Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: Σε Γιάννενα και Αγχίαλο, οι δύο από τις έξι Βάσεις Ετοιμότητας

FILE PHOTO: Ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης Super Puma via pixabay.com, Marcel Langthim




Με τροποποιήσεις ως προς τις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι Βάσεις Ετοιμότητας και Επιφυλακής, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον «Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης: “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος”».

Στο νομοσχέδιο, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ορίζεται ότι για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης συστήνονται, ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, έξι Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής (ΒΕΕ) σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ο αριθμός των οποίων μπορεί να τροποποιείται στο πλαίσιο επικαιροποίησης του ΕΣΕΕΔ. Σε καθεμία από τις ΒΕΕ διατίθενται εναέρια μέσα (ελικόπτερα) καθώς και το αναγκαίο προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επισημάνθηκε ότι η μια Βάση Ετοιμότητας πρέπει να εγκατασταθεί, αντί για το Άκτιο στα Γιάννενα.

«Στα Γιάννενα έχουμε δυσκολία, όσον αφορά την εξυπηρέτηση σε καύσιμα. Θα κοιτάξουμε να το λύσουμε. Θα πάμε λοιπόν στα Γιάννενα, αντί για το ‘Ακτιο, γιατί επιχειρησιακά καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή. Επίσης, αντί για τη Λάρισα που την είχαμε προσδιορίσει ως Βάση Ετοιμότητας, λόγω της εγγύτητας στον Όλυμπο, όπου έχουμε αρκετά περιστατικά, θα απομακρυνθούμε κατά 30 χιλιόμετρα και θα πάμε στην Αγχίαλο, εφόσον θεωρείται ότι επιχειρησιακά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, γιατί έχουμε και τη Θεσσαλονίκη βορειότερα», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, οι περιοχές που θα εγκατασταθούν οι πρώτες Βάσεις Ετοιμότητας και Επιφυλακής, επελέγησαν με κριτήρια την επισκεψιμότητα στους ορεινούς όγκους, τον αριθμό των ατυχημάτων που δηλώνονται στην Πυροσβεστική, τις επιχειρήσεις όπου καλείται το Πυροσβεστικό Σώμα να επέμβει αλλά και το πού βρίσκονται τα υφιστάμενα αεροδρόμια. Ο νησιωτικός χώρος, όπως είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα συνεχίσει να στηρίζεται στα υφιστάμενα μέσα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που και σήμερα συντρέχει σε τέτοια περιστατικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Επιθετική κίνηση του Κρις Πάπας, θέτει όρους στην Τουρκία: Να πάρει τα F-16 ΜΟΝΟ αν σταματήσει τις υπερπτήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: