Από τον νεοοθωμανισμό στον Σύγχρονο Παντουρανισμό: Το Σχέδιο του Αιώνα της σημερινής Τουρκίας του Ερντογάν

epa10315788 A handout photo made available by the Turkish Defence Ministry shows Turkish Defence Minister Hulisi Akar (bottom R) and Turkish Chief of General Staff Yasar Guler (bottom-C) watching the progress of Pence Kilic (Claw-Sword) air raid, at the Turkish Air Forces Command in Ankara, Turkey, 20 November 2022. EPA, TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT




Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ, Αντιστράτηγου ε.α.

Το «Όραμα του 2023» της Κυβέρνησης ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αφορούσε ένα εθνικό πρόγραμμα ίδρυσης μιας «Νέας Τουρκίας» με χρονικό σημείο ολοκλήρωσης το έτος 2023.

Όμως το νέο φιλόδοξο «Σχέδιο του Αιώνα της Τουρκίας», αφορά την ένωση όλων των τουρκικών Κρατών και αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές τομές στην Υψηλή Στρατηγική αλλά και στον ευρύτερο προσανατολισμό της Άγκυρας, αφού πλέον η Τουρκία δεν θα έχει το βλέμμα στραμμένο προς την Ευρασία αλλά θα αποτελεί η ίδια το κέντρο της.

Το νέο Σχέδιο του Ερντογάν καθιστά την Τουρκία κυρίαρχη δύναμη στην Ευρασία ως ηγέτιδα του τουρκικού κόσμου, εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει αλλαγές στους υφιστάμενους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Ήδη είναι σε εξέλιξη, αθόρυβες διεργασίες δημιουργίας θεσμών και δομών με σκοπό την ίδρυση μιας ουσιαστικής «Ένωσης Τουρκικών Κρατών», με κέντρο την Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή υφίσταται ο διακυβερνητικός  «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών», με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν).

  • Η Ουγγαρία συμμετέχει ως χώρα παρατηρητής ενώ στην τελευταία διάσκεψη (11 Νοεμβρίου 2022) ανακοινώθηκε η εισδοχή και του ψευδοκράτους σε καθεστώς παρατηρητή.

Την 28 Οκτωβρίου 2022, ο Τούρκος Πρόεδρος, παρουσίασε σε μία πολύ λαμπρή εκδήλωση του Κόμματός του στην Άγκυρα, το Σχέδιο για τον «Αιώνα της Τουρκίας». Ο ίδιος μεταξύ των άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: θέλουμε να κάνουμε μια δυναμική εκκίνηση στο νέο αιώνα της δημοκρατίας μας μέσω του Αιώνα του Τουρκικού Οράματος. Οι ίδιοι οι Τούρκοι θα υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το όραμα.

Η ανάγνωση του νέου Οράματος του Ερντογάν φαίνεται ότι διαβάστηκε από πολλούς αναλυτές με «ταπεινό τρόπο», αφού ο βαθύτερος αντικειμενικός σκοπός του Τούρκου Προέδρου είναι πιο φιλόδοξος από όσο φαίνεται, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός, οικονομικός, στρατιωτικός και πολιτιστικός οργανισμός των τουρκικών χωρών με επικεφαλής χώρα την Τουρκία, ως αντίβαρο σε κάθε άλλη οικονομική ένωση, πολιτικό και στρατιωτικό οργανισμό.

Οι λεπτομέρειες του «Σχεδίου του Αιώνα της Τουρκίας», φαίνεται ότι τηρούνται ως μυστικό και δεν αποκαλύπτονται, καθώς θεωρείται δεδομένη η αντίδραση της Ρωσίας, ειδικά την περίοδο αυτή όπου η Άγκυρα εκβιάζει έμμεσα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των σχέσεών της με τη Μόσχα για την ικανοποίηση εθνικών της στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι μία πρώτη αντίδραση της Ρωσίας μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ν. Πεσκόφ, έγινε στις 17 Νοεμβρίου 2021, όταν ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντ. Μπαχτσελί, χάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έναν χάρτη με ενωμένο τον παγκόσμιο τουρκικό Κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας και μέρος των Βαλκανίων, τμήμα του Ιράν, περιφέρειες της Ρωσίας, τη δυτική Μογγολία και την περιοχή των Ουιγούρων στην Κίνα.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Είναι έτοιμη η Ελλάδα να επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα; Θα τύγχανε της αναμενόμενης δυτικής υποστήριξης;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: