Κλείνουν «μέτωπα» Μπάιντεν και Τζίνπινγκ; Δεν θα υπάρξει ψυχρός πόλεμος με την Κίνα διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος

President Joe Biden speaks during a press conference ahead of the G20 Summit in Nusa Dua, Bali, Indonesia, 14 November 2022. The 17th Group of Twenty (G20) Heads of State and Government Summit will be held in Bali from 15 to 16 November 2022. EPA, AKBAR, NUGROHO GUMAY




Με όλο και περισσότερο διαφαινόμενη την πρόθεση της Ουάσινγκτον να μην οξύνει τις σχέσεις της με το Πεκίνο – τη στιγμή που ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία- η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζίνπινγκ φαίνεται να κύλησε σε ένα αρκετά συμβιβαστικό κλίμα που εφόσον μετουσιωθεί σε μια νέα κατανόηση δεν προοιωνίζεται καλά μαντάτα για το Κρεμλίνο που αναζητεί απεγνωσμένα αν όχι συμμάχους, τουλάχιστον ανοχή.

Ενδεικτική του κλίματος της συνάντησης ήταν η «υπόσχεση» του Μπάιντεν ότι δεν θα υπάρξει «νέος Ψυχρός Πόλεμος»με την Κίνα, αλλά και η (ριψοκίνδυνη) εξωτερίκευση της εκτίμησής του ότι η Κίνα δεν θα εισβάλει στην Ταϊβάν.

 

«Πιστεύω απόλυτα ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σι Τζινπίνγκ και ήμασταν ειλικρινείς και ξεκάθαροι μεταξύ μας σε γενικές γραμμές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει επικείμενη προσπάθεια από την πλευρά της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν», είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Κατέστησα σαφές ότι θέλουμε να δούμε τα ζητήματα των στενών να επιλύονται ειρηνικά. Και είμαι πεπεισμένος ότι κατάλαβε τι έλεγα. Εγώ κατάλαβα τι έλεγε».

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών των υπερδυνάμεων από τότε που ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Μπαλί, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο νησί της Ινδονησίας.

 

Στην τρίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο λίγο μετά την άφιξη του Σι, οι ηγέτες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Chinese President Xi Jinping greets his US counterpart Joe Biden before their meeting, one day ahead of the G20 Summit in Bali, Indonesia, 14 November 2022. EPA, XINHUA, LI XUEREN

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βελτιώσουν τη θέση ασφαλειάς τους στην Ασία αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων της Βόρειας Κορέας.

«Κόκκινη γραμμή» η Ταϊβάν για το Πεκίνο

Ο κ. Μπάιντεν  χαρακτήρισε «ειλικρινείς» τις συνομιλίες ενώ από την πλευρά του ο Σι είπε πως η Ταϊβάν είναι η «πρώτη κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι επιδίωξε να διαβεβαιώσει τον Σι ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, στην προσπάθεια να μιεώσει τις εντάσεις για το νησί: «Δεν νομίζω πως υπάρχει οποιαδήποτε επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη πως αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει στη Βόρεια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουν περαιτέρω τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές δημιούργησαν έναν μηχανισμό για πιο συχνή επικοινωνία και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, είπε.

«Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Πριν από τις συνομιλίες τους, οι δύο ηγέτες χαμογέλασαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά από τις σημαίες των χωρών τους σε ένα ξενοδοχείο στο Μπαλί της Ινδονησίας, μία ημέρα πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

«Χαίρομαι που σας βλέπω»”, είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς έβαζε το χέρι του γύρω από τους ώμους του Κινέζου ηγέτη πριν από μια συνάντηση που κράτησε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.

 

Τα αγκάθια

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε και έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, περιλαμβανομένων των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», «τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» του Πεκίνου και τις πρακτικές στη «Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».

Ο Μπάιντεν είπε προηγουμένως πως είναι δεσμευμένος στη διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.

«Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό… να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», δήλωσε ο Μπάιντεν ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ο Σι δήλωσε πριν απο τη συνάντηση πως η τωρινή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.

«Η επίλυση του θέματος της Ταϊβάν είναι θέμα των Κινέζων και των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας», είπε ο Σι, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

«Όποιος επιδιώξει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα παραβιάσει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους».

Το Πεκίνο που θεωρεί πως η Ταϊβάν του ανήκει, έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως θα θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν εναντιώνεται σφόδρα στους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας και λέει πως μόνον τα 23 εκατ. κάτοικοι της Ταϊβάν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον της.

Η Ταϊβάν δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της και ο λαός της Ταϊβάν θα προστατεύσει σθεναρά τον δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο ζωής του νησιού, ανέφερε σήμερα το γραφείο της προεδρίας μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι.

Με πληροφορίες από ΒΒC και Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ταφόπλακα στον Πούτιν: ΗΠΑ, Κίνα και Γαλλία στήνουν νέα Γιάλτα στο Μπαλί – Οι συναντήσεις Μπάιντεν και Μακρόν με Σι Τζινπίνγκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: