Το κορίτσι του Σεράγεβο ήρθε στην Ελλάδα: Συγκίνηση στο αντάμωμα με τον φωτορεπόρτερ της ιστορικής σκηνής




H Μάσα Γκαβράν, η κοπέλα που έγινε σύμβολο ξεριζωμού και προσφυγιάς στο Σεράγεβο, όταν απαθανίστηκε να χαιρετά δακρυσμένη -και για τελευταία φορά όπως έμελλε να συμβεί- τον πατέρα της, συναντήθηκε στην Ελλάδα με τον φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μεσσίνη, βετεράνο του Associated Press και «υπεύθυνο» για την διάσημη και ιστορική αυτή λήψη που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η συγκινητική συνάντηση έγινε στη Δράμα, στο πλαίσιο έκθεσης Έκθεση «Σεράγεβο, η πολιορκία».

Δείτε στο ρεπορτάζ του ΟPEN όσα δήλωσε το κορίτσι του Σεράγεβο, μία νέα γυναίκα πλέον σήμερα καθώς και ο Δημ. Μεσσίνης.




 

Για την ιστορία, ο Μεσσίνης το Νοέμβριο του 1992 έφτασε στο Σεράγεβο για λογαριασμό τότε του European Pressphoto Agency (EPA) και καλύπτοντας ειδησεογραφικά τον πόλεμο απαθανάτισε το βλέμμα της Maša, δίχως να γνωρίζει ότι δίπλα του στεκόταν ο πατέρας της, τον οποίο η μικρή χαιρετούσε με δάκρυα στα μάτια. Ο πατέρας της, που είχε μείνει πίσω, σκοτώθηκε λίγους μήνες αργότερα.

«Κατέβασα τη μηχανή ένα μήνα»

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Δημήτρης Μεσσίνης ανέβασε στο Instagram την εικόνα του μικρού αυτού κοριτσιού, όπως κάνει με πολλές φωτογραφίες του.

Από μία σειρά συμπτώσεων, η «πρωταγωνίστριά» του επικοινώνησε μαζί του (καθώς όπως λέει στο OPEN μία εξαδέλφη της τής είχε στείλει τη σχετική ανάρτηση) και όταν κατάλαβε ποια είναι και αντιλήφθηκε τη συγκίνησή της, σοκαρίστηκε.

«Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένας μήνας για να μπορέσω να σηκώσω ξανά μηχανή. Προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τί είχε συμβεί, γιατί όταν είσαι στη δουλειά, πάνω στη φουρτούνα, δεν τα σκέφτεσαι αυτά. Από τη στιγμή που μίλησα με την κοπέλα, μου ήρθαν πίσω όλες οι αποστολές που έκανα», είχε δηλώσει προσφατα ο φωτογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φωτογράφοι-αυτόπτες μάρτυρες: Σεράγεβο 1992, μια 3χρονη αποχαιρετά τον πατέρα της – Βρίσκει τον αυτόπτη σε έκθεση φωτογραφίας (photos)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: