Το νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ: Η Κίνα “θεμελιώδης κίνδυνος” η Ρωσία μια «έντονη απειλή»: Ανακοινώσεις Λόιντ Όστιν

FILE PHOTO US Secretary of Defense Lloyd Austin speaks during a meeting with Minister of External Affairs of India Subrahmanyam Jaishankar, at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 26 September 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Η Κίνα συνιστά «θεμελιώδη» κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες ενώ η Ρωσία αποτελεί μια «έντονη απειλή» εκτιμά το Πεντάγωνο στο νέο αμυντικό δόγμα του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καθορίζει τη στρατηγική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια.

Το Πεκίνο «είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής που έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να τροποποιήσει την παγκόσμια τάξη και, ολοένα και περισσότερο, τα μέσα για να το κάνει» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους αυτήν τη νέα στρατηγική.

«Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ρωσία δεν συνιστά συστημική απειλή για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Αλλά είναι μια άμεση και έντονη απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες μας», πρόσθεσε.

Το νέο αμυντικό δόγμα, που δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα με την πυρηνική και την αντιβαλλιστική στρατηγική των ΗΠΑ, αναφέρεται στις πιέσεις που ασκεί το Πεκίνο στην Ταϊβάν, καθώς η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει την επανένωση του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα.

«Η ολοένα και πιο προκλητική ρητορική και οι ενέργειες εξαναγκασμού της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν είναι αποσταθεροποιητικές, με κίνδυνο να προκαλέσουν παρανοήσεις και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν» αναφέρεται στο κείμενο αυτό, έκτασης 20 σελίδων. Μια μεγαλύτερη εκδοχή του, που έχει χαρακτηριστεί αμυντικό απόρρητο, στάλθηκε στο Κογκρέσο πριν από μερικούς μήνες.

Το Πεντάγωνο πάντως σημειώνει ότι «μια σύγκρουση με την Κίνα δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε επιθυμητή».

Οι ΗΠΑ θεωρούν επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα τους στοχεύουν «στην αποτροπή κάθε είδους επίθεσης», ακόμη και με συμβατικά όπλα. Τονίζεται ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων παρά μόνο υπό ακραίες συνθήκες, «για να υπερασπιστεί τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους».

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φ.Γ.
Ελλάδα Αθήνα 

Η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα, δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: