Ελληνικό “Watergate”: “Το σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκλονίζει την κυβέρνηση” μέσα από το πρακτορείο AFP Και την L’Express

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζεται με κόσμο στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων της περιόδου 2016-21, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Εκτενές τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP στην ιστοσελίδα του περιοδικού L’EXPRESS σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι έθεσε υπό παρακολούθηση αρκετούς δημοσιογράφους, έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης χάρη στη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.

Τίτλος: “Ελληνικό «Watergate»: για να καταλάβετε τα πάντα για το σκάνδαλο των υποκλοπών που συγκλονίζει την κυβέρνηση” – [“Watergate” grec: tout comprendre au scandale d’écoutes qui ébranle le gouvernement]

Οκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα εκλέξουν τον νέο πρωθυπουργό, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βυθιστεί, από τον Αύγουστο, σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών πολιτικών προσώπων και ανθρώπων των ΜΜΕ σχολιάζει το πρακτορειακό δημοσίευμα αναφερόμενο εν συνεχεία στις “αποκαλύψεις” της εφημερίδας Documento καθώς και στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA που θέλησε να ρίξει φως στην υπόθεση.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε την παρακολούθηση του στελέχους της αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη επικαλούμενος «λάθος» των υπηρεσιών πληροφοριών, αρνούμενος έντονα ότι είχε θέσει σε τηλεφωνική παρακολούθηση υπουργούς του. Υποστήριξε επίσης ότι το ελληνικό κράτος «δεν είχε αγοράσει ούτε χρησιμοποιήσει ποτέ» το λογισμικό Predator.

Όπως σχολιάζεται, αυτή η υπόθεση και οι νέες εξελίξεις γύρω από αυτήν κλονίζουν τη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην εξουσία εδώ και τρία χρόνια, κινείται ήδη αρκετούς μήνες σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Μετά την εκλογή του τον Ιούλιο του 2019, ο πρωθυπουργός είχε θέσει τις ελληνικές πληροφορίες απευθείας υπό την αιγίδα του. Υπήρχαν ήδη υποψίες ότι η κυβέρνησή του παρακολουθούσε δημοσιογράφους που εργάζονταν σε ευαίσθητα θέματα, όπως η διαφθορά και η μετανάστευση.

Το ελληνικό κράτος είχε επίσης κατηγορηθεί για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία, κάτι το οποίο αρνείται. Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια τεταμένη οικονομική κατάσταση, καθώς πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια του πληθωρισμού, που έφτασε το 9,1% τον Οκτώβριο.

Δύο σημαντικά πρόσωπα απομακρύνθηκαν μετά τις πρώτες αποκαλύψεις τον περασμένο Αύγουστο: ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ένας στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού -που είναι και ανιψιός του, σημειώνει το δημοσίευμα επανερχόμενο στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα η υπόθεση αυτή είναι σημαντική καθώς σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βυθισμένη σε αυτές τις υποθέσεις σκανδάλων, απειλείται, ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο του 2023. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η εμπιστοσύνη των 27 κρατών-μελών στην Ελλάδα που έχει επηρεαστεί.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την Ουγγαρία, την Πολωνία ή την Ισπανία η Ελλάδα συνεχίζει να αρνείται τη χρήση τέτοιων λογισμικών. Εν συνεχεία γίνεται αναφορά στις δηλώσεις που έκανε σχετικά με την υπόθεση η ευρωβουλευτής Sophie in’t Veld, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA.

Μετά την αποκάλυψη του βουλευτή της αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη είχε συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή από την ελληνική Βουλή -πολλοί όμως κάνουν λόγο για εμπόδια στην έρευνα καθώς δεν κλήθηκε ο πρωθυπουργός.

“Δεν ερεύνησαν τις θυγατρικές της εταιρείας Intellexa, ούτε κατάσχεσαν server ή υπολογιστές (…). Δυστυχώς, ορισμένα έγγραφα καταστράφηκαν”, εξέφρασε με λύπη η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA σε συνέντευξή της στη Le Monde.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απέστειλε δέκα ευρωβουλευτές για την υπόθεση, αντιμετώπισε επίσης τη σιωπή του πρωθυπουργού, καθώς και εκείνη του ομίλου που εμπορεύεται το λογισμικό στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ελληνική επιτροπή να διερευνήσει «επειγόντως και ενδελεχώς πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους», καταλήγει το τηλεγράφημα.

ΠΗΓΗ: AFP στην ιστοσελίδα του περιοδικού L’EXPRESS

Ο Ερντογάν είναι ένας αστείος τύπος: Κοιμόταν και ονειρευόταν να φύγει ο Μενέντεζ, αλλά ο γερουσιαστής μένει και τον περιμένει στη γωνία!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: