Κάποιοι πρέπει να στηρίξουν το νέο (υποψήφιο) Πρόεδρο και στους τρεις γύρους των εκλογών. Ο τρίτος γύρος θα είναι και ο πιο δύσκολος!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Κείμενο ΚΥΠΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ Καθηγητή Επικοινωνίας

Η προεκλογική περίοδος για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 στην Κύπρο έχει πλέον καταγραφεί ως η πλέον μακρά σε διάρκεια. Αν ανατρέξουμε σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, η διάρκεια κυμαινόταν σε περίπου 6 μήνες. Η παρούσα θα ξεπεράσει το ένα έτος!

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της παρούσας προεκλογικής περιόδου αφορά την “επανάσταση” του Κύπριου ψηφοφόρου. Μια επανάσταση που συνδέεται με το “λύσιμο” των δεσμών του με τα κομματικά δεσμά.

Ενώ ο Κύπριος ψηφοφόρος κρατά ακόμη στέρεα την κομματική του ταυτότητα, την ίδια στιγμή, και για πρώτη φορά, μπήκε μπροστά από την αρχή της προεκλογικής περιόδου για να στείλει το μήνυμα της αλλαγής αλλά και της συμμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας των κομμάτων και των κομματαρχών αυτών.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν εμφανίστηκε σε μια μέρα. Σιγοβράζει εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες, άσχετα αν οι ηγεσίες των κομμάτων σφυρούσαν αδιάφορα στα συνεχή μηνύματα που έστελνε κάθε φορά η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Αν ανατρέξουμε στα κομματικά ποσοστά των τελευταίων 3-4 εκλογικών αναμετρήσεων, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι τα κόμματα, αργά και σταθερά έχαναν τεράστιες μάζες ψήφων από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά τους εξακολουθούσαν να δείχνουν δυσανάλογα ψηλά σε σχέση με τις χιλιάδες ψήφους που έχαναν, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη μείωση του συνόλου των ενεργών ψηφοφόρων.

  • Πέραν των διαφόρων μετακινήσεων από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι ήθελαν με αυτό τον τρόπο να δείξουν τη δυσφορία τους σε κάποιο κόμμα, η αύξηση της αποχής, η άρνηση μεγάλου μέρους των νέων να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και η αποχώρηση από τα εγκόσμια παραδοσιακών ψηφοφόρων οδήγησαν στην όλη επανάσταση. Ποια είναι αυτή η επανάσταση;

Το κομματικοκρατούμενο σύστημα μας δεν ευνοούσε τους καλύτερους, τουλάχιστον ως πρόσφατα. Σε επίπεδο βουλευτικών/δημοτικών εκλογών, πολλοί ψηφοφόροι ήταν “εγκλωβισμένοι” μεταξύ κάποιου κόμματος και του άξιου που δεν ήταν στο κόμμα τους. Το όνομα του κόμματος ήταν κάτι σαν το τζην, που όσο παλιώνει άλλο τόσο δένεσαι μαζί του, ακόμη κι όταν σχιστεί. Ιδεολογίες και πολιτικές γραμμές των δεκαετιών του ’60, ’70, ’80, ’90 και βάλε.

Τα τελευταία χρόνια, η εκλογή Δημάρχων έστειλε πολύ δυνατά μηνύματα, όμως τα κόμματα δεν κατάφεραν να διαβάσουν και να προετοιμαστούν για το τι θα ακολουθούσε σε αυτές τις προεδρικές εκλογές.

Μεγάλη μάζα ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, στήριξαν και υποστήριξαν Δήμαρχο που δεν προερχόταν από το κόμμα τους. Κατ’ επέκταση, η επανάσταση σε επίπεδο Προέδρου ήταν πλέον θέμα άξιου ατόμου (που θα πληρούσε τα θέλω του λαού) και όχι (πλέον) θέμα χρόνου.

Στα κόμματα δόθηκαν πάμπολλες ευκαιρίες για να δουν τι αυτά έκαναν λάθος, ή τι δεν έκαναν σωστά. Αντί αυτού, βλέπουμε τις ηγεσίες των ίδιων αυτών κομμάτων να αναλώνονται σε ένα ελεεινό πόλεμο έναντι του ίδιου του λαού. Όταν πετάς λάσπη στην επιθυμία του λαού, δεν διαφέρει από το να πετάς λάσπη στο πρόσωπο του ίδιου του λαού. Κάποιοι δεν το κατάλαβαν ποτέ αυτό!

Όταν ένας στους τρεις Κύπριους, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου προκρίνει συγκεκριμένο υποψήφιο, όταν ο συγκεκριμένος υποψήφιος αντλεί 1/3 από τον ΔΗΣΥ, 1/5 από ΑΚΕΛ και περίπου 2/3 από ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, σίγουρα δεν τους φταίει ούτε ο υποψήφιος αλλά ούτε και ο λαός.

Και το κυριότερο, τα έμπειρα κόμματα, οι έμπειροι κομματάρχες και οι ατσάλινοι κομματικοί μηχανισμοί χάθηκαν μπροστά στην επιθυμία του λαού (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον).

Κλείνοντας, θα ξεκινήσω με την σημαντικότητα της τελευταίας φράσης πιο πάνω: “Αυτή την στιγμή τουλάχιστον”. Αναμφίβολα, η όποια δημοσκόπηση απεικονίζει τη θέση της κοινής γνώμης για τη χρονική διάρκεια που διενεργείται.

  • Επίσης, αναμφίβολα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως τώρα, το προβάδισμα συγκεκριμένου υποψηφίου είναι σταθερά και αισθητά πέραν του 33% (1/3 του λαού), με τους δυο υποψήφιους που ακολουθούν να είναι αισθητά κάτω από το 20% (+-16%).

Τι λένε οι πιο πάνω αριθμοί; Αυτό που λένε είναι: “Αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή!” Μα την ερχόμενη Κυριακή δεν έχουμε εκλογές. Ούτε την άλλη, ούτε την μεθάλλη Κυριακή.

Οι εκλογές για τον πρώτο γύρο είναι στις 5 Φεβρουαρίου 2023. Κατ’ επέκταση, “αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή”, κανένας υποψήφιος δεν θα λάμβανε 50% +1 ψήφο για να εκλεγεί. “Αν η ερχόμενη Κυριακή ήταν 5 Φεβρουαρίου 2023” (1ος Γύρος), δεν θα είχαμε ακόμη πρόεδρο και θα έπρεπε να ψηφίσουμε ξανά την μεθεπόμενη Κυριακή, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου 2023.

“Αν την μεθεπόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές για το 2ο ’Γύρο”, και πάλι (αυτή την στιγμή) βλέπουμε τον πολυσυλλεκτικό υποψήφιο να λαμβάνει 53-59% έναντι 24-28% των αντιπάλων του και να εκλέγεται. Όμως, και πάλι, δεν έχουμε εκλογές την επόμενη ή την μεθεπόμενη Κυριακή. Οι εκλογές για το 2ο Γύρο είναι στις 12 Φεβρουαρίου 2023 και σίγουρα οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν.

“Αυτή” τη χρονική στιγμή, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. “Αυτή” τη χρονική στιγμή η κατάσταση φαίνεται ως “μη αναστρέψιμη”, με την επανάσταση του λαού να βαίνει προς ολοκλήρωση. Όμως, δεν έχουμε εκλογές την επόμενη ή την μεθεπόμενη Κυριακή. Γι’ αυτό και οι όποιες αναφορές σε εκλογές ενός γύρου θα πρέπει να αποφεύγονται.

Καμιά επανάσταση δεν τελειώνει αν οι επιθυμίες του λαού δεν γίνουν πράξη. Ναι, “αυτή” τη στιγμή η κατάσταση φαίνεται ως “μη αναστρέψιμη” σε σχέση με την απόφαση του λαού και το ποιον θα ήθελε να ηγηθεί της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια. Όμως, ο 3ος Γύρος είναι και ο πιο σημαντικός.

Είναι ο γύρος που ο λαός θα πρέπει να σταθεί δίπλα στον νέο πρόεδρο και να του δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ένας 3ος Γύρος που θα επισφραγίσει την επανάσταση του λαού και θα δώσει στα κόμματα χρόνο να καταλάβουν ότι είναι αναγκαία μεν αλλά με τους όρους του λαού και όχι με τους δικούς τους, αυταρχικούς, δικατατορικούς και απειλητικούς τρόπους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Τουρκία “κτίζει” αναγνώριση του ψευδοκράτους: Οι συνωμοτικές κινήσεις Ντενκτάς το 1983, η διακοπή τηλεπικοινωνιών και τα σχέδια του 1963 (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: