Οι Αμερικάνοι “προδίδουν” τους Κούρδους; Έχει δικαίωμα η Τουρκία, λένε, αλλά ανησυχούν και για τους συμμάχους τους στη Συρία

epa10267911 National Security Council Coordinator for Strategic Communications John Kirby participates in a news briefing at the White House in Washington, DC, USA. EPA, Chris Kleponis, POOL




“Η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από τρομοκρατική απειλή, ειδικά στο νότο. Φυσικά, έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τους πολίτες τους”.

Όμως, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, που απάντησε σε ερωτήσεις των διαπιστευμένων ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, εξέφρασε και μεγάλη ανησυχία για τον πόλεμο που διεξάγεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, των Κούρδων του YPG και των Αράβων εταίρων τους.

Είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για διασυνοριακές επιχειρήσεις, οι οποίες είπε ότι θα επηρεάσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατικής ομάδας Daesh/ISIS που διεξάγεται από την οργάνωση YPG και SDF.

Οι επιχειρήσεις «μπορεί να αναγκάσουν μια αντίδραση από ορισμένους από τους εταίρους μας των SDF, η οποία θα περιόριζε την ικανότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του ISIS», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τους ανησυχούν οι εξελίξεις (σ.σ. εννοεί τις επιθέσεις των Τούρκων) που λογικό είναι θα επηρεάσουν τον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών του ISIS.

«Μια επιχείρηση στην περιοχή μπορεί να περιορίσει την ικανότητα των εταίρων μας SDF (σ.σ.: Κούρδοι και Άραβες) να πολεμήσουν τον ISIS. Θέλουμε να συνεχίσουμε την πίεση» (εννοεί εναντίον των τζιχαντιστών), τόνισε ο κ. Κίρμπι σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορέιο Ανατολού.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ακόμα ότι δεν έγινε «καμία συζήτηση με τους Ρώσους σχετικά με την τουρκική επιχείρηση στη Συρία».

Tουρκικά μαχητικά χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εναέριο χώρο που ελέγχεται από Ρωσία και ΗΠΑ κατά των Κούρδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: