Βίντεο φέρεται να δείχνει μισθοφόρους τουρκικής καταγωγής να πολεμούν για τη Ρωσία: Κρατούν την τουρκική σημαία…

A Meskhetian Turk among the mobilized residents of Ossetia. The photo was taken before being sent to Ukraine. Label: Ossetian flag with the letter Z drawn over it (standard label for mobilized from Ossetia) and the Turkish flag. Photo via Twitter, Alik Puhati, @rajdianos




Δημοφιλές βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) (με περισσότερες από 750.000 προβολές στο Τwitter) φέρεται να δείχνει Τούρκους μισθοφόρους να πολεμούν για τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Το βίντεο δείχνει δύο στρατιώτες να κρατούν μια τουρκική σημαία και να εκφράζουν την ετοιμότητά τους να εμπλακούν στη σύγκρουση, αναφέρει το Euronews (κείμενο Sophia Khatsenkova). 

Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα από φιλορωσικό κανάλι στο Telegram υποστηρίζοντας ότι «Τούρκοι μισθοφόροι εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό και θα λάβουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Ωστόσο το δημοσίευμα αμφισβητεί ότι όντως στέλνονται Τούρκοι μισθοφόροι στην Ουκρανία. Δημοσιογράφοι της τουρκικής υπηρεσίας Euronews επιβεβαίωσαν ότι οι άνδρες μιλούν τουρκική διάλεκτο αλλά δεν είναι από την Τουρκία.

Το μείγμα αυτής της διαλέκτου και ορισμένων ρωσικών λέξεων σηματοδοτεί ότι αυτοί οι άνδρες είναι πιθανότατα Τούρκοι της Αχίσκα (ή αλλιώς Μεσκέτη). Εκπρόσωπος των Τούρκων Aχίσκα στο εξωτερικό δήλωσε στο Euronews ότι μάλλον πρόκειται για άνδρες που ζουν στη Ρωσία και ως εκ τούτου κινητοποιούνται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξήγησε επίσης ότι αφού οι Τούρκοι της Αχίσκα θεωρούν τους εαυτούς τους Τούρκους, γι’ αυτό φαίνονται οι στρατιώτες να κραδαίνουν την τουρκική σημαία στο βίντεο.

Ο Αlik Puhati, δημοσιογράφος στον Βόρειο Καύκασο μίλησε επίσης για  «μικρή κοινότητα Τούρκων της Μεσκέτη που ζουν στην Οσετία και κινητοποιήθηκαν όπως όλοι οι άλλοι». Παρατίθενται και άλλες σχετικές μαρτυρίες.

Επομένως είναι μάλλον απίθανο αυτοί οι άνδρες να είναι Τούρκοι μισθοφόροι αλλά πιθανότερο εθνικές μειονότητες που κατοικούν στη Ρωσία και έχουν κινητοποιηθεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Euronews Sophia KhatsenkovaUkraine war: Are Turkish mercenaries being sent to fight for Russia?

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: