Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία: Σκληρή καταδίκη της Άγκυρας από Κομισιόν για την “αναβάθμιση” του ψευδοκράτους

FILE PHOTO: O Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.Photo via Twitter Peter Stano @ExtSpoxEU




Έντονα καταδίκασε σήμερα με δήλωσή του τις ενέργειες της Τουρκίας να εντάξει το  ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Στάνο πρόσθεσε ότι η  “Ε.Ε. έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές -και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο- ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και κατέληξε: «Η Ε.Ε. είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της Ε.Ε. και τις αρχές της Ε.Ε. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Αυτούσια η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν ΕΔΩ

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το ψευδοκράτος  θα συμμετέχει στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών θα συμμετέχει ως «παρατηρητής». Στην Τουρκία θεωρούν πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα αρχικό, μικρό βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ανεξάρτητου κράτους, την οποία διεκδικεί η Αγκυρα.

ΥΠΕΞ: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους

Χθες, Παρασκευή, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.

Όπως τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών, «η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Τεραστίων διαστάσεων πρόκληση του Ερντογάν: Ενέταξε το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: