Το θρυλικό ναυάγιο του Gild Dragon, το 1655, ξαναζωντανεύει: Τα ευρήματα που… καλούνται να δώσουν απαντήσεις [photo, videos]

Το Gilt Dragon το 1655 Πηγή heritagedaily.com




Το Gilt Dragon ήταν ένα πλοίο μήκους 41,8 μέτρων και 260 τόνων που κατασκευάστηκε το 1653 από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

Το 1655, το πλοίο απέπλευσε από το Τέξελ με προορισμό τη Τζακάρτα, μεταφέροντας σεντούκια από ασήμι αξίας 78.6000 φιορινιών (νόμισμα Ουγγαρίας)  και ένα μεγάλο φορτίο εμπορικών αγαθών.

Το επόμενο έτος, το πλοίο προσέκρουσε σε ύφαλο και ναυάγησε κοντά στο Ledge Point βόρεια του Περθ. Από τα 193 μέλη του πληρώματος, μόνο 75 έφτασαν στην ξηρά, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου του πλοίου Pieter Albertszoon.

Στις 7 Μαΐου 1656, περίπου εννέα ημέρες μετά τη βύθιση του πλοίου, ο πηδαλιούχος και έξι μέλη του πληρώματος απεστάλησαν στη Μπαταβία για να καλέσουν βοήθεια. Χρειάστηκαν 40 ημέρες μέχρι να φτάσουν στη Μπαταβία αλλά έκτοτε τα ίχνη τους εξαφανίστηκαν.

Τον Μάρτιο του 2015, ο Steve Caffery, του Gilt Dragon Research Group, ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε αντίγραφα δύο επιστολών που μετέφεραν οι επτά επιζώντες στη Batavia το 1656. Οι επιστολές, με ημερομηνία 5 και 7 Μαΐου 1656, λέγεται ότι έδειχναν ότι υπήρχαν δύο ξεχωριστές κατασκηνώσεις.

Το Gild Dragon ανακαλύφθηκε ξανά το 1963, με τους ερευνητές να βρίσκουν μόλυβδο, κεχριμπάρι, κοράλλια και 10.000 νομίσματα, τα οποία στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Fremantle στην Αυστραλία.

Ανιχνευτές μετάλλων σε παραλία της δυτικής Αυστραλίας βρήκαν βόλια από μουσκέτα που πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν στην ξηρά από τους αγνοούμενους επιζώντες ενός ναυαγίου του 1656.

Τα βόλια από μουσκέτα που εντόπισαν οι ερευνητές. Screenshot via abc

Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρέχουν μια ένδειξη στους ιστορικούς για το πού μπορεί να είχαν κατασκηνώσει οι 68 επιβαίνοντες προτού εξαφανιστούν μυστηριωδώς.

Μιλώντας στο ABC News, ο αρχαιολόγος, συγγραφέας και ιστορικός Μπομπ Σέπαρντ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ήταν «εξαιρετικά σημαντική» στην ιστορία του Gilt Dragon, παρέχοντας μια άλλη ένδειξη στο μυστήριο του τι συνέβη σε όσους έμειναν πίσω στη βύθιση του πλοίου.

Δείτε εδώ τα όσα δήλωσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: heritagedaily.com

Μνήμες πρώτου Παγκοσμίου στη Λήμνο: Το νησί στο επίκεντρο του Πολεμικού και του Σκοτεινού Τουρισμού από Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: