Εκλογές αλά Μεντερές προετοιμάζει ο Ερντογάν: Ξεχνάει φαίνεται την κατάληξή του στην κρεμάλα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντρογάν, εδώ και πολλούς μήνες είναι απολύτως προφανές ότι άγχεται για την πολιτική του κατάληξη που ενδέχεται να συνάδει και με συνέπειες για τη συνέχεια της ζωής του.

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσε να επανεκλεγεί ως πρόεδρος και αν το κόμμα του θα διατηρήσει την πελιοψηφία στη Βουλή απέναντι στην ενωμένη αντιπολίτευση, ο επί δύο δεκαετίες αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Τουρκίας αισθάνεται τη Γη να φεύγει κάτω από τα πόδια του.

Αυτό που φοβάται περισσότερο απ’ όλα, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, είναι η επόμενη ημέρα που θα τον βρει ως ιδιώτη πρώην πρόεδρο. Η εκτίμηση είναι ότι θα είναι πλέον έρμαιο στα χέρια της αντιπολίτευσης και ενδεχομένως θα κληθεί να απολογηθεί ίσως και να δικαστεί για όλο το πλέγμα εξουσίας που έχει στήσει αυτά τα χρόνια: Οι αναφορές της αντιπολίτευσης για σχέσεις με τη μαφία και εμπόρους ναρκωτικών είναι σαφείς, όπως και οι πληροφορίες για τις οικονομικές επιχειρήσεις της οικογένειας Ερντογάν μέσω παρένθετων προσώπων.

Με όλα αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν αναζητά νομικά τερτίπια αρχικά για να μπορέσει να νομιμοποιήσει το ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής υποψηφιότητας καθώς το Σύνταγμα που ο ίδιος έφτιαξε το απαγορεύει. Υπάρχει όμως ένα παράθυρο που το επιτρέπει αν πρόκειται για πρόωρες εκλογές.

Σε αυτή τη λεπτή γραμμή φαίνεται ότι αποφάσισε να σχοινοβατήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας: Ενώ κανονικά οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν στις 18 Ιουνίου 2023, ο ίδιος συζητά το ενδεχόμενο να τις προκηρύξει προσχηματικά λίγες εβδομάδες νωρίτερα και έτσι να θεωρηθούν πρόωρες.

Και μια λεπτομέρεια που ίσως κάνει, μεταφυσικά, είναι αλήθεια της διαφορά.

Η επικρατέστερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η 14η Μαΐου που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς είναι η ημέρα των βουλευτικών εκλογών του 1950 κατά την οποία αναδείχτηκε πρωθυπουργός ο Αντνάν Μεντερές για τον οποίον τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό ο πρόεδρος Ερντογάν.

Βέβαια είναι παράδοξο πως δεν(;) φοβάται ότι θα έχει την τύχη του.

Πεθαίνοντας στην κρεμάλα

Ο Αντνάν Μεντερές (Adnan Menderes, 1899 – 17 Σεπτεμβρίου 1961)  ήταν ο 9ος Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Γεννήθηκε το 1899 στις Τράλλεις. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Σμύρνης και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή της Άγκυρας. Κατά την διάρκεια Ελληνικής Στρατιωτικής παρουσίας στην Ιωνία (1919 – 1922) ήταν επικεφαλής ομάδας ατάκτων (τσέτες), βαρυνόμενος με τη σφαγή των 31 νεαρών χριστιανών προσκόπων του Αϊδινίου, τον Ιούνιο του 1919. Το επίθετό του προέρχεται από την ελληνική λέξη Μαίανδρος και τo έλαβε μετά την υπό του Κεμάλ Ατατούρκ επιβολή της υποχρεωτικής πατρογονικής επωνυμίας, από τον ποταμό Μαίανδρο, όπου και διατηρούσε πολλά πατρικά κτήματα.

Ασχολούμενος με την πολιτική, εκλέχθηκε στην αρχή βουλευτής Αϊδινίου και υπήρξε πρόεδρος και εισηγητής διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Το 1945 ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα. Μετά τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές της 14 Μαΐου 1950, ανέλαβε την προεδρία της τουρκικής κυβέρνησης. Τότε ως Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Φουάτ Κιοπρουλού επισκέφθηκε την Αθήνα κατά τον Απρίλιο του 1952, όπου είχε σοβαρές συνεννοήσεις με την ελληνική κυβέρνηση επί κοινού αμυντικού δόγματος (οργάνωση κοινής άμυνας με συντονισμό κοινής πολιτικής) για την είσοδο αμφοτέρων των χωρών στο ΝΑΤΟ. Τον Οκτώβριο του 1952 μετέβη με τον ίδιο υπουργό Εξωτερικών στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση της Αγγλικής Κυβέρνησης, για συνεννόηση σχετικά με την οργάνωση της άμυνας στη Μέση Ανατολή. Ανέλαβε πέντε φορές Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Το 1960 συνελήφθη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και μαζί με τον τέως Πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ και άλλους υπουργούς οδηγήθηκε σε πολύμηνη δίκη κατηγορούμενος για πλείστα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, γεγονότα που έμειναν γνωστά ως «Σεπτεμβριανά». Τελικά από τις εκδοθείσες κατά κεφάλαια της όλης κατηγορίας αποφάσεις καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στη νήσο Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Με πληροφορίες από ertnews.gr και el.wikipedia.org
Ελλάδα Αθήνα 

Κρυφές επιχειρήσεις κατά επικριτών του Ερντογάν στην Ευρώπη: Τις οργανώνουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: