Απίστευτος Ερντογάν, “προδίδει” τον Πούτιν; Η Τουρκία θέλει να παρουσιαστεί έναντι της Ρωσίας ως εφοδιαστικός κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρώπης

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υπογράφει υπό το …βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Από τότε που μέρος του Βόρειου Σιδηροδρομικού Διαδρόμου από την Κίνα προς την Ευρώπη εξουδετερώθηκε λόγω του πολέμου, περισσότερα τρένα παρά ποτέ διασχίζουν την Τουρκία.

Κατά μέσο όρο, οκτώ εμπορικά τρένα με δεκάδες βαγόνια περνούν πλέον καθημερινά από το σταθμό του Ερζερούμ. Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα πλοία κρίθηκαν αναξιόπιστα και οι μεταφορείς στράφηκαν σε πιο ακριβές αλλά ταχύτερες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω του «Σιδηρού Δρόμου του Μεταξιού».

Τα παραπάνω, αναφέρει σε ανταπόκριση του, ο Andreas Mihm, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, από το Ερζερούμ της Τουρκίας. Σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Για τους διεθνείς παίκτες, η σημασία του Μεσαίου Διαδρόμου έχει ενισχυθεί και πάλι», δηλώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Enver Iskurt. Ο ίδιος παρατηρεί το φαινόμενο με ικανοποίηση, από τη στιγμή που η Τουρκία επενδύει πολλά χρήματα για να γίνει εφοδιαστικός κόμβος μεταξύ Ασίας και Ευρώπης –στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα.

Οι μεταφορές μέσω Ρωσίας μειώνονται επί του παρόντος «λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης», επιβεβαιώνει ο Clemens Först, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Rail Cargo Group των Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων της Αυστρίας (ÖBB).

Πραγματικά, η κινεζική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων China Railway, η οποία είχε συνηθίσει σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή διαδρομή, ανέφερε αύξηση λίγο πάνω από 2% για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό αντιστοιχεί σε 7.473 τρένα και 720.000 κοντέινερ. Τώρα ο ανταγωνισμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος:

  • Ο Först πιστεύει ότι ο Μεσαίος Διάδρομος «θα αποκτήσει μεγάλη σημασία τα επόμενα χρόνια». Για αυτό το λόγο ίδρυσε μια εταιρεία στη Σαγκάη που θα κατευθύνει προς την Ευρώπη για λογαριασμό του ÖBB τρένα με εμπορευματοκιβώτια, τα οποία θα παρακάμπτουν τη Ρωσία.

Οι μεταφορείς που χρησιμοποιούν φορτηγά ακολουθούν επίσης ολοένα και περισσότερο τη συγκεκριμένη διαδρομή. Λόγω της «αυξανόμενης σημασίας του Μεσαίου Διαδρόμου ως εναλλακτικής διαδρομής στις βόρειες συγκοινωνιακές συνδέσεις μέσω Ρωσίας», ο αυστριακός Όμιλος Μεταφορών Gebrüder Weiss επεκτείνει τη θέση του στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Και δεν είναι ο μόνος που το κάνει.

Η διαδρομή οδηγεί είτε με πλοίο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, είτε μέσω της Τουρκίας στη Γεωργία, από εκεί μέσω Αζερμπαϊτζάν και Κασπίας Θάλασσας στο Καζακστάν ή το Τουρκμενιστάν και από εκεί στα εργοστάσια στην Κίνα. Είναι μακρύτερη, πιο περίπλοκη και πιο ακριβή από τη Βόρεια Διαδρομή, αλλά οι σιδηροδρομικές μεταφορές εξακολουθούν να φτάνουν στην Ευρώπη μετά από ένα ταξίδι διάρκειας 12 έως 18 ημερών ταχύτερα απ’ ό,τι τα φορτηγά πλοία.

Εάν τα κοντέινερ δεν μπουν στο πλοίο από το Μπατούμι της Γεωργίας για το ήδη υπερπλήρες ρουμανικό λιμάνι της Κωστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα, θα περάσουν από το σιδηροδρομικό σταθμό του Ερζερούμ και πιθανώς θα σταματήσουν λίγα χιλιόμετρα δυτικά.

Εκεί, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, οι Τουρκικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι TCDD έχουν κατασκευάσει έναν ολοκαίνουργιο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Στο σταθμό προετοιμάζονται τα εμπορικά τρένα και λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια εμπορεύματα θα μεταβούν στη Σαγκάη, στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας ή στην ΕΕ μέσω Κωνσταντινούπολης.

«Από εδώ είναι κανείς σε θέση να εξάγει αγαθά σε όλο τον κόσμο», δηλώνει ο κυβερνήτης του Ερζερούμ Okay Memis.

Η Κίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τους σιδηροδρόμους της Τουρκίας, τους οποίους το Πεκίνο βλέπει ως ένα είδος «σιδερένιας συνέχειας» του Δρόμου του Μεταξιού.

«Μέσω της ενσωμάτωσης της Τουρκίας, η Κίνα διαθέτει μια πρόσθετη στρατηγική επιλογή όσον αφορά τη συνδεσιμότητα της μεταφορικής υποδομής της προς την Ευρώπη», λέει ο οικονομολόγος στη Δεξαμενή Σκέψης Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική SWP, Jens Bastian, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού».

Μόλις πριν από τρία χρόνια, ένα εμπορευματικό τρένο από την Κίνα διέσχισε για πρώτη φορά τον Βόσπορο και ταξίδεψε στην Πράγα. Αυτό δημιούργησε μια πραγματική εναλλακτική λύση στον Βόρειο Διάδρομο του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου.

Όμως η σιδηροδρομική σήραγγα μήκους 13,6 χιλιομέτρων κάτω από το Βόσπορο παρέμεινε εμπόδιο. Λόγω της επιβάρυνσης από τα επιβατικά τρένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες επιτρέπεται να διέρχονται μόνο τη νύχτα. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για την τουρκική εξαγωγική βιομηχανία, η οποία καταγράφει διαρκώς και νέα ρεκόρ.

Οι διεθνείς Όμιλοι Logistics δυσκολεύονται να επεκτείνουν τις εμπορευματικές τους δυνατότητες με την ταχύτητα που απαιτείται. Και αυτό δεν οφείλεται στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες πλέον δίνουν σε πολλούς χειριστές αποθηκών και μεταφορείς μια πρόσθετη ώθηση στο Εμπόριο με τη Ρωσία.

Με βάση τα όσα δηλώνουν, οι δυτικές εταιρείες δεν ασχολούνται με τις συναλλαγές με τη Ρωσία, τις οποίες διεκπεραιώνουν κυρίως τουρκικές ή νεοϊδρυθείσες ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες. Μια άλλη διάβαση του Βοσπόρου έχει ως σκοπό να βελτιώσει την υποτονική σιδηροδρομική κυκλοφορία προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δύο γραμμές θα τοποθετηθούν στο μέσο της υπάρχουσας τρίτης γέφυρας στα στενά μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Ακόμα κι αν η γέφυρα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ο Iskurt εκτιμά το επενδυτικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης, στα 6,8 δις Ευρώ. Ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023. Ο Iskurt πιστεύει ότι το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πέντε χρόνια αργότερα. Ο επικεφαλής της Επενδυτικής Εταιρείας Invest in Turkey, Burak Daglioglu, δηλώνει: «Πρέπει να συνδέσουμε καλύτερα την Τουρκία με την ΕΕ».

Η διασύνδεση με την ΕΕ δεν είναι το μόνο εμπόδιο του Σιδηρού Δρόμου του Μεταξιού. Τα προβλήματα εντοπίζονται ανατολικά. Το γεγονός ότι στη Γεωργία το πλάτος των σιδηροδρομικών γραμμών αντιστοιχεί σε αυτό της Ρωσίας είναι ένα από τα μικρότερα.

Στην πραγματικότητα, το ενδιαφέρον της Γεωργίας για τα τουρκικά εμπορευματικά τρένα είναι περιορισμένο. Οι Γεωργιανοί θα προτιμούσαν να διεκπεραιώνουν την πρόσθετη κίνηση προς την Ευρώπη μέσω των λιμανιών τους, επιβεβαιώνει ο Iskurt.

Ο Bastian τονίζει ότι ο Μεσαίος Διάδρομος έχει μεν αναβαθμιστεί στρατηγικά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μετά, όμως «η ταχεία επέκτασή του θα αντιμετώπιζε πολυάριθμα γεωγραφικά, υλικοτεχνικά, οικονομικά και πολιτικά εμπόδια». Επιπλέον, το πρόβλημα της διαφθοράς στα σύνορα συχνά υποτιμάται.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης EBRD διεξάγει επί του παρόντος μια μελέτη σχετικά με τις δυνατότητες παράκαμψης της Ρωσίας από το Νότο. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα του 2023, αλλά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά. Σημεία συμφόρησης εντοπίζονται παντού:

Στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στην ηλεκτροδότηση, στα Τελωνεία, στην Ψηφιοποίηση και, κυρίως, στα πορθμεία στην Κασπία Θάλασσα. Η Τράπεζα υπολογίζει ως «τις άμεσες επενδυτικές ανάγκες για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής του Μεσαίου Διαδρόμου σε περίπου 3,5 δις Ευρώ». Η οικονομική αποτελεσματικότητα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

Ο Μεσαίος Διάδρομος απέχει αυτή τη στιγμή πολύ από το να είναι μια σοβαρή εναλλακτική λύση στην Υπερσιβηρική Διαδρομή. Σε σχέση με τη Βόρεια Διαδρομή, κατά μήκος της οποίας μεταφέρθηκαν πέρυσι 1,5 εκ. εμπορευματοκιβώτια, ο Μεσαίος Διάδρομος μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό: 20.000 εμπορευματοκιβώτια διακινήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 μέσω Καζακστάν προς τα λιμάνια Aktau και Kuryk της Κασπίας.

Εάν ο αριθμός τους φτάσει στα 80.000 στο τέλος του έτους, η μέγιστη ετήσια δυναμικότητα των 100.000 έως 120.000 μονάδων θα είχε σχεδόν επιτευχθεί, καταλήγει η EBRD.

Σε σύγκριση με την Υπερσιβηρική Διαδρομή, στο Νότιο Διάδρομο απαιτείται έως και ο διπλάσιος χρόνος, «ενώ και το κόστος μεταφοράς είναι σημαντικά υψηλότερο», λέει ο Först, επικεφαλής της ÖBB Rail Cargo. Ως εκ τούτου, «η Υπερσιβηρική θα παραμείνει η κυρίαρχη διαδρομή στο εγγύς μέλλον και για όσο καιρό θα το επιτρέπουν οι κυρώσεις».

Τίτλος: «Στο Σιδερένιο Δρόμο του Μεταξιού και παρακάμπτοντας τη Ρωσία»
Υπότιτλος: «Η Τουρκία θέλει να παρουσιαστεί έναντι της Ρωσίας ως εφοδιαστικός κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Δεν θα είναι εύκολο»

ΠΗΓΗ: Andreas Mihm, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung

Απέτυχε η απόπειρα… αποκατάστασης των πραξικοπηματιών κατά του Μακάριου: Μία μεγάλη και ιστορική νίκη των ερευνητών-δημοσιογράφων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: