Η διεθνής «πρωτιά» των Rafale και το τριπλό μέτωπο Αθήνας, Παρισίων και Ουάσινγκτον με φόντο τη Μεσόγειο

Η 332 Μοίρα “Γεράκι” μετά το πράσινο φως της επιχειρησιακής αξιολόγησης που έγινε από το αεροπορικό Επιτελείο, πλέον εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο τόσο σε ασκήσεις με Εθνικό πρόσημο, όσο και σε συμμαχικές εκπαιδεύσεις. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




Ρεπορτάζ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Ακόμη και μέσα στο πυκνό σκοτάδι της Τετάρτης, οι Ελληνικές «ριπές» γίνονται ένα με τις Γαλλικές που απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», έχοντας απέναντί τους τα «γεράκια» της 341 Μοίρας «Βέλος», τα οποία προσομοιάζουν την αεροπορική υποστήριξη του Αντιτορπιλικού Ρούσβελτ των Ηνωμένων Πολιτειών που πλέει στην Αδριατική.

Τέσσερα συνολικά Rafale F3R & «Μ» του Marine Nationale, εμπλέκονται με τα F-16 Block 50, στο δυτικό όριο του FIR Αθηνών και με τον τρόπο αυτό κατ’ ουσία τα «γεράκια» της 332 Μοίρας, με τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα Rafale, τοποθετούνται και στο κάδρο των διεθνών συνεργασιών.

Ένα με τα γαλλικά

Ήδη από το πρωί της ίδιας ημέρας τα Rafale της 332 Μοίρας έγιναν ένα με τα γαλλικά, έχοντας «απέναντι», τους πολύπειρους «αναχαιτιστές» της 330 Μοίρας «Κεραυνός».

Όμως Ελλάδα και Γαλλία δεν αρκούνται σε μια νυχτερινή εκπαίδευση, που έχει πάντα τις δικές της ξεχωριστές απαιτήσεις. Άλλωστε το Ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο όπως είχε τονίσει στο παρελθόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προβλέπει 203 κοινές εκπαιδεύσεις.

  • Όσο το Σαρλ Ντε Γκωλ διασχίζει τη Μεσόγειο στο πλαίσιο της γαλλικής επιχείρησης ANTARES (σ.σ. αυτή την ώρα βρίσκεται στ’ ανοιχτά της Σικελίας) και πλησιάζει προς τα νότια της Κρήτης, οι «ριπές» των Γάλλων θα πετούν κάθε μέρα μαζί με τα «μπλε φτερά» της 4,5 γενιάς κι όχι μόνο.

 

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η κοινή σχεδίαση έχει προηγηθεί και όπως το βράδυ της Τετάρτης Ελληνικά και Γαλλικά Rafale γίνονται ένα comao, σχηματισμός δηλαδή, το ίδιο θα πράξουν και το πρωί της Πέμπτης όπου η 6άδα των «ριπών» θ’ αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του Αιγαίου, τους ιπταμένους της 337 Μοίρας που θ’ απογειωθούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας με τα F-16 Block 52 plus.

Και αφού ολοκληρωθούν οι εναέριες συνεκπαιδεύσεις τα Γαλλικά Rafale θα προχωρήσουν και σε άφεση βομβών στο πεδίο βολής Καράβια.

Την Παρασκευή το «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα βρίσκεται πλέον νότια της Κρήτης. Και οι ιπτάμενοι των Rafale M του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, από την στιγμή που θα απονηωθούν θα γίνουν ένας μικτός σχηματισμός με F-16 από τις δυο Μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης. Τότε θα ξεκινήσουν νέα σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν από αερομαχίες, έως και ασκήσεις κρούσης, όπου τα γαλλικά μαχητικά θ’ ανοίγουν την εναέρια οδό, ώστε να χτυπήσουν με τα όπλα τους τα «γεράκια» από την 340 & 343 Μοίρα.

Τα Rafale M του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνονται από το πρωί της Τετάρτης και συνεκπαιδεύονται με τα Ελληνικά Rafale F3R. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Και την Παρασκευή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπονται «αφέσεις» βομβών από τα Γαλλικά μαχητικά στο ίδιο πεδίο βολής.

«Αντάρα» για την Άγκυρα…

Η επιχείρηση ANTARES μπορεί να έχει πάρει την ονομασία της από τον αντίθετο αστερισμό από εκείνον του Άρη, όμως φέρνει «αντάρα» στην γείτονα που βλέπει και πάλι ότι οι Γάλλοι βρίσκονται στην καρδιά των γεγονότων και εκεί που η Άγκυρα δημιουργεί μονίμως προβλήματα.
Και στο κοινό μέτωπο κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού και της πολιτικής των κανονιοφόρων που ασπάζεται η Άγκυρα, ήδη έχουν ταχθεί οι χώρες που θεωρούν πως η Μεσόγειος δεν πρέπει να είναι πεδίο ανάδειξης νέο-αυτοκρατορικών τάσεων.

  • Άλλωστε αυτές τις τάσεις αντιμετωπίζει καθημερινά η Αθήνα η οποία παρουσιάζεται ενισχυμένη από τις συμμαχίες και δυναμική με την στάση που κρατούν οι φρουροί των συνόρων, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.=
Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή τα Γαλλικά Rafale έχουν να «αντιμετωπίσουν», πέραν των Ελληνικών σε ορισμένα σενάρια και τα F-16 από διάφορες πολεμικές μοίρες που εντάσσονται στον σχεδιασμό των συνεκπαιδεύσεων. Πηγή: Hellasjournal

Την στιγμή που η γείτων δεν σταματά να προκαλεί και να τεστάρει τα αντανακλαστικά, τις δυνατότητες, την πυγμή των φρουρών του Ελληνικού ουρανού, τα «μπλε φτερά» απαντούν σκληρά και παράλληλα δεν σταματούν να δηλώνουν παρόν σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τι κι αν οι Τούρκοι κατάφεραν- λόγω περιορισμένων διαθεσιμοτήτων- να βρουν την Τρίτη 30 αεροσκάφη για να πράξουν ακόμη μια παρανομία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η μαζική παρανομία απαντήθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μαζικά και αποφασιστικά.

Ομως ο «νευρικοί» γείτονές μας, καταγράφουν την υπερμεγέθη δραστηριότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπου την ώρα που κάποιοι ιπτάμενοι και αεροσκάφη κυνηγούν στην κυριολεξία κάθε έκνομη τουρκική ενέργεια εντός του FIR Αθηνών, κάποιοι άλλοι εκπαιδεύονται σε όλο το εύρος του Ελληνικού ουρανού, είτε μόνοι είτε με συμμάχους.

Και στις τουρκικές σημειώσεις πλέον συμπεριλαμβάνεται και η υπεροχή των Rafale, αλλά και των Viper που γι’ αυτούς ακόμη παραμένουν… όνειρο!

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις: Οι «μυστικές» συναντήσεις στα όρια του FIR Αθηνών – Η αναγνώριση και η επόμενη ημέρα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: