Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται βιβλίο Κύπριου συγγραφέα: Κατηγορεί τον Αναστασιάδη για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, το οποίο, όμως -όπως αποδείξαμε-, προκάλεσε η Άγκυρα

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κάνει δηλώσεις μετά το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη. Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, PIO




Αναφορά στο βιβλίο με τίτλο «Crans Montana: Πώς και γιατί αποτράπηκε η λύση του Κυπριακού», γίνεται από τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που εκμεταλλεύονται τους ισχυρισμούς Κύπριου συγγραφέα για να κακολογίσουν την ελληνική πλευρά.

Με τίτλο «Υποκλοπές Αναστασιάδη» δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Omer Bilge στην φιλοκυβερνητική ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet, στο οποίο καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι, που βασίζονται σε ισχυριμούς του Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφου:

Αποκαλύφθηκε ότι ο “Ελληνοκύπριος”’ ηγέτης -όπως χαρακτηρίζει τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- Νίκος Αναστασιάδης είχε παραβιάσει συνομιλίες ηγετών πολιτικών κομμάτων και δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του ΟΗΕ στην Κύπρο, με spyware από το Ισραήλ.

Ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι, επίσης, ύποπτος για υποκλοπή συνομιλιών στην ελβετική σύνοδο κορυφής το 2017, στην οποία συμμετείχε και η Τουρκία.

Υποστηρίζει ότι στο προσχέδιο έκθεσης που ετοίμασε η επιτροπή έρευνας spyware Pegasus, γνωστή ως επιτροπή PEGA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την επίσκεψή της στην “Ελληνοκυπριακή διοίκηση” -όπως χαρακτηρίζει τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, στις 2 Νοεμβρίου, αναφερόταν ότι ο Tal Dilian, συνταξιούχος Ισραηλινός απόστρατος, πούλησε το λογισμικό στην Κύπρο.

Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση, ο Dilian ίδρυσε εταιρείες με την επωνυμία Avelode, Ws WiSpear και Passitora στην πόλη Λάρνακα το 2011.

Αυτές οι εταιρείες, μαζί με την εταιρεία υπηρεσιών πληροφοριών NCIS που ιδρύθηκε στη Λάρνακα από τον Abraham Sahak Avni, συνταξιούχο μέλος των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ισραηλινής Αστυνομίας, πούλησαν συστήματα εντοπισμού και παρείχαν εκπαίδευση στην κυπριακή αστυνομία το 2014-15.

Το λογισμικό Pegasus και το Predator αντιγράφουν, επίσης αλληλογραφία από κινητά τηλέφωνα. Ο Dilian, ο οποίος μετέφερε και τις εταιρείες του στην Ελλάδα, είναι ο πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο των υποκλοπών, που έχει αναστατώσει την ελληνική πολιτική σκηνή τους τελευταίους μήνες.

Ο Dilian αποκαλύφθηκε το 2019 στο αμερικανικό περιοδικό Forbes, όταν προώθησε τον εξοπλισμό ανίχνευσης που τοποθετήθηκε σε ένα τροποποιημένο ασθενοφόρο στη Λάρνακα.

Τα ονόματα αξιωματούχων του ΟΗΕ, ηγετών πολιτικών κομμάτων και δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης, των οποίων οι συνομιλίες παραβιάστηκαν από τον Αναστασιάδη συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο «Crans Montana: Πώς και γιατί αποτράπηκε η λύση του Κυπριακού», που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τον δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη, πρώην σύμβουλο του Έλληνα ηγέτη.

Ο Δρουσιώτης ισχυρίζεται πώς ο Αναστασιάδης έφυγε από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στο Crans Montana της Ελβετίας το 2017 με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών της Τουρκίας, της Ελλάδα και του Ηνωμένου Βασίλειου”.

Βεβαίως, όπως απέδειξαν η ιστοσελίδα μας και η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν αυτός που τίναξε τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά στον αέρα. Δεν ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ της εφημερίδας Hurriyet,

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: