Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ναυτικής ισχύος βουλιάζει τα όνειρα της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Στον αστερισμό των Spike NLOS το Ναυτικό μέσα στο 2023

Οι Spike Nlos σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό αναβαθμίζουν το ρόλο των πλοίων επιτήρησης στο Αν. Αιγαίο δημιουργώντας καθεστώς “θαλάσσιας απαγόρευσης” σε πραγματικές συνθήκες επεισοδίου. Πηγή εικόνας: Rafael




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ//HELLAS JOURNAL

Οι φρεγάτες Belh@rra που ήδη κατασκευάζονται, το πρόγραμμα των κορβετών κι εκείνο της αναβάθμισης

των υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ, τα σχέδια για αναβαθμίσεις μονάδων του στόλου αλλά και η προσθήκη νέων, «έξυπνων» όπλων, χαμηλού κόστους και ιδιαίτερα υψηλής επιχειρησιακής αξίας, είναι τα κλειδιά που ανοίγουν τα στεγανά και βουλιάζουν τα προκλητικά σχέδια, όνειρα, αξιώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μάλιστα τα «έξυπνα» όπλα, χαμηλού κόστους προερχόμενα από το Ισραήλ, δεν αποκλείει κανείς εντός του 2023 να ξεκινήσουν να παραδίδονται στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο με αυτά μετατρέπει μονάδες επιτήρησης, σε πλοία κρούσης, ιδιαίτερα ισχυρά που μάλιστα δημιουργούν τη λεγόμενη στη ναυτική ορολογία «συνθήκη ναυτικής απαγόρευσης».

  • Όλα όπως φαίνεται συγκλίνουν στο γεγονός πως οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν δηλώσει ευθαρσώς, πως εφόσον τρέξει με ταχύτητα η ενεργοποίηση του προγράμματος των ναυτικών Spike NLOS, αυτοί μπορούν να ξεκινήσουν τις παραδόσεις και προσαρμογή στα πλοία εντός του πρώτου διαστήματος του έτους το οποίο, κοντοζυγώνει.

Ένα πρόγραμμα χαμηλού κόστους, περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φέρνει οκτώ, ίσως και κάτι παραπάνω στοιχεία, για μονάδες του Ελληνικού στόλου.

Ο τύπος των Spike που προορίζονται για τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου θα είναι διαφορετικός από εκείνον που θα εγκατασταθεί στις κανονιοφόρους. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Το πρόγραμμα των πυραύλων Spike για το ναυτικό είχε ξεκινήσει από το ενδιαφέρον του Στρατού Ξηράς για τους νέους αυτούς πυραύλους που σκοπεύει να γεμίσει τον Έβρο και τα νησιά.

Μπορεί το πρόγραμμα του Στρατού κάπου να κόλλησε για κάποιο διάστημα, όμως αυτό του ναυτικού, ανεξαρτητοποιήθηκε εγκαίρως και όλες οι πληροφορίες λένε πως προπορεύεται αυτή τη στιγμή.

Από πλοία επιτήρησης, πλοία «αστακοί»

Κανονιοφόροι και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου του Αρχηγείου Στόλου, είναι αυτά που θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για να φέρουν το νέο Ισραηλινό όπλο, το οποίο βεβαίως δημιουργεί νέα δεδομένα και τα πάνω κάτω στο Αρχιπέλαγος, ενώ δίνει τη δυνατότητα πλήγματος ακόμη και στην ανοιχτή θάλασσα, με διάφορες ναυτικές τεχνικές.

Το μικρό εκτόπισμα και η θέση απόκρυψης είναι δύο ατού που γνωρίζουν καλά στο ναυτικό και ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν σε κανονιοφόρους αλλά και στα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

Ουσιαστικά με την απόκτηση του όπλου Spike NLOS στα πλοία επιτήρησης, ενισχύονται σημαντικά οι αποστολές ναυτικής απαγόρευσης και κρούσης κατά μονάδων επιφανείας και αποβατικών σκαφών, ενώ με την εμβέλεια που έχει είναι ικανό ν’ αναζητά τους στόχους του ακόμη και πέραν της οριογραμμής…

Επιπλέον με αυτή την προσθήκη υπάρχει αύξηση της ισχύος πυρός σε σχέση με την υφιστάμενη ικανότητα αλλά και με το σύνολό της αποτρεπτικής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι κανονιοφόροι με τους Spike N los από πλοία επιτήρησης μετατρέπονται σε πλοία αστακούς που κινούνται στην οριογραμμή. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Αυτά τα «έξυπνα» όπλα στη ναυτική τους έκδοση μετατρέπουν τις Κανονιοφόρους σε θηρευτές όχι μόνο μικρών σκαφών, αλλά και πολύ μεγαλύτερων μονάδων ενός αντίπαλου στόλου που επιβουλεύεται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η σιωπηρή δουλειά των Επιτελείων

Σίγουρα μια τέτοιου είδους αναβάθμιση εκτός από πονοκέφαλος για το νευρικό γείτονα είναι ουσιαστική αποτροπή για τις μεγάλες μονάδες επιφανείας του στόλου που θα επιχειρήσει να κινηθεί με άνεση ανάμεσα από τα Ελληνικά νησιά, κυρίως σε περίοδο κρίσης.

Τα πολυσυζητημένα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούν το ένα σκέλος της σύγχρονης ναυτικής ισχύος. Είναι αυτά για τα οποία οι εταιρείες κολοσσοί ναυμάχησαν και συνεχίζουν ώστε να τοποθετήσουν και την δική τους «βούλα» σ’ έναν από τους πιο ισχυρούς στόλους, ο οποίος μπορεί να παλιώνει αλλά η ναυτική τέχνη των πληρωμάτων είναι το μεγάλο ατού. Παράλληλα η Δομή Δυνάμεων προβλέπει πολλές αλλαγές και έναν στόλο πολύ πιο ενισχυμένο σε σχέση με τον υφιστάμενο. Και το Πολεμικό Ναυτικό έχει δείξει με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα κατά την κρίση του 2020 ότι έχει το πάνω χέρι στο ναυτικό αγώνα, πόσο δε μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι οι ναυτικοί Spike δημιουργούν νέα δεδομένα.

  • Και μπορεί τα φώτα να πέφτουν- ευλόγως- στις φρεγάτες Belh@rra, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και το πρόγραμμα των κορβετών, όμως σιωπηρά το ναυτικό Επιτελείο ακολούθησε τα βήματα του Στρατού Ξηράς με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει κυριολεκτικά στο παρά πέντε για τη ναυτική έκδοση των Ισραηλινών Spike.

Η Hellasjournal ήταν από τις πρώτες ιστοσελίδες που ανέδειξαν την πρόθεση του ναυτικού να αποκτήσει τα «έξυπνα» ναυτικά όπλα από το Ισραήλ, ήδη από τον Μάρτιο του 2021 και μάλιστα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε περάσει και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην Σούδα, ελληνικό C-130 στο Ριάντ: Η σχέση της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου εκνευρίζει την Τουρκία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: