“Καινά δαιμόνια” στα Τίρανα για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας: Αμύνεται η κυβέρνηση σε εθνικιστή πρώην αρχηγό του Ναυτικού

File Photo: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα. EPA, CYRIL ZINGARO




Σε χθεσινοβραδινή εκπομπή του νυν αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού News 24, ο εθνικιστής πρώην επικεφαλής του αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού Artur Μeçollari επανήλθε για μία ακόμα φορά στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Ιόνιο.

Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Αλβανίας να προσφύγει από κοινού με την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο ήταν ένα λάθος, μια πολιτική απόφαση για την οποία η αλβανική κυβέρνηση δεν είχε κάνει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες γνώστες του θέματος.

Λάθος χαρακτήρισε και την αποδοχή από πλευράς Αλβανίας της προσφυγής στη Χάγη για όλο το φάσμα των θεμάτων του φακέλου της οριοθέτησης, ισχυριζόμενος ότι:

«Τώρα η αλβανική κυβέρνηση κατάλαβε το λάθος που είχε κάνει το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2020 και επιδιώκει να παραπέμψει στη Χάγη μόνο τα θέματα εκείνα για τα οποία έχει διαφορές με την Ελλάδα, κάτι που η Ελλάδα δεν δέχεται. Σε περίπτωση που πάει στη Χάγη για το σύνολο των θεμάτων, η Αλβανία χάνει 40 τετρ. Χλμ. θαλάσσιου χώρου».

Αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή εκπομπή, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Ότι καμία ερευνητική δραστηριότητα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της Αλβανίας στις θαλάσσιες ζώνες. Οι αλβανικές αρχές εποπτεύουν κάθε είδους ερευνητική δραστηριότητα. Το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές ώστε να λαμβάνει και να ανταλλάσσει τις απαραίτητες πληροφορίες που διασφαλίζουν πλήρη διαφάνεια για κάθε είδους ερευνητική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας […]»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: