Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με Τούρκους του Καζακστάν. Φωτογραφία Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu
«Μια ιταλική εταιρεία υπέβαλε αίτηση στην Τουρκία για να κάνει επιστημονική έρευνα στην δική μας υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει αναγνώριση της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Και εμείς φυσικά τους δώσαμε αυτή την άδεια υποκείμενη σε κάποιους όρους φυσικά».
Αυτά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας κατά την έναρξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Η αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι γενική καθόλου συγκεκριμένη και είναι προφανές ότι δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτε. Ειδικά όταν μια έρευνα, από ιδιωτική προφανώς εταιρεία, σε όποια περιοχή και να γίνει, τούτο σημαίνει και αναγνώριση υφαλοκρηπίδας. Ας ελπίσουμε, βέβαια, ότι ποι έρευνες δεν θα γίνουν σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου ή της Ελλάδος.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κομπάζοντας είπε ενώπιον των βουλευτών ότι «τα τελευταία δύο χρόνια αποτρέψαμε στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, 9 παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας μας από το δίδυμο Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων, τις οποίες κοινοποιήσαμε στον ΟΗΕ». Έσπευσε δε να αναφερθεί και στο προσφιλές θέμα για αποστρατικοποίηση των νησιών.
Παρέπεμψε σε δυο επιστολές που έχει στείλει στα Ηνωμένα Έθνη, τον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας πως «διατάραξαν την ισορροπία της Ελλάδας».
Οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, πλην της αναφοράς του για τις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού σκάφους, δεν παρουσιάζουν οτιδήποτε καινούργιο. Τα όσα είπε για το Κυπριακό είναι επανάληψη του γνωστού αφηγήματος για λύση δυο κρατών.
Για τις σχέσεις με το Ισραήλ, είπε ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν με το Ισραήλ στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων και του σεβασμού των «αμοιβαίων ευαισθησιών» σπεύδοντας να αναφερθεί στους Παλαιστίνιους.
Το επόμενο βήμα της Άγκυρας αναμένεται να γίνει με αποστολή του τέταρτου γεωτρύπανου στην περιοχή μας. Κατά πάσα πιθανότητα στην κυπριακή ΑΟΖ( νοτιοδυτικά του νησιού).
Σύμφωνα, πάντως, με το τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων, Ανατολού, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των εργασιών του στη Μεσόγειο και επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για συντήρηση και ανεφοδιασμό.
Το γεωτρύπανο απέπλευσε από το λιμάνι Τασουτζού στις 9 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στο κοίτασμα Γιορουκλέρ 1, στα ανοικτά της Μερσίνας. Τώρα αναμένεται το επόμενο ταξίδι.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE