H Κυπρος, τα τελευταία χρόνια, αναβάθμισε σημαντικά τις αμυντικές της δυνατότητες: Συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, λέει ο Πετρίδης

From left to right: Josep BORRELL FONTELLES (High Representative of the EU for Foreign Affairs and Security Policy, EEAS), Charalambos PETRIDES (Minister for Defence, Cyprus). Copyright: European Union




Tα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις αμυντικές της δυνατότητες, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης.

Μιλώντας μετά από συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής αναφέρθηκε επίσης σε σειρά μέτρων που έχει περάσει το Υπουργικό για ενίσχυση του θεσμού των ΣΥΟΠ.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία, πέρα από τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας για το 2023, υπήρξαν και άλλα σημαντικά ζητήματα, στα οποία δόθηκαν πειστικές και σημαντικές απαντήσεις που αφορούν τόσο τους συμβασιούχους αξιωματικούς, όσο κυρίως τους συμβασιούχους οπλίτες.

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ευχαρίστησε την επιτροπή για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία τα τελευταία 2,5 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι σε δύσκολους καιρούς η σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων ενισχύει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων που ανεμπόδιστα υλοποιούν την αποστολή τους.

Τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις αμυντικές της δυνατότητες, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, τόσο σε επίπεδο υλικού εξοπλισμού και ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και σε επίπεδο συμμαχιών, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι σε μία διαρκή συμμετοχή με διεθνείς διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις και συνεργασίες που έχουν επιφέρει εμπειρία και διαλειτουργικότητα μαζί με τους συμμάχους της, «με την πολιτική του Υπουργείου να είναι σταθερά προσηλωμένη στην εδραίωση των στόχων και των σχέσεων με την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και άλλων περιφερειακών συμμαχιών».

Προσέθεσε πως από το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν περάσει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η άρση των περιορισμών των 10 χρόνων για τους ΣΥΟΠ, κάτι που σημαίνει πως από εδώ και στο εξής θα μπορούν να παραμένουν μέχρι και τον ηλικιακό περιορισμό των 42 ετών, ενώ γίνεται επεξεργασία πακέτου μέτρων για ενίσχυση του θεσμού, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα ένταξής τους και μετά τα 42 χρόνια, μία μελέτη η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τις πιθανές μελλοντικές απολαβές αλλά και την εξειδίκευση της κατάρτισής τους.

«Θεωρώ ότι αγγίξαμε διάφορα διαχρονικά θέματα, τόσο των ΣΥΟΠ, των ΣΥΠ αλλά και άλλων κατηγοριών, εκσυγχρονίσαμε νομοθεσίες, βάλαμε στόχους πέρα από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και τις διεθνείς σχέσεις και τον πυλώνα των αμυντικών σχέσεων, υλοποιήσαμε και ηλεκτρονικές πλατφόρμες προς όφελος των πολιτών, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση εφόσον έχουμε πάρει και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη σύναψη πράσινης ανάπτυξης», είπε.

«Έχουμε προχωρήσει σε αρκετούς τομείς και μπαίνουμε πλέον από το θέμα της σύναψης συμφωνιών στην υλοποίηση, από τη θεωρία στην πράξη, και είναι πολύ σημαντικό να υλοποιήσουμε ορθολογιστικά όλα τα προγράμματα και τις συμβάσεις τις οποίες έχουμε θέσει», κατέληξε ο Υπουργός Άμυνας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξήρε και αυτός από την πλευρά του την αγαστή και πολύ εποικοδομητική συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Άμυνας, όσο και με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και τα στελέχη της.

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της επιτροπής ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, καθώς κύριος στόχος ήταν να υπηρετήσουν και να εξυπηρετήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με την άμυνα της χώρας και την αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, τόσο σε επίπεδο οπλικών συστημάτων, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, κάτι αναγκαίο και απαραίτητο σε μια περίοδο όπου η Κύπρος δέχεται ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής Τουρκίας.

Ο κ. Σιζόπουλος συμπλήρωσε πως στη σημερινή συνεδρία, πέρα από τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας για το 2023, υπήρξαν και άλλα σημαντικά ζητήματα, στα οποία δόθηκαν πειστικές και σημαντικές απαντήσεις που αφορούν τόσο τους συμβασιούχους αξιωματικούς, όσο κυρίως τους συμβασιούχους οπλίτες.

Ανέφερε εν συνεχεία πως με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία, ίσως και την ολότητα των μελών της επιτροπής Άμυνας, δίνεται μία επαγγελματική και όχι μόνο προοπτική στους συμβασιούχους οπλίτες ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά κυρίως στο επίπεδο της εμπειρίας την οποία θα μπορούν να αποκτούν στη συνέχεια για την υπηρεσία τους σε εξειδικευμένα πια θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας.

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η εποικοδομητική συνεργασία της Επιτροπής Άμυνας με το Υπουργείο και το Γενικό Επιτελείο θα συνεχίσει και στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», κατέληξε.

Ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ καταψήφισε έκθεση που καταδίκαζε το Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο, καταγγέλλει το Δημοκρατικό Κόμμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: