Επέκταση των ερευνών της ExxonMobil στην Κρήτη: Σε 2-3 χρόνια μπορούμε να βγάλουμε αέριο, λέει ο Γιάννης Μανιάτης [videos]

File Photo: Εξέδρα φυσικού αερίου. Φωτογραφία: ExxonMobil




«Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγάλουμε να παράξει ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας και σε ότι αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα όσο και για την οικονομία μας γενικότερα».

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την ExxοnMobil, στην περιοχή της Κρήτης.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρία για να πραγματοποιήσει έρευνες. «Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

«Έτοιμοι για οποιοδήποτε επεισόδιο»

Ερωτώμενος για πιθανή πρόκληση από τις έρευνες του τουρκικού «Αμπντουλαμίντ Χαν», ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «έχουμε δείξει ότι αντιδρούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοί να απαντήσουμε σε κάθε επεισόδιο. Είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Θα είναι 3πλά και 4πλα προβληματισμένος όποιος σκεφτεί να κάνει κάτι καθώς συναντά και την άρνηση των εταίρων μας. Όποιος φλερτάρει με τον αναθεωρητισμό βρίσκει απέναντί του όλες τις δυνάμεις από όλο τον κόσμο».




Μανιάτης: Παραγωγή σε 2-3 χρόνια

Την άποψη ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα θα μπορούσε σε 2-3 χρόνια να έχει το «δικό της» αέριο εξέφρασε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Ενέργειας, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης.

«Υπό την προϋπόθεση ότι οι υπηρεσίες του κράτους θα αδειοδοτούν στο χρόνο που επιβάλλουν οι νόμοι, τα δικαστήρια θα δικάζουν σε έναν εύλογο χρόνο – με φαστ τρακ διαδικασίες δηλαδή – μπορούμε σε 2-3 χρόνια να έχουμε το δικό μας αέριο», είπε ο κ. Μανιάτης.

Νωρίτερα, σημείωνε ότι «σήμερα η Ελλάδα έπρεπε να έχει 5-6 εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου, [αλλά] δυστυχώς τα προηγούμενα 7-8 χρόνια δεν κάναμε απολύτως τίποτα» και εξέφραζε την πίστη ότι με την εξαγγελία της επανεκκίνησης του προγράμματος «δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα».




Απαντώντας σε «μια ερώτηση που κυκλοφορεί στον αέρα» για το αν έχουμε κοιτάσματα, και αν «αυτά που έχουμε θα απαξιωθούν γιατί γρήγορα θα περάσουμε στην πράσινη ενέργεια», ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε πράσινες μορφές ενέργειας – αυτό είναι αυτονόητο – παράλληλα όμως και ταυτόχρονα χρειαζόμαστε και πολύ φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης», καθώς «έχει εκτιμηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ότι τα επόμενα 20 χρόνια η ποσότητα του φυσικού αερίου που θα χρειάζεται για την παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 20%».

«Αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί με αρκετή σωφροσύνη – και προς όφελος της εθνικής οικονομίας γιατί τα έσοδα πηγαίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα – σοφία και επιμονή, μπορούμε τα επόμενα χρόνια να ανοίξουμε νέους ορίζοντες και οικονομικής ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος και αναβάθμισης της γεωπολιτικής μας θέσης, αλλά και δημιουργίας πολλών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Σχολιάζοντας τέλος την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για «μια εισήγηση που αυτογελοιοποιεί την ίδια την Επιτροπή».

«Είναι σαν λες ότι «έχω πολλά τροχαία ατυχήματα και για να τα περιορίσω βάζω ανώτατο όριο ταχύτητας τα 500 χλμ./ώρα»», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από skai.gr και ertnews.gr

Νέα άθλια εργαλειοποίηση των γεωτρήσεων από τον Ερντογάν: Βγάζει ξανά το πλοίο – γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: