Οι επουράνιοι φίλοι του Κρεμλίνου: Κι όμως οι δορυφόροι της Ευρώπης μεταδίδουν την πολεμοχαρή ρώσικη προπαγάνδα

File photo: Δορυφόροι σε τροχιά . Photo via eutelsat.com




Στον αγώνα της κατά της ρωσικής προπαγάνδας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα απογοητευτικό εμπόδιο: τους δικούς της δορυφορικούς παρόχους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το POLITICO.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δύο από τους μεγαλύτερους δορυφορικούς παρόχους στον κόσμο – η γαλλική Eutelsat και η SES του Λουξεμβούργου – μεταδίδουν ρωσικά κανάλια που τροφοδοτούν παραπληροφόρηση και περιεχόμενο μίσους για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε δεκάδες εκατομμύρια σπίτια στη Ρωσία, την Αφρική, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. 

Η Eutelsat – της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το γαλλικό κράτος – έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να λύσει την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι πουλούσε μόνο «ουδέτερη» υποδομή σε ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και δεν είχε τους νομικούς λόγους για να τους διώξει από τους δορυφόρους της.

Η SES, εν τω μεταξύ, είπε ότι είχε ζητήσει επανειλημμένα από τους Αφρικανούς και Ινδούς πελάτες της βάσει των δυτικών κυρώσεων να κλείσουν το RT, ένα δίκτυο που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πληρώνουν τους δορυφορικούς παρόχους για να χρησιμοποιούν την υποδομή τους.

 Οι δορυφορικές εταιρείες περιορίζονται στην ικανότητά τους να αφαιρούν συγκεκριμένα κανάλια από τα πακέτα των πελατών τους. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να σταματήσουν να πωλούν τις υπηρεσίες τους σε πελάτες ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών που δεν τηρούν τις κυρώσεις της ΕΕ.

  • Ευρωπαίοι πολιτικοί και ακτιβιστές εντείνουν τώρα την επίθεσή τους για να κάνουν τους δορυφορικούς παρόχους να συμμορφωθούν.

«Πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουμε τον αγώνα κατά της ρωσικής προπαγάνδας και να αντιμετωπίσουμε τα κενά ως μέρος της συνεχούς εργασίας μας για τις νέες κυρώσεις», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιουρόβα σε σχόλιο στο POLITICO.

  • Σχεδόν 40 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν στις 18 Νοεμβρίου την επιβολή κυρώσεων για να σταματήσει η μετάδοση των ρωσικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών από τη διάδοση ψευδών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Eutelsat συμβάλλει στην ενίσχυση της ρωσικής δημόσιας υποστήριξης στον πόλεμο του Πούτιν και τους εμποδίζει να έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες πηγές ειδήσεων», δήλωσε ο Εσθονός μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ.

  • Ομάδες ακτιβιστών έχουν επίσης προσφύγει στα δικαστήρια, αμφισβητώντας τις ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης και κατηγορώντας τους δορυφορικούς παρόχους για αδράνεια.

    Η ΜΚΟ “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” οδήγησαν τη γαλλική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης Arcom στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας την περασμένη εβδομάδα για την απόφασή της να επιτρέψει στην Eutelsat να μεταδίδει τρία κρατικά ελεγχόμενα κανάλια: Rossiya 1, Perviy Kanal και NTV. 

Ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επικεντρωθεί σε πιεστικά ζητήματα όπως η ενέργεια,  χώρες όπως η Πολωνία και η Βαλτικές πιέζουν για κυρώσεις κατά των ρωσικών μέσων  σε ένα μελλοντικό πακέτο. Κατάφεραν να βάλουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών πολιτισμού στις 29 Νοεμβρίου.

 

Ρωσική προπαγάνδα

Τους τελευταίους μήνες, η πίεση εναντίον ευρωπαϊκών δορυφορικών εταιρειών που μεταδίδουν ρωσικά κανάλια προπαγάνδας έχει αυξηθεί.

Μετά από μήνες εκστρατείας από ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής Denis Diderot με έδρα τη Γαλλία και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, οι πολιτικοί —ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες— άρχισαν να εμπλέκονται μετά το καλοκαίρι. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν συναντήθηκε με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Eutelsat Eva Berneke στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η Jourová επέκρινε την εταιρεία για την «επαίσχυντη συμπεριφορά της».

  • Ο τρίτος μεγαλύτερος δορυφορικός φορέας στον κόσμο σε έσοδα, η Eutelsat μεταφέρει δύο ρωσικά πακέτα συνδρομητικής τηλεόρασης, το Trikolor και το NTV Plus, που μεταδίδουν δεκάδες ρωσόφωνα κανάλια που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Η Eutelsat – που ανήκει σε μερίδιο 22% στο γαλλικό κράτος μέσω της τράπεζας δημοσίων επενδύσεων Bpifrance – μεταδίδει επίσης ξεχωριστά το RT Arabic στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το RT Arabic δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

  • Το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις του POLITICO σχετικά με τη θέση του.

Ο μεγαλύτερος δορυφορικός πάροχος στον κόσμο, η εταιρεία SES με έδρα το Λουξεμβούργο, επέτρεψε σε δύο πελάτες στη Νότια Αφρική και την Ινδία να μεταδίδουν το  κανάλι RT English, παλαιότερα γνωστό ως Russia Today, μέσω των δορυφόρων του.

Μερικά από αυτά τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψέματα και μίσος, και ακτιβιστές και  πολιτικοί λένε ότι είναι ηθική ευθύνη των ευρωπαϊκών δορυφόρων να τα κόψουν.

  • Άλλοι, όπως το RT English, υπόκεινται σε κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να τα μεταδίδουν στο εξωτερικό.

 

Πονοκέφαλοι των ρυθμιστών μέσων ενημέρωσης

Η Eutelsat υπερασπίστηκε τον εαυτό της ως ουδέτερος πάροχος υποδομής.

«Δεν είναι στο χέρι μας να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τη μετάδοση ορισμένων καναλιών», δήλωσε η Anita Baltagi, διευθύντρια επικοινωνίας της Eutelsat. «Αυτή δεν είναι ευθύνη που μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία».

Η SES είπε ότι είχε ζητήσει επανειλημμένα από τους Νοτιοαφρικανούς και Ινδούς πελάτες της να αφαιρέσουν το RT από τα τηλεοπτικά τους πακέτα, αλλά “δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει αυτά τα κανάλια χωρίς να επηρεάσει δεκάδες νόμιμα κανάλια που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της SES. «Τέτοιες ενέργειες πιθανότατα θα είχαν απρόβλεπτες νομικές και γεωπολιτικές συνέπειες».

Οι ρυθμιστικές αρχές του οπτικοακουστικού τομέα έχουν επίσης δείξει περιορισμένη ισχύ και προθυμία να αναγκάσουν τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους να εγκαταλείψουν τα κανάλια προπαγάνδας που στοχεύουν τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία.

Η γαλλική Arcom μπορεί θεωρητικά να ζητήσει από την Eutelsat να σταματήσει τη μετάδοση ενός καναλιού, είπε ένας εκπρόσωπος.

Όσον αφορά την SES, εκπρόσωπος των αρχών του Λουξεμβούργου για τους δορυφόρους είπε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με την SES και «θα μπορούσε να βασιστεί» στην προληπτική συνεργασία της εταιρείας.

 

Ζητώντας νέες κυρώσεις

Δεκάδες Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν ζητήσει αποφασιστική δράση, ενώ η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ξεκίνησαν ξανά την προσπάθειά τους για περαιτέρω απαγορεύσεις στα ρωσικά κανάλια.

«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω δράση κατά των ρωσικών καναλιών προπαγάνδας», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης να επιβάλουν τις υπάρχουσες κυρώσεις.

Δεν είναι σαφές ποια μορφή θα μπορούσαν να λάβουν πιθανές νέες κυρώσεις και αν αρκετές χώρες θα μπορούσαν να τις υποστηρίξουν.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τους τελευταίους μήνες πολλά κανάλια όπως τα RT English, RT UK, RT France, RT Germany, RT Spanish, Sputnik, RTR Planeta, Rossiya 24 και TVCI για διάδοση παραπληροφόρησης.

Η Eutelsat προειδοποίησε τους μετόχους της φέτος σε δημόσιο έγγραφο ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά των ρωσικών οντοτήτων, καθιστώντας αδύνατη τις συναλλαγές με τους Ρώσους πελάτες της, θα μπορούσε να έχει «σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο» στα οικονομικά του ομίλου. Σχεδόν το 7 τοις εκατό των συνολικών εσόδων του ομίλου προέρχεται από Ρώσους πελάτες ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των Trikolor και NTV Plus.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η υποκίνηση γενοκτονίας στη ρωσική κρατική τηλεόραση είναι «σε πλήρη εξέλιξη». «Η ρωσική κρατική προπαγάνδα στην ΕΕ και αλλού πρέπει να απαγορευτεί πλήρως», είπε.

Με πληροφορίες από POLITICO

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν απόσυρση κατηγοριών κατά του Τζούλιαν Ασάνζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: