του Πέμπτου Βασιλέως της Μεγάλης Βρετανίας, επί Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Φωτίου του Πρώτου και Εξάρχου β’ Αυγουσταμνικής και Ερυθράς Θάλασσας Χριστοφόρου, επί Γεωργίου Μαύρου Προέδρου της Ορθοδόξου Ελληνικής Κοινότητας». Ο ναός εγκαινιάσθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1923 ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης.

Στις 25 Μαΐου 1979 με βάση το Καταστατικό της Ελληνικής Κοινότητας Σουέζ, η οποία πλέον είχε διαλυθεί, πέρασε ολόκληρη η περιουσία της στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Ανάμεσα στα κτήματα και στα ακίνητα ήταν και ο ναός της Αγίας Αικατερίνης.

Ο ναός είχε αφεθεί μέχρι που ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του Ναού.  Οι εργασίες αποκατάστασης του ναού, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Orthodoxia News Agency έγιναν εκ βάθρων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού. Τα αφιερώματα των πιστών καθαρίσθηκαν, συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν εκ νέου στη θέση τους. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εξασφάλισε τη σχετική άδεια αποκατάστασης από τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες ενώ για τον Πατριάρχη Θεόδωρο, η αποκατάσταση του ναού όπως επίσης και όλων των Ορθόδοξων Χριστιανικών στην Αφρική ήταν προσωπικό στοίχημα.

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

Απρόσμενη ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου από Έλληνες επιστήμονες: Ανοίγουν νέοι δρόμοι για αντικαρκινικές θεραπείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: