Χολόντομορ: Ο Σταλινικός λιμός που αποδεκάτισε την Ουκρανία αναγνωρίζεται ως γενοκτονία από την Γερμανία [videos]

FILE PHOTO: Η σχεδιασμένη από τον Στάλιν μεγαλύτερη στην ιστορία ανθρωπογενής λιμοκτονία, λέγεται Χολοντομόρ. Εφιαλτικές ομοιότητες με σήμερα. Screenshot via YouTube




Είναι μια κίνηση υποχρέωσης απέναντι στην Ιστορία αλλά και μια κίνηση που η γερμανική βουλή ευελπιστεί ότι θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον σημερινό ένοικο του Κρεμλίνου, καθώς λόγω της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία για μια ακόμη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική ενός εσκεμμένου και εκτεταμένου λιμού.

  • Βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας και της αντιπολίτευσης προτείνουν με σχέδιο ψηφίσματος να αναγνωρισθεί ως γενοκτονία ο μαζικός λιμός που επέβαλε ο Στάλιν την περίοδο 1932-33, γνωστός με την ονομασία “Χολοντομόρ”, όταν περί τα 7,5 έως 10 εκατομμύρια Ουκρανοί, πέθαναν από ασιτία. 

Χολοντομόρ σημαίνει στα Ουκρανικά κυριολεκτικά “θάνατος από πείνα”΄- κι αυτή υπήρξε η μοίρα που επεφύλαξε κατόπιν σχεδίου ο Στάλιν σε έναν στους 8 κατοίκους του άλλοτε σιτοβολώνα της Σοβιετικής Ένωσης, την Ουκρανία. 

Το σχέδιο ψηφίσματος υπογραμμίζει τις προσπάθειες της τότε σοβιετικής ηγεσίας να ελέγξει και να καταστείλει τους αγρότες καθώς και την ουκρανική κουλτούρα και γλώσσα μέσω της πείνας και της καταστολής.

Αυτό «από τη σημερινή οπτική γωνία, υποδηλώνει έναν ιστορικο-πολιτικό χαρακτηρισμό ως γενοκτονία. Το γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) συμφωνεί με αυτή την κατηγοριοποίηση».

«Το Χολοντομόρ εντάσσεται στον κατάλογο των μισάνθρωπων εγκλημάτων των ολοκληρωτικών συστημάτων που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Όλη η Ουκρανία υπέφερε από την πείνα και την καταστολή, όχι μόνο οι σιτοπαραγωγικές περιοχές της. Από τη σημερινή οπτική γωνία, αυτό θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία με ιστορικούς και πολιτικούς όρους» αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος

Σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης , το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag)την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Μολδαβία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Χολοντομόρ ως γενοκτονία.

Η Γερμανίδα υπουργός, Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, χαιρέτισε τις προσπάθειες της κάτω βουλής της Buntestag και αυτή ήταν η μεγαλύτερη στήριξη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επίσης εξέφρασε την υποστήριξη του , αλλά δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτηση του στο Twitter έγραψε ότι είναι ευγνώμων στην Γερμανία και χαρακτήρισε την απόφαση ορόσημο.

Για εκατοντάδες χρόνια, η ουκρανική γλώσσα και κάθε έκφραση του ουκρανικού πολιτισμού και της ανεξάρτητης ταυτότητας του καταπνίγονταν, πρώτα υπό τη ρωσική αυτοκρατορία των τσάρων και αργότερα από τους Σοβιετικούς.

Τον Νοέμβριο του 1932,  ο στυγνός δικτάτορας και υπεύθυνος για εκατομμύρια χαμένες ζωές Ιωσήφ Στάλιν έστειλε την αστυνομία να κατασχέσει όλα τα σιτηρά και τα ζώα από τα νεοκολεκτιβοποιημένα ουκρανικά αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που χρειάζονταν για τη φύτευση της επόμενης σοδειάς.

Εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα τους επόμενους μήνες από αυτό που ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Yale, Τίμοθι Σνάϊντερ (Timothy Snyder) έχει χαρακτηρίσει «σαφώς προμελετημένη μαζική δολοφονία».

Σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης το κείμενο του ψηφίσματος θα είναι έτοιμο την Ημέρα μνήμης των θυμάτων της Χολοντομόρ, την οποία στην Ουκρανία τιμούν το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου.

Εξαιτίας της βιαίας κολεκτιβοποίησης της αγροτικής οικονομίας στην Σοβιετική Ένωση, που πραγματοποιήθηκε επί διακυβέρνησης του Ιωσήφ Στάλιν το 1932-33, στην χώρα υπήρξε μεγάλος λιμός θύματα του οποίου υπήρξαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Το  Χολοντομόρ εδώ και χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο θέμα διαφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η Μόσχα υπερασπιζόμενη τα σταλινικά εγκλήματα, ισχυρίζεται – παρά τα ατράνταχτα θεμελιωμένα από επιστημονικές έρευνες στοιχεία – ότι θύματα του μαζικού λιμού δεν ήταν μόνο οι Ουκρανοί, αλλά και εκατομμύρια κάτοικοι της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, συνοδευόμενος από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο της Χολοντομόρ, ενώ όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στα όσα συζήτησαν οι δυο ηγέτες ήταν κι η αναγνώριση της Χολοντομόρ ως “γενοκτονίας” από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πούτιν συνεχιστής του Στάλιν

«Ο Πούτιν είναι μέρος της σκληρής και εγκληματικής παράδοσης του Στάλιν», δήλωσε ο Ρόμπιν Βάγκενερ, ο βουλευτής του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων που εισήγαγε το ψήφισμα.

«Σήμερα ο ρωσικός τρόμος στοιχειώνει και πάλι την Ουκρανία. Για άλλη μια φορά το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί βία και τρόμο για να στερηθεί η  Ουκρανία από τα προς το ζην, να υποταχθεί μια ολόκληρη χώρα», δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Knut Abraham, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) μέλος της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου, είπε ότι το ψήφισμα έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στη Μόσχα.

«Αυτή η αναγνώριση είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί η Ουκρανία έχει γίνει και πάλι στόχος της ρωσικής επιθετικότητας».

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Μαύρη τρύπα από το Διάστημα η Ουκρανία: Τερατούργημα του Πούτιν που σκέφεται να «συνεχίσει τον πόλεμο για χρόνια»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: